Podaruj mi jutro

- literatura obyczajowa, romans
- Dwór na Lipowym Wzgórzu (tom 1)
- 2019-05-15
- 2019-05-15
Nowa powieść autorki bestsellerowej sagi o starym domu!
Dwór na Lipowym Wzgórzu należy do rodziny Horczyńskich niemal od dwustu lat. Stanowi także wielką atrakcję dla turystów odwiedzających Podlasie. Jego właścicielką jest Aniela, słynna malarka. Zmęczona światowym życiem postanawia osiąść w rodzinnych stronach. Zakłada na Lipowym Wzgórzu Akademię Sztuk Anielskich, której pomysł narodził się dzięki lokalnej legendzie o aniołach. Czy zyska poparcie kobiet z rodziny Horczyńskich, czyli Sabiny, Klary i Lilianny?
Przyjazd redaktora prowadzącego program „Maluchem przez Polskę”, niesforna przyjaciółka podbijająca internet motywującymi filmikami, odkrycie podziemnych korytarzy we dworze, poszukiwanie przez Anielę ukochanego Witka, który przed laty zniknął bez wieści… Wszystko to sprawia, że życie mieszkańców dworu pełne jest atrakcji, humoru, ale czasem także trosk.
Zmartwieniem Anieli jest również konflikt Horczyńskich i ich sąsiadów Gajowiczów. W czasie wojny na Czarnym Szańcu doszło do pogromu oddziału partyzantki, w którym zginęli członkowie obydwu rodzin. Czy odnalezienie dzienników z czasów wojny pozwoli Anieli oczyścić dobre imię ojca, którego podejrzewano o zdradę?
Tajemnicza, intrygująca i pełna emocji opowieść o potrzebie bycia kochanym, poszukiwaniu szczęścia i roli przeznaczenia. Autorka udowadnia, że trzeba podążać za głosem serca, otaczać się życzliwymi ludźmi i realizować swoje życiowe pasje.
Kup Podaruj mi jutro w ulubionej księgarni
Oceny książki Podaruj mi jutro
632 użytkowników ma tytuł Podaruj mi jutro na półkach głównych- Przeczytane 350
- 2019 15
- 2020 11
- Legimi 8
- Obyczajowe 7
- 2021 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Podaruj mi jutro
Obyczajowa powieść o miłości, nienawiści, nieporozumieniach i poszukiwaniu prawdy, a w tle ukryte przejście do przeszłości...
Mały spoiler dla osób, które miały do czynienia z chorobą nowotworową własną lub kogoś bliskiego. Jedni czytają dużo na ten temat, inni wręcz przeciwnie, starają uciec myślami czy wspomnieniami od choroby. Z myślą o tej drugiej grupie uprzedzam, że jedna z bohaterek ma nowotwór, więc jest opisana walka z chorobą, łącznie z pobytem w szpitalu, chemią i dochodzeniem do zdrowia. Nie są to drastyczne opisy, jednak dla niektórych mogą być niechcianym powrotem do trudnego okresu z życiu. Można oczywiście te fragmenty czy rozdziały pominąć, ale myślę że niektórzy woleliby być uprzedzeni
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMały spoiler dla osób, które miały do czynienia z chorobą nowotworową własną lub kogoś bliskiego. Jedni czytają dużo na ten temat, inni wręcz przeciwnie, starają uciec myślami czy wspomnieniami od choroby. Z myślą o tej drugiej grupie uprzedzam, że...
Taka sobie opowiastka, troszkę momentami nudnawa i naiwna, drażni mnie styl autorki, niby klasyczny, niby jak w książkach dla dzieci, porusza poważne problemy ale bardzo pobieżnie a skupia się na zupełnie nieistotnych sprawach :( dam szansę dalszej części, może będzie lepiej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodaruj mi jutro. Wyobraźmy sobie piękny dwór na lipowym wzgórzu z dwustuletnią historią którego właścicielką jest uznana artystka. Dwór jest lokalną atrakcją turystyczną i przyciąga czasami bardzo oryginalnych gości.
Główna bohaterka Aniela Horczyńska wiele poświęciła aby odzyskać rodzinną posiadłość. Od lat zmaga się z pomówieniami i konfliktem z sąsiadem a przyczyn sporu należy szukać w dramatycznych wydarzeniach z czasów wojny. Do tego Aniela ma także nie najlepsze relacje rodzinne zwłaszcza z córką. I od lat złamane serce z powodu nagłego i tajemniczego zniknięcia ukochanego wielkiej miłości Anieli.
Podaruj mi jutro to typowa lekka powieść obyczajowa. Przyjemna w odbiorze szybko się czytająca książka. Mówiąca że nigdy nie jest za późno zarówno na miłość jak i wybaczenie. Jest tu i miejsce na tajemnice które wyjdą na światło dzienne i pozwolą zamknąć jeden rozdział aby móc otworzyć nowy.
Jednego czytelnik może być pewny optymistycznego zakończenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka Aniela Horczyńska wiele poświęciła aby odzyskać rodzinną posiadłość. Od lat zmaga się z pomówieniami i konfliktem z sąsiadem a przyczyn...
Podaruj Mi Jutro.
To historia o kobiecie, która w swoim życiu wiele przeszła. Ale ogólnie to zawsze dawała radę.
Aniela zakochała się w pewnym chłopaku w Witku. Była to jej pierwsza miłość i miała pewność, że w przyszłości, do końca życia będą razem. Przeżyła tragedię, ale o tym nie będę Wam zdradzać. Dodam tylko, że akcja toczy się na Podlasiu, a między sąsiadami toczył się spór. W czasie wojny doszło do zamordowania oddziału partyzanckiego i ludzie plotkowali, że to była sprawka jej ojca. Będzie szukać dzienników z czasów wojny, które podobno prowadził jej ojciec. Uczyni wszystko, aby oczywiścić jego dobre imię. Czy da radę? Być może tak, ale zobaczymy.
Jest to tajemnicza opowieść o poszukiwaniu szczęścia, a przede wszystkim miłości. Na drodze Anielii pojawią się też źli ludzie. Ale o tym Wam już nie powiem.
Moja ocena to: 1000/1000 punktów.
W tym roku to najwyższa nota, bo historia jest naprawdę super.
Polecam.
Do Zobaczenia W następnej Recenzji.
Podaruj Mi Jutro.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak naprawdę to nigdy nie wiemy, co może przydarzyć nam się jutro. Żyjemy obecną chwilą i staramy się czerpać z życia jak najlepiej. Wiadomo, każdy na swój sposób.
Ilona Gołębiewska w "Podaruj mi jutro" zabrała mnie w podróż do serca Podlasia, gdzie stary dwór na Lipowym Wzgórzu tętni historią, sztuką i tajemnicami. To nie tylko miejsce, ale niemal żywa istota – pełna szeptów przeszłości, ukrytych korytarzy i marzeń zapisanych na płótnie.
Aniela, znana malarka, wraca tu, by odnaleźć siebie i nadać nowy sens swojemu życiu. Tworzy Akademię Sztuk Anielskich, której idea kiełkuje niczym legenda o aniołach, a jednocześnie musi zmierzyć się z niewygodną przeszłością swojej rodziny. A ta kryje w sobie echa wojennych dramatów, sąsiedzkie spory i sekrety, które mogą na zawsze zmienić losy Horczyńskich.
Nie brak tu humoru – niesforna przyjaciółka podbija internet, a dziennikarz podróżujący maluchem wprowadza zamieszanie. Są też chwile zadumy – poszukiwanie dawnej miłości, próba oczyszczenia imienia ojca i refleksja nad tym, co naprawdę liczy się w życiu.
To opowieść jak płótno pokrywane warstwa po warstwie – pełna barw emocji, nostalgii i ciepła. Gołębiewska pokazuje, że przeznaczenie bywa przewrotne, ale zawsze warto podążać za głosem serca. "Podaruj mi jutro" to nie tylko książka – to zaproszenie do świata, w którym przeszłość splata się z teraźniejszością, a marzenia mają szansę stać się rzeczywistością.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAniela, znana malarka, wraca tu, by odnaleźć siebie i nadać nowy sens swojemu życiu. Tworzy...
Historia ciekawa, chociaż trochę naciągana. Wszystko kończy się happy endem. Momentami dłużyło mi się czytanie. To powtarzanie, tego co już poznaliśmy uważam za zbędne. Przeczytam kolejna część, żeby poznać historie Sabiny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja toczy się spokojnie i powoli,
ale ciekawie doprowadza do wyjaśnienia spraw z przeszłości.
Polubiłam większość bohaterów
i sielankowe otoczenie dworku.
Akcja toczy się spokojnie i powoli,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toale ciekawie doprowadza do wyjaśnienia spraw z przeszłości.
Polubiłam większość bohaterów
i sielankowe otoczenie dworku.
Historia w zarysie dobra jednak czytając nudziłam się, nie porwała mnie ta historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to8,5/10
Akcja powieści jest solidnie rozbudowana, a większość postaci została dokładnie przedstawiona. Pojawiają się tutaj fragmenty z przeszłości, ale nie dominują one w książce.
"Podaruj mi jutro" dostarcza sporo różnych emocji. Są tutaj zabawne chwile, ale także te trudniejsze, które niosą za sobą refleksje.
Nie wszystko się wyjaśnia na końcu, ale to dopiero pierwszy tom .
8,5/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "Podaruj mi jutro" zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Zaczynając ją czytać obawiałam się, że akcja będzie osadzona głównie w dawnych czasach, przez co będzie trochę "starodawnie". A tu proszę, dostałam historię z wieloma wydarzeniami, dawną tajemnicą, ciekawymi bohaterami, wielką miłością i mocno wciągającą.
Akcja powieści jest solidnie rozbudowana, a...
Piękna, barwna i pełna emocji opowieść o odnajdywaniu prawdziwego sensu w życiu.