Igrzyska śmierci. Wydanie ilustrowane

Okładka książki Igrzyska śmierci. Wydanie ilustrowane Suzanne Collins, Nico Delort
Okładka książki Igrzyska śmierci. Wydanie ilustrowane
Suzanne CollinsNico Delort Wydawnictwo: Must Read Cykl: Igrzyska śmierci (tom 1) Ekranizacje: Igrzyska śmierci (2012) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Małgorzata Hesko-Kołodzińska, Piotr Budkiewicz
Ekranizacje:
Igrzyska śmierci (2012)
Tagi:
ameryka panem przyszłość igrzyska śmierci głodowe

Patronaty LC

Książki autora

Kultowa. Nie do pominięcia!

Kultowa. Nie do pominięcia!

Bardzo wciągająca książka. Mniej więcej od połowy nie mogłem się oderwać. Nie jest to książka wybitna, ale spełnia swoje zadanie i chce się sięgnąć po następną część z trylogii. Czasami zastanawiałem się jak blisko jesteśmy tego, żeby organizować podobne igrzyska ku uciesze internautów zgromadzonych przed ekranami urządzeń. Polecam.

Książka podzielona na 3 części i mam wrażenie idealnie oddzielają fragmenty na: 1. nudny 2. ciekawy 3. nie mogę zasnąć, bo muszę się dowiedzieć jaki będize koniec.
Idąc tym tropem druga książka z cyklu powinna być mega dobra. Zobaczymy :)

Idąc tym tropem druga książka z cyklu powinna być mega dobra. Zobaczymy :)

Nie ukrywając... zastanawiam się czy nie zawyżam, ale to chyba to moje prywatne dywagacje, bo książka sama w sobie była świetna.

Uwielbiam bohaterów, nawet gdy czasem mnie irytują, a czasem rozczulają. Czuję jakbym nadrabiała minioną epokę, która dalej dobrze się zestarzała. Napienicie towarzyszące tej książce oraz finalne rozwiązanie - jak najbardziej na tak. Chociaż nie ukrywam, niektóre stroje ludzi z Kapitolu trudno sobie wyobrazić XD

Książka wciągnęła mnie od samego początku i pomimo tego, że oglądałam film kilka razy, to bylam bardzo ciekawa losów bohaterów. Chociaż myślę, że lepiej najpierw przeczytać książkę, bo jest dużo sytuacji, których nie ma w filmie. Z chęcią sięgnę po dalsze części. Podoba mi się styl pisania autorki i to jak opisywała różne momenty. Bardzo polecam książkę dla osób, ktore interesuje taka tematyka i dla tych, którzy jeszcze czegoś takiego nie czytali.

Bardzo wciągnęła mnie ta historia i z chęcią sięgnę po dalsze części.
Podoba mi się wizja świata oraz o jak został przedstawiony.

Książka daje do myślenia i dość często łapałem się na myśleniu: "Co ja bym zrobił w takiej sytuacji"?

Bardzo wciągnęła mnie ta historia i z chęcią sięgnę po dalsze części.
Podoba mi się wizja świata oraz o jak został przedstawiony.

"Igrzyska" przeczytałam będąc w gimnazjum i niedawno postanowiłam już jako dorosła osoba sięgnąć po tą lekturę. Była to świetna decyzja, ponieważ już od pierwszych stron po prostu pochłonął mnie świat zbudowany przez Suzanne Collins. Autorka w znakomity sposób potrafi przedstawić Katniss jednocześnie jako młodą, jak i przedwcześnie dojrzałą osobę świadomą świata, który ją otacza i w którym żyje.
Cieszę się, że głównym punktem skupienia książki nie jest miłosna relacja (jak to z reguły jest w książkach z tej kategorii),jednak przeplata się ona w sposób naturalny. Collins przedstawiła trafne spostrzeżenia na temat ludzi, władzy, miłości, nadziei, czy też ubóstwa.
Autorka jest geniuszem w tym co robi. Książkę zostawiam na półce i chętnie po nią wrócę za parę lat. Jestem pewna, że i wtedy ponownie ją pokocham.
Must-read!

Do "Igrzysk śmierci" powróciłam po latach. Chciałam sprawdzić czy nadal mnie zachwyci. I okazało się, że tak! Choć fabuła jest mi doskonale znana (obejrzałam też ekranizację tej powieści),to nadal potrafi mnie zainteresować, a nawet wciągnąć. Ponadto muszę zaznaczyć, że nie jestem docelowym odbiorcą tej powieści! Nastolatką byłam wieki temu...
Z czystym sumieniem mogę nie tylko zachęcać wszystkich młodych duchem czytelników do zaznajomienia się z tym tekstem - lecz stwierdzić również, że jest to pozycja obowiązkowa obok "Folwarku zwierzęcego" czy "Opowieści podręcznej".
A teraz zaczynam tom drugi!

Z czystym sumieniem mogę nie...

Było to moje pierwsze zetknięcie z literaturą postapokaliptyczną, fabuła pochłonęła mnie w całości! Najlepsza książka tego typu!

Moja ulubiona książka young adult. Czy przemawia przeze mnie nostalgia? Na pewno! Ale i tak uważam, że jest super!

• Przeczytane
    60 559