Szachownica flamandzka

Okładka książki Szachownica flamandzka autora Arturo Pérez-Reverte, 9788367515917
Okładka książki Szachownica flamandzka
Arturo Pérez-Reverte Wydawnictwo: ArtRage kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
La tabla de Flandes
2024-06-20
2000-01-01
Filip Łobodziński

Kup Szachownica flamandzka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szachownica flamandzka

1990 ocen

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szachownica flamandzka

Kryminał, sztuka i szachy. Jest zagadka, są morderstwa chociaż jak dla mnie tajemnica za szybko zostaje odkryta, przez to trochę brak napięcia, ale bardzo dobrze napisana, zwłaszcza, że to chyba był debiut wtedy. Czyta się dobrze, nawet gdy człowiek jest zarzucony pojęciami których nie zna, są one tak wplecione, że nie przeszkadza. Bardzo fajne 🙂.

Ciekawa intryga oparta na tajemnicy obrazu i partii szachów. Natomiast postacie są zbyt przesiąknięte stereotypami.

Przyjemnie się czytało.

Przyjemnie się czytało.

3759 użytkowników ma tytuł Szachownica flamandzka na półkach głównych
736 użytkowników ma tytuł Szachownica flamandzka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szachownica flamandzka

Arturo Pérez-Reverte
Arturo Pérez-Reverte
Hiszpański pisarz i dziennikarz. Pochodzi z marynarskiej rodziny. Jako chłopiec inspirował się przygodami Hermana Melville’a (autora Moby Dicka),Josepha Conrada, Roberta Louisa Stevensona czy Jacka Londona. Fascynował się też życiorysami Homera i Cervantesa. Przez dwadzieścia jeden lat (1973-1994) pracował jako reporter dla hiszpańskiej prasy, radia i telewizji. Dwanaście lat pracował dla dziennika "Pueblo" i dziewięć dla TVE (telewizji hiszpańskiej) jako specjalista ds. konfliktów zbrojnych. Jako reportażysta opisywał między innymi: różne fazy wojny w Libanie, na Saharze, wojnę w Nikaragui, Czadzie, Mozambiku, kryzys w Libii, a także rewolucję w Rumunii i wojnę na Półwyspie Bałkańskim. Powszechnie bardziej znany jest jako pisarz i autor fikcyjnych powieści aniżeli dziennikarz i reportażysta. Jego książki zostały przetłumaczone na dwadzieścia osiem języków, a kilka z nich doczekało się ekranizacji np. na podstawie Klubu Dumas Roman Polański wyreżyserował "Dziewiąte wrota". Pérez-Reverte mieszka z żoną i córką Carlotą w okolicach Madrytu. Często też odwiedza rodzinną Kartagenę, gdzie cumuje swój ukochany jacht. Od 2003 roku wchodzi w skład Królewskiej Akademii Hiszpańskiej.

Cytaty z książki Szachownica flamandzka