Voyager

Okładka książki Voyager autora Diana Gabaldon, 9781787464643
Okładka książki Voyager
Diana Gabaldon Wydawnictwo: Arrow Books Cykl: Obca (tom 3) fantasy, science fiction
Obca (tom 3)

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Voyager w ulubionej księgarnii

Oceny książki Voyager

OPINIE i DYSKUSJE o książce Voyager

Trzeci tom monumentalnej sagi Diany Gabaldon stanowi fundamentalny punkt zwrotny w całej serii, pełniąc funkcję literackiego mostu między dwoma epokami. Autorka definitywnie odcina bohaterów od tragicznego dziedzictwa powstania jakobickiego, by otworzyć przed nimi drzwi do zupełnie nowej rzeczywistości Nowego Świata.

W "Podróżniczce" punkt ciężkości przesuwa się z fantastycznego elementu podróży przez kamienne kręgi na znacznie bardziej przyziemny, lecz bolesny aspekt upływu czasu. Magia ustępuje miejsca biologii i psychologii. Kluczowym wyzwaniem dla Claire i Jamiego nie jest już pokonanie przestrzeni między wiekami, ale zasypanie przepaści dwudziestoletniej rozłąki. Ich ponowne spotkanie nie jest prostym powrotem do punktu wyjścia, lecz skomplikowanym procesem "docierania się" na nowo. Oboje niosą bagaż traum, innych małżeństw i samodzielnych doświadczeń. Powieść staje się więc studium dojrzewania miłości – fascynującą grą, w której bohaterowie muszą na nowo pokochać w sobie "obcych", jakimi stali się przez ostatnie dwie dekady.

Zmienia się także konwencja utworu - duszny, klaustrofobiczny klimat historycznego dramatu, rozgrywającego się w cieniu szubienic i ukrytych jaskiń Szkocji, zostaje zastąpiony rozmachem powieści marynistycznej i przygodowej.
Wielka morska odyseja przez Atlantyk całkowicie zmienia scenografię i dynamikę utworu. Szarość i bieda powojennego Edynburga ustępują miejsca jaskrawym barwom Karaibów – krainie, która pod płaszczykiem egzotyki i luksusu kryje mrok niewolnictwa, piractwa i voodoo. Ta podróż jest nie tylko przemieszczeniem geograficznym, ale symbolicznym przejściem do świata, w którym stare zasady honoru i walki przestają obowiązywać.

W odróżnieniu od poprzednich tomów, „Podróżniczka” daje czytelnikowi poczucie "domknięcia pewnej ery". Jamie przestaje być "Czerwonym Jamiem" - ściganym banitą i symbolem upadłej rebelii a staje się mężem i liderem społeczności, który musi odnaleźć swoje miejsce w zmieniającym się świecie. To tutaj pojawiają się też wątki, które będą miały kluczowe znaczenie dla kolejnych pięciu tomów serii.

Z każdym kolejnym tomem moja fascynacja twórczością Diany Gabaldon jedynie przybiera na sile, pozostawiając mnie w stanie niezmiennego podziwu dla tej historii...

W "Podróżniczce" punkt ciężkości przesuwa się z...

„Podróżniczka”, trzeci tom cyklu „Obca” Diany Gabaldon, choć objętością przewyższa swoje poprzedniczki, to czytało mi się ją zdecydowanie szybciej i przyjemniej niż pierwsze dwie części.
Po dwudziestu latach Claire dowiaduje się, że Jamie nie zginął w bitwie pod Culloden i w 1768 mieszkał w Edynburgu, więc postanawia ponownie cofnąć się o 200 lat i go odnaleźć. Podobnie jak w poprzednich tomach - jak postanowiła, tak też zrobiła. Przez czas, gdy się nie widzieli sporo się zmieniło, jednak nie ich wzajemne uczucia.
I tak stosunkowo szybko wracamy do tego, co znamy z poprzednich tomów: ucieczki, ukrywanie się, zamachy na życie głównych bohaterów, porwania, podróż przez cały świat. Są też powroty dawno niewidzianych bohaterów i sporo tajemnic Jamiego, które skrzętnie ukrywał przed Claire po jej powrocie. Ale nie ma takich przeszkód, z którymi ta dwójka sobie nie poradzi 😉
Podobinie jak w poprzednich tomach bywały momenty, które nieco się dłużyły, ale tu nie przeszkadzało mi to aż tak jak wcześniej. Trochę szkoda, że tak mało działo się w samej Szkocji, bo miała ona swój niepowtarzalny klimat. Na szczęście morskie przygody trochę to rekompensowały. Bardzo jestem ciekawa, jak będzie mi się czytało kolejny tom, którego akcja przeniesie nas do Stanów Zjednoczonych. Co prawda oglądałam serial, ale podobno trzeci sezon mocno różnił się od książki, więc liczę na zaskoczenia 😊

Więcej recenzji na profilu https://www.instagram.com/sczytalim/

Jest coś magicznego w poznawaniu tej relacji między Jamiem i Clair na nowo na kartach książki. Czytając można dostrzec dużo więcej niuansów i odcieni tej wielkiej miłości

4102 użytkowników ma tytuł Voyager na półkach głównych
961 użytkowników ma tytuł Voyager na półkach dodatkowych