Gdzie śpiewają raki

- Where the crawdads sing
- 2022-07-26
- 2022-07-26
- Bohdan Maliborski
(Wydanie III, Wydawnictwo Świat Książki, Warszawa, 2022)
"Gdzie śpiewają raki" - Jak długo zdołasz chronić swoje serce?
Pogłoski o Dziewczynie z Bagien latami krążyły po Barkley Cove, sennym miasteczku u wybrzeży Karoliny Północnej. Dlatego pod koniec 1969 roku, gdy na mokradłach znaleziono ciało przystojnego Chase’a Andrewsa, miejscowi zwrócili się przeciwko Kyi Clark, zwanej Dziewczyną z Bagien.
Lecz Kya nie jest taka, jak o niej szepczą. Wrażliwa i inteligentna, zdołała sama przetrwać wiele lat na bagnach, które nazywa domem, choć jej ciało tęskniło za dotykiem i miłością. Przyjaźni szukała u mew, a wiedzę czerpała z natury. Kiedy dzikie piękno dziewczyny intryguje dwóch młodych mężczyzn z miasteczka, Kya otwiera się na nowe doznania — i dzieją się rzeczy niewyobrażalne.
"Gdzie śpiewają raki" to wysmakowana oda do świata przyrody, wzruszająca fabuła o dojrzewaniu i zaskakująca relacja z procesu.
Owens przypomina, że dzieciństwo nas kształtuje definitywnie i że wszyscy bez wyjątku podlegamy wspaniałym, lecz nieokiełznanym sekretnym siłom natury. Doskonała powieść dla czytelniczek książek Barbary Kingsolver i Karen Russell.
"Owens przedstawia odludne mokradła wybrzeży Karoliny Północnej z perspektywy porzuconego dziecka. Samotna dziewczynka otwiera nam oczy na cuda – i zagrożenia – jej prywatnego świata. Dojmująco piękna powieść... Kryminał na kanwie morderstwa, ponadczasowa gawęda i celebracja przyrody w jednym."
THE NEW YORK TIMES BOOK REVIEW
Kup Gdzie śpiewają raki w ulubionej księgarni
Oceny książki Gdzie śpiewają raki
48018 użytkowników ma tytuł Gdzie śpiewają raki na półkach głównych- Przeczytane 32 714
- Chcę przeczytać 14 730
- Posiadam 3 713
- 2022 849
- 2023 496
- 2021 412
- 2024 274

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdzie śpiewają raki
Książka, która łączy w sobie subtelną opowieść o dorastaniu, delikatny wątek miłosny oraz tajemnicę o kryminalnym zabarwieniu, tworząc fabułę jednocześnie czułą i trzymającą w napięciu. Docenią ją szczególnie osoby wrażliwe, kochające naturę i literacki klimat pełen melancholii.
Kya jest jedną z najbardziej wyjątkowych bohaterek, jakie spotkałam w literaturze - to kobieta silna, delikatna i samotną. Jej historia wciągnęła mnie bez reszty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKya jest jedną z najbardziej wyjątkowych bohaterek, jakie spotkałam w literaturze - to kobieta...
Gdzie śpiewają raki autorstwa Delie Owens. To książka którą kiedyś dostałam dzięki rozdaniu .
Z początku nie zachęciła mnie wcale może nie gruba ,ale dość obszerne opisy krajobrazu i dzikej przyrody wplatane znienacka między wydarzeniami obsadzonymi w dwóch różnych czasach przeszłości i teraźniejszości do tego pożółkłe strony no bywało trudno. Jednak mimo wszystko jako całość książka okazała się ciekawa.
Autorka opowiada w niej historie kobiety która od małego wychowuje się z dala od ludzi w dzikich mokradłach. Mimo porzucenia przez rodzinę w bardzo młodym wieku udaje jej się przeżyć . Książka o odrzuceniu, stygmatyzacji, samotności i przerażającej tęsknocie za miłością oraz o dojrzewaniu w dzikiej przyrodzie . Można się naprawdę wczuć w losy nie tylko głównej bohaterki a zagadkową śmierci młodego sportowca dodaje całości tajemniczości i niepewności aż do samego końca. Co tak naprawdę się wydarzyło w życiu Kai? Jak potoczyły się jej losy ? Czy była szczęśliwa ? I co wydarzyło się na bagnach że młody chłopak stracił życie? Tego i innych rzeczy dowiecie się czytając książkę lub oglądając film. Swoją drogą ciekawa jestem co jest lepsze książka czy film? Filmu nie widziałam więc trudno mi ocenić .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ początku nie zachęciła mnie wcale może nie gruba ,ale dość obszerne opisy krajobrazu i dzikej przyrody wplatane znienacka między wydarzeniami obsadzonymi w dwóch różnych czasach przeszłości i teraźniejszości do tego pożółkłe strony no bywało trudno. Jednak mimo...
Naiwna i bardzo dobrze czytająca się. Jak główna bohaterka, kluczy po trzęsawiskach, szukając wzoru życia, unikając ludzi i nazywając każdy możliwy gatunek ptaka.
Boli wynikająca z tego jednowymiarowość postaci innych niż główna. Do czegoś zmierzała, czegoś chciała nauczyć, tylko po to by w finale wywalić się w błoto i w słodko-pierdzącym stylu zafundować happy end każdemu komu się da. Przecież dobry zawsze wyjdzie na swoje.
Spodziewałem się więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda, tylko że posługuje się poważnym tematem tylko po to by usprawiedliwić wrzucenie procesu sądowego. Zero komentarza - poprostu idź i patrz. Sama intryga kryminalna - cyrk na kółkach.
Boli wynikająca z tego...
Przepiękna książka z cudownymi opisami przyrody, osoby z wrażliwą naturą z pewnością się nią zachwycą, interesująca fabuła z wątkiem kryminalnym i zaskakującym zakończeniem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałam do tej książki dwa podejścia. Widocznie pierwsze nie było w dobrym momencie.
Przy drugim połknęłam książkę praktycznie na raz.
Gdzie śpiewają raki to piękna i trudna opowieść o dziewczynie, którą wszyscy spisali na straty, począwszy od jej rodziny, skończywszy na mieszkańcach miasteczka. Podczas gdy Kya była wspaniałą, wrażliwą i wartościową osobą. Sama musiała zatroszczyć się o swój byt, sama do wszystkiego doszła, a dzięki Tate'owi i skoczkowi rozwinęła skrzydła w dziedzinie, którą kochała.
To jednak odcisnęło na niej piętno- już zawsze najlepiej czuła się sama z naturą. Tylko ona rozumiała ją jak nikt.
Bardzo polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzy drugim połknęłam książkę praktycznie na raz.
Przepiękne połączenie historii miłosnej i kryminału ze wspaniałymi opisami przyrody. Ciężko odłożyć książkę i ciężko przestać o niej myśleć. Nie dziwię się, że tak długo pozostawała bestsellerem i jednocześnie nie dowierzam, że sama dopiero teraz po nią sięgnęłam. Serdecznie polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciąga od pierwszych stron...
Wciąga od pierwszych stron...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo torewelacyjna ksiązka
rewelacyjna ksiązka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo myślałam, że będzie to naiwne czytadło. Jednak dosyć szybko zażarło i okazało się, że jest w tej lekturze nieco więcej głębi.
Powieść prowadzona równolegle w dwóch liniach czasowych o tajemniczej kobiecie, która w latach 50 i 60 poprzedniego wieku żyje samotnie na rozlewiskach. Jej żmudnie budowany świat wewnętrzny od czasu do czasu odwiedzają osoby o różnych intencjach. Co wyjdzie z prób okiełznania żywiołu?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść prowadzona równolegle w dwóch liniach czasowych o tajemniczej kobiecie, która w latach 50 i 60 poprzedniego wieku żyje samotnie na rozlewiskach. Jej żmudnie budowany świat wewnętrzny od czasu do czasu odwiedzają osoby o różnych...
Poruszająca. Zostająca w pamięci na dłużej. Zaskakujące zakończenie. Po prostu piękna książka. Obowiązkowa lektura dla kazdego.