Zew Kalahari

- 2022-09-07
- 2022-09-07
- 2021-10-07
- Maciejka Mazan
Bestseller „New York Timesa” uhonorowany nagrodą National Geographic Special oraz Medalem Johna Burroughsa dla najlepszej książki przyrodniczej, opisujący przygody Marka i Delii Owensów (autorki światowego fenomenu literackiego „Gdzie śpiewają raki”).
Para młodych amerykańskich zoologów, Delia i Mark Owensowie, w 1974 roku wsiada na pokład samolotu do RPA, mając przy sobie niewiele ponad zmianę ubrania i lornetkę. Kupują land rovera z trzeciej ręki i jadą w głąb pustyni Kalahari. Tam, na dotąd niepoznanym terenie, gdzie w promieniu setek kilometrów nie ma dróg, ludzi ani wody, Owensowie zaczynają badania zwierząt, które nigdy wcześniej nie widziały człowieka.
Międzynarodowy bestseller „Zew Kalahari”, nagrodzony w 1985 roku Medalem Johna Burroughsa dla najlepszej książki przyrodniczej, jest opowieścią o życiu Owensów wśród lwów, hien brunatnych, szakali, żyraf i wielu innych stworzeń, które stały się im bliskie. To także przejmująca relacja ich walki z niebezpieczeństwami życia na jednym z ostatnich nieskalanych cywilizacją miejsc na ziemi.
Kup Zew Kalahari w ulubionej księgarni
Oceny książki Zew Kalahari
1351 użytkowników ma tytuł Zew Kalahari na półkach głównych- Chcę przeczytać 738
- 2023 33
- 2024 14
- 2025 12
- Podróżnicze 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zew Kalahari
Książka opisuje lata życia na afrykańskiej pustyni małżeństwa naukowców, którzy porzucili całe swoje dotychczasowe życie na rzecz badań nad dziką przyrodą Kalahari.
Z każdego zdania tej książki bije ogromna miłość do świata fauny i flory. Autorzy z niesamowitym zapałem opisują surowy pustynny klimat i zmagania tamtejszych zwierząt w walce o przetrwanie. Książka, ze względu na mnogość szczegółowych opisów zwyczajów zwierząt, spodoba się głównie entuzjastom przyrody. Dla mnie bardzo interesujące było też to, w jaki sposób naukowcy radzili sobie z egzystencją w tak trudnych warunkach, z dala od wszelkiej cywilizacji. Autorzy zwracają szczególną uwagę na to, jak człowiek przez swoją ignorancję i chciwość niszczy zasoby dzikich zakątków Afryki. Książka daje do myślenia nad tym, jak my, ludzie, bezmyślnie przyczyniamy się do degradacji świata, w którym jesteśmy tylko gośćmi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ każdego zdania tej książki bije ogromna miłość do świata fauny i flory. Autorzy z niesamowitym zapałem opisują surowy pustynny klimat i zmagania tamtejszych zwierząt w walce o przetrwanie. Książka, ze względu...
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to8.5
8.5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka przyrodnicza o małżeństwie amerykańskich uczonych badającym przyrodę Kalahari ale dzieło to jest jednak smutne ( Większość zwierzęcych bohaterów książki zabili inni ludzie )
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka to prawdziwa gratka dla fanów przyrodniczych opowieści. Nie spodziewałam się, że opis życia w samym sercu Afryki pośród dzikich zwierząt, aż tak mnie wciągnie. Czytałam już głośny bestseller spod pióra Delii Owens, więc wiedziałam, że nie muszę obawiać się stylu. Nie sądziłam za to, że jej mąż będzie równie sprawny w tworzeniu tej relacji. Ze stron bije autentyczność, miłość do siebie i otaczającej przyrody, troska i pasja. Uwielbiam i z pewnością przeczytam pozostałe książki państwa Owens.
Książka to prawdziwa gratka dla fanów przyrodniczych opowieści. Nie spodziewałam się, że opis życia w samym sercu Afryki pośród dzikich zwierząt, aż tak mnie wciągnie. Czytałam już głośny bestseller spod pióra Delii Owens, więc wiedziałam, że nie muszę obawiać się stylu. Nie sądziłam za to, że jej mąż będzie równie sprawny w tworzeniu tej relacji. Ze stron bije...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoruszająca opowieść o dwójce amerykańskich naukowców, którzy porzucili cywilizację, by zamieszkać pośrodku ‘niczego’ w sercu południowej Afryki. Autorzy z humorem i pasją relacjonują swoje siedmioletnie, nierzadko dramatyczne przeżycia , codzienne zmagania i niezwykłe więzi z hienami oraz lwami. „Zew Kalahari” to historia odwagi, miłości do natury i odkrywania siebie w miejscu, gdzie człowiek jest tylko gościem.
Poruszająca opowieść o dwójce amerykańskich naukowców, którzy porzucili cywilizację, by zamieszkać pośrodku ‘niczego’ w sercu południowej Afryki. Autorzy z humorem i pasją relacjonują swoje siedmioletnie, nierzadko dramatyczne przeżycia , codzienne zmagania i niezwykłe więzi z hienami oraz lwami. „Zew Kalahari” to historia odwagi, miłości do natury i odkrywania siebie w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Zew Kalahari”, której autorami są Delia i Mark Owensowie, to porywająca relacja autobiograficzna z siedmiu lat pionierskich badań zoologicznych prowadzonych od 1974 roku na dziewiczych terenach pustyni Kalahari w Botswanie. To opowieść o nieposkromionej pasji, poświęceniu, miłości do natury i desperackiej walce o ochronę afrykańskiej przyrody.
Młodzi amerykańscy zoolodzy po ukończeniu studiów podjęli się niemal niemożliwego zadania: badali życie afrykańskich drapieżników w miejscach nieskalanych obecnością cywilizacji. Wierzyli bowiem, że mogą uchronić te tereny przed kłusownictwem, wykorzystując swoje badania do opracowania skutecznych programów ochrony ekosystemu.
Książka stanowi fascynujące połączenie dziennika podróżniczego i pracy naukowej, szczegółowo opisując ich codzienne życie bohaterów w ekstremalnych warunkach, z dala od ludzi, miast, osiedli a nawet stałego dostępu do wody. Centralnym punktem narracji są wnikliwe obserwacje i badania fauny. Choć Owensowie skoncentrowali się głównie na lwach i hienach brunatnych, jednak ich świat wypełniały również szakale, żyrafy, ptaki i setki innych stworzeń. Autorzy obdarzyli badane zwierzęta niezwykłą czułością i szacunkiem, nadawali im imiona, traktując je niemal jak bliskich, co pozwala czytelnikowi głębiej zaangażować się emocjonalnie w ich losy.
„Zew Kalahari” to jednak nie tylko walory naukowe. To także walka o przetrwanie, zdobywanie funduszy na każdą kolejną ekspedycję, życiu w wyczerpujących warunkach oraz chronicznym osamotnieniu. Dowiadujemy się o ich niezwykłej determinacji, aby finansować badania i spełniać swoje marzenia.
Książka jest mocnym świadectwem a zarazem wezwaniem do ochrony zanikającego świata dzikiej przyrody. "Zew Kalahari" to obowiązkowa lektura, która doskonale łączy wiedzę ekologiczną i zoologiczną z wciągającą, osobistą opowieścią o pasji i przygodzie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłodzi amerykańscy...
Dla każdego kto lubi opisy przyrody.
Dla każdego kto lubi opisy przyrody.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie byłem dotąd zbyt wielkim miłośnikiem literatury podróżniczej i tym podobnej, ale muszę przyznać, że ta książka zrobiła na mnie wrażenie.
Książka opowiada prawdziwą historię dwójki badaczy (prawdziwych żółtodziobów),którzy stawiają sobie za cel ochronę dzikiej przyrody ekosystemu pustyni Kalahari i przeprowadzenie pionierskich badań, mających dać im argumenty, by przekonać rząd Botswany, że to leży w ich i nas wszystkich dobrze pojętym interesie.
Najbardziej podobały mi się opisy zwykłego życia i prób urządzenia się "pośrodku niczego" dwójki naukowców, nie mających na początku praktycznie niczego. Ani wiedzy, ani niezbędnych środków do życia. Moim zdaniem to, że im się udało można porównać do wygranej na loterii.
To książka to kolejne potwierdzenie, że człowiek to jednak zwierzę stadne i bardzo trudno jest mu przeżyć bez pomocnej dłoni drugiego człowieka. O sile prawdziwej i bezinteresownej przyjaźni.
O tym co naprawdę jest w życiu ważne.
Gorąco polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiada prawdziwą historię dwójki badaczy (prawdziwych żółtodziobów),którzy stawiają sobie za cel ochronę dzikiej przyrody ekosystemu pustyni Kalahari i przeprowadzenie pionierskich badań, mających dać im argumenty, by...
Nie sądziłam, że powieść przyrodnicza może tak wciągnąć! "Zew Kalahari" to wspomnienia pary zoologów, którzy na rozległych niezamieszkanych terenach Botswany postanowili w latach 70. ubiegłego wieku prowadzić badania nad lokalną fauną.
Wiele im sprzyjało - brak innych badaczy na tym terenie, brak dotychczasowych badań nad zwierzętami w okolicy, a także ogromna pasja i marzenia. Och, brzmi banalnie, prawda? Tak też bym myślała, gdyby nie to, że ich opowieść rzeczywiście pokazuje, jak wiele można zdziałać, jeśli wierzy się w to, co się robi. Nadzieja potrafi dodać skrzydeł i pomaga przetrwać także wtedy, gdy wydaje się, że nie ma już wyjścia.
Efektem może być przygoda życia, niepowtarzalne doświadczenia, przybliżenie się do cudów natury oraz owocne notatki mające wartość nie tylko osobistą, ale też światową i naukową.
Książka to zapis wspomnień, doświadczeń i spostrzeżeń badaczy. Kilkukrotnie doprowadziła mnie do łez wzruszenia i smutku. Zawiera też przestrogi związane z wpływem cywilizacji, kapitalizmu i regulacji prawnych na dzikie tereny zamieszkiwane przez bezbronne zwierzęta.
"Zew Kalahari" to z jednej strony ciepła opowieść o życiu dzikich zwierząt w ich naturalnym habitacie, ale z drugiej przerażające świadectwo niszczenia tych odwiecznych warunków przez... oczywiście przez człowieka.
Współautorka to pisarka odpowiedzialna na "Gdzie śpiewają raki", więc podejrzewam, że fani chcieliby poznać i ten tytuł.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiele im sprzyjało - brak innych badaczy na tym terenie, brak dotychczasowych badań nad zwierzętami w okolicy, a także ogromna pasja i...