Firefly Lane

- 2008-02-05
- Daria Kuczyńska-Szymala
- przyjaźń ekranizacja
- Inne
Kate i Tully od dziecka wspólnie zmagały się z problemami, które zsyłał im los.
Czy zdołają uratować swoją przyjaźń, której fundamenty skruszyła zdrada?
Bestseller New York Timesa, na podstawie którego Netflix stworzył popularny serial.
Wyjątkowa powieść mistrzyni pióra Kristin Hannah, autorki bestsellerów Słowik oraz Zimowy ogród.
Zekranizowana i dostępna na platformie Netflix.
Niespokojne lato 1974… Kate Mularkey pogodziła się ze swoim miejscem w łańcuchu pokarmowym społeczności ośmioklasowej szkoły. Nagle, ku jej zdumieniu, najfajniejsza dziewczyna świata wkracza na scenę i chce się z nią zaprzyjaźnić. Tully Hart ma wszystko – piękno, mózg, ambicje.
Z pozoru różnią się tak bardzo, jak tylko dwie osoby mogą się różnić. Kate jest skazana na wieczne pozostawanie tą niefajną i ma kochającą rodzinę, która zawstydza ją na każdym kroku. Tully, otoczona chwałą i nimbem tajemnicy, kryje sekret, który ją niszczy. Zawierają pakt i zostają najlepszymi przyjaciółkami na zawsze; nim minie lato, stają się Tully-i-Kate; jednym, nierozłącznym bytem.
Tak rozpoczyna się spektakularna powieść Kristin Hannah, zekranizowana w formie serialu dostępnego na platformie Netflix. Fabuła obejmuje ponad trzy dekady, a wydarzenia rozgrywają się na niespokojnym północno-zachodnim wybrzeżu Pacyfiku.
Dziewczęta z Firefly Lane to przejmująca, cierpka opowieść o dwóch kobietach i przyjaźni, która stanowiła oś ich życia. Przez trzydzieści lat Tully i Kate podnoszą się na duchu, ratując przyjaźń przed sztormami – zazdrością, wściekłością, zranieniem, żalem. I gdy już myślą, że nic im nie jest straszne, jeden akt zdrady rujnuje ich relacje, wystawiając odwagę i przyjaźń kobiet na ostateczną próbę.
- 2 819
- 1 282
Książka opowiada historię życia dwóch przyjaciółek. Ich historie życia nie są proste. Każda z nich musiała pokonać przeciwności losu, ostatecznie ich przyjaźń przetrwała wiele. Książkę słuchałam w formie audiobooka, miałam do niej dwa podejścia i mimo wszystko czasami wyłączałam się z historii. Książka wydawała mi się momentami napisana zbyt rozległe.
Pokaż mimo toJakoś mnie nie porwała. Pewnie dlatego, że najpierw obejrzałam serial, w którym postaci były charakterne, od emocji aż skrzyło, akcja była dynamiczna, przeskoki na linii czasu logiczne...
Tu postaci są jakieś takie mdłe, bez wyrazu, dialogi nudne...
Szalenie rzadko zdarza się ekranizacja lepsza od książki, ale tu zdecydowanie scenarzysta, reżyser i doskonali aktorzy z banalnej historii zrobili arcydzieło.
więcej Pokaż mimo toTu postaci są jakieś takie mdłe, bez wyrazu, dialogi nudne...
Wzruszająca historia prawdziwej przyjaźni. Rozterki, problemy i rozłąki nie stanowią dla tych dwóch kobiet jakiejkolwiek bariery,przez co to co je łączy jest wieczne. Czytając, płakałam. Jest to jedna z moich ulubionych książek.
Pokaż mimo toWow.. tu się tyle działo! Aż brak mi słów. Od dłuższego czasu chciałam przeczytać tę książkę, ale po samym opisie wydawała mi się banalna - nic bardziej mylnego. To wyjątkowa historia o wyjątkowych kobietach.
Porusza wiele naprawdę ważnych tematów, a przy tym nie jest wcale przesłodzona - ukazuje życie takim, jakie jest. A jest nieprzewidywalne i piękne, co uświadomiłam sobie jeszcze bardziej po tej lekturze. Autorce udało się zawrzeć wszystko, co tak istotne i bliskie. Myślę, że wielu odnajdzie w tej książce siebie czy swoich bliskich - pozycja ta pełna jest historii, które mogły przydarzyć się każdemu z nas. BARDZO polecam. Jedna z lepszych książek, które przeczytałam!
więcej Pokaż mimo toPoruszyła moje serce, wywołała uśmiech na twarzy, a także doprowadziła mnie do łez, a to ostatnie przy książkach raczej mi się nie zdarza.
Porusza wiele naprawdę...
Najpierw obejrzałam serial, potem sięgnęłam po książkę. Dobrze się stało. Książka trochę mnie zawiodła, nie wycisnęła łez z mych oczu, a Kate irytowała mnie w niej niezmiernie. To samo Tully... jakoś nie potrafiłam się do nich przekonać. Nie mniej jednak, miło było poczytać o ich rozwijającej się przyjaźni, która przetrwała wiele wyboistych dróg. Ze smutnym końcem niestety. Przyjemna, ale nic specjalnego.
więcej Pokaż mimo toNiesamowita książka. Zabrała mnie ze sobą w bardzo kolorową podróż pełną emocji, muzyki, wyborów, często złych pełną miłości, strachu i bólu. Najbardziej doceniam wzruszenie jakie mnie często ogarniało w trakcie lektury. Być może zadawałam sobie podobne pytania jak bohaterki. Warto przeczytać.
Pokaż mimo toNajlepsza książka Kristin Hannah.
Polecam, jestem dogłębnie poruszona. Zabieram się za oglądanie serialu na bazie książki, bo nie chcę kończyć jeszcze tej przygody z Firefly Lane :)
Najlepsza książka Kristin Hannah.
więcej Pokaż mimo toJuż dawno nie wylałam tyle łez podczas czytania. Historia Tully i Kate wciągnęła mnie od samego początku. Być może dlatego, że od wielu , wielu lat też mam swoją przyjaciółkę i nawet jako dorosłe już kobiety dzielimy ze sobą troski, radości, choroby i inne perypetie życiowe. Nie potrafię sobie wyobrazić życia bez mojej Kate.
Polecam,...
Piękna i wzruszająca powieść o przyjaźni oraz miłości. Wspaniałe ukazana przyjaźń dwóch dziewczyn potem kobiet ale również miłość pomiędzy Johnnym i Katie, Katie i Tully oraz Katie i jej córki Mariah.
Pokaż mimo toOpowieść o przyjaźni, która nie zawsze jest łatwa i miła. Książka czasami denerwująca, czasami rozśmieszająca o wzruszającym zakończeniu. Ciekawie opisane dojrzewanie dwóch dziewcząt później kobiet pochodzących z różnych światów, a jednak tak ze sobą związanych. Szkoda, że serial Netflixa jest tak daleki od książkowego pierwowzoru.
Pokaż mimo toNudna, męcząca i przewidywalna.
Nudna, męcząca i przewidywalna.