Najnowsze artykuły
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać2
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać39
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Katheryn Howard: The Tainted Queen

- powieść historyczna
- Sześć królowych Tudorów (tom 5)
- 2020-08-06
- 2020-08-06
- angielski
A NAIVE YOUNG WOMAN AT THE MERCY OF HER AMBITIOUS FAMILY.
At just nineteen, Katheryn Howard is quick to trust and fall in love.
She comes to court. She sings, she dances. She captures the heart of the King.
But Henry knows nothing of Katheryn’s past – one that comes back increasingly to haunt her. For those who share her secrets are waiting in the shadows, whispering words of love… and blackmail.
The fifth of Henry’s queens.
Her story.
Acclaimed, bestselling historian Alison Weir draws on extensive research to recount the tale of a vivacious young woman used by powerful men for their own gain.
HISTORY TELLS US SHE DIED TOO SOON.
THIS MESMERISING NOVEL BRINGS HER TO LIFE.
0,0 / 10 Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI
Bądź pierwszy - oceń książkę
Kup Katheryn Howard: The Tainted Queen w ulubionej księgarnii
Oceny książki Katheryn Howard: The Tainted Queen
90 użytkowników ma tytuł Katheryn Howard: The Tainted Queen na półkach głównych- Chcę przeczytać 59
- 2025 4
- Literatura angielska 2
- Powieść historyczna 2
- Tudowie i Wojna Dwóch Róż - historia&fikcja🥀 1
- Historia 1
- Powieści historyczne 1
Tagi i tematy do książki Katheryn Howard: The Tainted Queen

Alison Weir
Brytyjska autorka książek historycznych i powieści historycznych specjalizująca się głównie w biografii o monarchii brytyjskiej.
Jest najlepiej sprzedającą się autorką historycznych powieści dla kobiet w Wielkiej Brytanii.
Weir obecnie mieszka w Surrey z mężem i dwoma synami.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Katheryn Howard: The Tainted Queen
Opowieść o piątej żonie Henryka VIII.
Katarzyna Howard była zbyt młoda i niewykształcona, aby udźwignąć swoją rolę, a jednocześnie była poddatna na pokusy związane z rozpasaniem dworów angielskich, w tym dworu królewskiego i poniosła tego śmiertelnego konsekwencje.
Autorka po raz kolejny napisała wspaniałą fabularyzowaną biografię, widać wielką pracę jaką poświęciła przygotowując materiały do napisania tej książki. Bardzo polecam.
Opowieść o piątej żonie Henryka VIII.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem autorka przedstawiła nam sylwetkę Katarzyny Howard, która jako młoda dziewczyna została uwikłana w intrygę swojej rodziny i zmuszona do małżeństwa ze starzającym się i schorowanym królem, owładnięym chęcią posiadania następcy.
Tak jak w przypadku poprzednich części, trudno nie podziwiać Alison Weir za tytaniczną pracę, rozmach, ale też za psychologiczną głębię przedstawionej królowej. To bardzo wiarygodny portret Katarzyny Howard. Historia jak zwykle wciąga. Natomiast mam wrażenie, że rozdziały, w których nastoletnia Katarzyna przebywa u księżnej, zostały nieco za bardzo rozwleczone, a sama końcówka - przedstawiona zbyt skrótowo. Niemniej i ten tom trzyma bardzo wysoki poziom pozostałych z cyklu "Królowe".