Katheryn Howard: The Tainted Queen

Okładka książki Katheryn Howard: The Tainted Queen autora Alison Weir,
Okładka książki Katheryn Howard: The Tainted Queen
Alison Weir Wydawnictwo: Headline Review Cykl: Sześć królowych Tudorów (tom 5) powieść historyczna
powieść historyczna
Sześć królowych Tudorów (tom 5)
2020-08-06

Kup Katheryn Howard: The Tainted Queen w ulubionej księgarnii

Oceny książki Katheryn Howard: The Tainted Queen

OPINIE i DYSKUSJE o książce Katheryn Howard: The Tainted Queen

Na półkach: , , , ,

Opowieść o piątej żonie Henryka VIII.
Tym razem autorka przedstawiła nam sylwetkę Katarzyny Howard, która jako młoda dziewczyna została uwikłana w intrygę swojej rodziny i zmuszona do małżeństwa ze starzającym się i schorowanym królem, owładnięym chęcią posiadania następcy.
Katarzyna Howard była zbyt młoda i niewykształcona, aby udźwignąć swoją rolę, a jednocześnie była poddatna na pokusy związane z rozpasaniem dworów angielskich, w tym dworu królewskiego i poniosła tego śmiertelnego konsekwencje.
Autorka po raz kolejny napisała wspaniałą fabularyzowaną biografię, widać wielką pracę jaką poświęciła przygotowując materiały do napisania tej książki. Bardzo polecam.

Opowieść o piątej żonie Henryka VIII.

Tak jak w przypadku poprzednich części, trudno nie podziwiać Alison Weir za tytaniczną pracę, rozmach, ale też za psychologiczną głębię przedstawionej królowej. To bardzo wiarygodny portret Katarzyny Howard. Historia jak zwykle wciąga. Natomiast mam wrażenie, że rozdziały, w których nastoletnia Katarzyna przebywa u księżnej, zostały nieco za bardzo rozwleczone, a sama końcówka - przedstawiona zbyt skrótowo. Niemniej i ten tom trzyma bardzo wysoki poziom pozostałych z cyklu "Królowe".

90 użytkowników ma tytuł Katheryn Howard: The Tainted Queen na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Katheryn Howard: The Tainted Queen na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Katheryn Howard: The Tainted Queen

Alison Weir
Alison Weir
Brytyjska autorka książek historycznych i powieści historycznych specjalizująca się głównie w biografii o monarchii brytyjskiej. Jest najlepiej sprzedającą się autorką historycznych powieści dla kobiet w Wielkiej Brytanii. Weir obecnie mieszka w Surrey z mężem i dwoma synami.

Braterstwo krwi Adam Stawicki
Braterstwo krwi
Adam Stawicki
"Ludzie, którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów, nie są ich ofiarami. SĄ ICH WSPÓLNIKAMI " !!! Cytat przypisywany G. Orwellowi z 1940 r. jest pomyłką autorów Newsweeka. Jakie ma to znaczenie ? Nawet jeśli tego nie napisał, jestem pewny, że tak myślał... jak każdy uczciwy patriota !!! To ostatni tom trylogii. Jak tylko pojawił się pierwszy tom wiedziałem, że będę ją kupował i czytał. Powodem była szata graficzna !!! Od razu poznałem pędzel mistrza, u którego kilka lat temu zamówiłem dwa obrazy. Pierwszy znajdziesz w " Galerii autorskiej Mirosława Szeiba " pt. '"Wyjazd husarii z Krakowa " i drugi, którego tam nie znajdziesz, bo był mojego pomysłu, a dałem mu tytuł " Spalenie Krakowa przez Mongołów w 1241 r. ". Ad rem Cały czas mam wrażenie, że autor wykorzystał Sienkiewicza i jego motto " Ku pokrzepieni serc " do pokazania obecnej sytuacji panującej w Polsce. Zdrada, prywata... nic się nie zmieniło. Zdradosław i ci wszyscy jemu podobni, słuchający rozkazów swojego Rudelführera. W ostatnim tomie po klęsce pod Cecorą w 1620 r. wszystko kończy się dobrze dla Polaków, bo zwycięstwem pod Chocimiem w 1621 r. Książkę dobrze się czyta, świetne opisy w/w bitew. Niestety, odjąć muszę dwie gwiazdki. Rozumiem wolność autora w interpretacji faktów, nawet ich naciąganie, ale ignorancji nie mogę darować. Opis egzekucji Mehmeda brata Osmana II : " ... kiedy głowa piętnastoletniego chłopca opadła na posadzkę w strumieniach krwi... ", str. 319. Szkoda, traktuję to jako zaćmienie umysłowe autora, którego wiedza historyczna do tej pory była bez zarzutu. No, może to tylko braki w wiedzy o zwyczajach i tradycji dynastii Osmanów, ich krew nie mogła być przelana !!! Sam Osman II został UDUSZONY niedługo potem. Całą trylogię naprawdę bardzo POLECAM !!!
ando - awatar ando
ocenił na71 miesiąc temu
Koniec świata Templariuszy Bogusław Chrabota
Koniec świata Templariuszy
Bogusław Chrabota
"Tam, gdzie w grę wchodzą złoto i władza, nie ma miejsca na kompromis.” Średniowiecze nie należy do ulubionych klimatów czytelniczych, znacznie bardziej cenię starożytność. Jednak, kiedy tytuł przywołał templariuszy, skusiłam się na przygodę z ich udziałem. I nie żałuję, otrzymałam nawet więcej niż się spodziewałam. Powieść doceniłam z wielu względów. Oczywiście, najważniejszy to moc przykuwania uwagi, entuzjastyczne wciąganie w scenariusz zdarzeń, sprawianie, że nie chciałam odrywać się od stron książki. Przekonało bogactwo postaci, oraz to, że autor przydzielił im ciekawe życiorysy, obdzielił atrakcyjnymi osobowościami, uwzględnił nieco tajemniczą przeszłość. Może przydałoby się większe pogłębienie motywów i postaw, ale to, co zostało zaprezentowane zadowoliło mnie. Dobrze bawiłam się podążaniem tropem historycznych miejsc, postaci i zdarzeń. Cieszyło mniej lub bardziej fikcyjne dopisywanie szczegółów. Spodobał się styl narracji, plastyczny i sugestywny, z przekonującymi dialogami, łatwymi do przeniesienia przez wyobraźnię opisami, zwróceniem uwagi na detale i emocje. Książka liczyła niemal czterysta trzydzieści stron, a w żadnym momencie nie wywołała wrażenia znużenia czy choćby delikatnego zmęczenia. Bogusław Chrabota doskonale poradził sobie z odpowiednim rozłożeniem intrygi na przestrzeni opowieści. Wciągał wstęp pełen elementów podszytych niebezpieczeństwem i szalonym wyzwaniem, przykuwał uwagę środek wypełniony wyjątkowymi przygodami i apelami, satysfakcjonował finałowy etap scenariusz zdarzeń, zaskakujący odsłoną prawdy o sobie i wierze. Pierwsze spotkanie z twórczością pisarza zaliczyłam do bardzo udanych, zaangażowałam się w poznawanie końca świata templariuszy w spiskowym i bezwzględnym wydaniu. Świat zamarł trzynastego października tysiąc trzysta siódmego roku. Samo niebo zdawało się ostrzegać ludzkość przed czymś ekstremalnie haniebnym i podłym. Stolicą, z której wypełzło największe zło zazdrości, gęsta od mroku żądza bogactwa i oparta na okrucieństwu zemsta, okazał się Paryż. O ile mieszkańcy miasta, stłamszeni trwogą o własne życie, naznaczeni wrogą i złośliwą propagandą, ograniczeni prostotą rozumowania, mogliby znaleźć, do pewnego stopnia, usprawiedliwienie w oczach odbiorcy, to największy despota ówczesnych czasów, Filip IV Piękny, i jego poplecznicy, już nie. Cudownie wyczuwałam atmosferę grozy ataku na Świątynię, pozbawienie wpływów, zszarganie wizerunku, odebranie życia i majątku templariuszy. Zakonowi Ubogich Rycerzy Chrystusa i Świątyni Salomona zadano skryty cios w serce, zalewając potężną siłą oszczerstw i okrucieństwa, na zawsze eliminujący z gry religijnej i politycznej. Po bezwzględnej rozprawie z tysiącami wyłapywanych ukrywających się członków, rycerze odziani w biały strój z krzyżami w kolorze krwi Zbawiciela już nigdy nie podnieśli się. Zafascynowałam się losami fikcyjnego Henryka Vaudémonta, przeszłością, służbą i wypełnianiem misji powierzonej przez wielkiego mistrza Jakuba de Molay, strażnika Grobu Pańskiego. Towarzyszyłam kluczowej postaci w wielu podróżach i przygodach, nadziei i zwątpieniu, przyjaźni i zdradzie, życzliwości i oszustwie. Czy naprawdę okazał się człowiekiem na właściwym miejscu, silnym duchem i mieczem? Czy dotarł do najistotniejszej relikwii Francji? Czy poznał największą tajemnicę królestwa? Zakończenie nieco rozczarowało, nie spodziewałam się, że tak mocno przywrze do romantycznej nuty, która generalnie wydała mi się przekoloryzowana. bookendorfina.pl
Izabela Pycio - awatar Izabela Pycio
ocenił na71 miesiąc temu
Śpiew czerwonych ptaków Jolanta Maria Kaleta
Śpiew czerwonych ptaków
Jolanta Maria Kaleta
„Śpiew czerwonych ptaków. Powieść płaszcza i szpady z czasów konfederacji barskiej” Jolanta Maria Kaleta. Znamy polską historię lepiej lub gorzej, ale z pewnością nie ma Polki lub Polaka, którzy nie słyszeliby o konfederacji barskiej i wydarzeniach związanych z tamtym okresem, a zwłaszcza następującym po niej pierwszym rozbiorze naszego kraju. Wiele osób nie zna lub nie pamięta z lekcji historii szczegółów, ale z pewnością kojarzy te pojęcia. Jolanta Maria Kaleta, autorka powieści z kategorii „płaszcza i szpady” w polskiej wersji, którą można by u nas bardziej nazwać kategorią „kontusza i szabli”, powieści historyczno – przygodowej, czyli „Śpiew czerwonych ptaków. Powieść płaszcza i szpady z czasów konfederacji barskiej” przenosi nas w malowniczy okres burzliwych wydarzeń okresu przedrozbiorowego w Polsce. Jolanta Maria Kaleta, jako historyczka z wykształcenia i z pasji zawarła w swojej powieści mnóstwo ciekawostek historycznych, o których zdecydowanie nie wszyscy słyszeli. A warto. Co ważniejsze, cała ta wiedza została nam zaserwowana w postaci wciągającej powieści, a nie oschłych informacji z datami, których większość nie znosi się uczyć. Tak, więc pochłaniamy nazwiska ważnych postaci historycznych, poznajemy ważne miejsca akcji historycznych wydarzeń, obserwujemy zwyczaje i obyczaje ludzi z tamtego okresu, patrzymy na otaczający ich świat ich oczami. Autorka stara się obiektywnie przedstawić nam kontrowersyjne postacie z polskiej historii, która z czasem oceniła ich jako zdrajców, np. hrabiego Ksawerego Branickiego. A postaci historycznych przewija się w powieści ogrom. Nie przeszkadza to jednak w śledzeniu wydarzeń, albowiem większość z nich z łatwością kojarzymy dzięki naszej wiedzy, nawet, jeśli jest ona tylko podstawowa. Jednak nie tylko historia Polski jest tematem tej książki. Głowni jej bohaterowie, to Seweryn Jaxa-Rawecki oraz Konstancja Niemirska, obydwoje o szlacheckich korzeniach, których ścieżki życia przecinają się w dość ekscytujących okolicznościach i rozdzielają się na długo w dość tragicznych. Zarówno Seweryn, jak i Konstancja to postacie fikcyjne, niemniej Jolanta Maria Kaleta przypisała ich pochodzenie do miejsc jak najbardziej rzeczywistych, gdzie Seweryn Jaxa-Rawecki był właścicielem zamku w Czorsztynie, a Konstancja Niemirska urodziła się i mieszkała w dworze w Koszutach, gdzie obecnie znajduje się Muzeum Ziemi Średzkiej. Dodatkowo śledzimy również z zapartym tchem wątek tajemnej formuły kamienia filozoficznego odkrytej i zapisanej sto lat wcześniej w rękopisie w nieznanym nikomu języku enochiańskim przez alchemika Michała Sędzimira, przyjaciela przodka Seweryna, Heliodora Jaxy-Raweckiego. Wszystkie te trzy wątki ujęte w jednej książce Jolanty Marii Kalety „Śpiew czerwonych ptaków. Powieść płaszcza i szpady z czasów konfederacji barskiej” stanowią intrygujący tygiel interesującej powieści, znakomicie ze sobą współgrają, nie nudzą, a wręcz przeciwnie wciągają po uszy i uczą historii Polski w ekscytujący sposób. Oczywiście jest to powieść, a nie dokument, czy praca naukowa, więc nie wszystkie zawarte w niej opisy, czy dialogi należy traktować jak informacje źródłowe. Ale właśnie dzięki nim autorka bardzo obrazowo i realistycznie scharakteryzowała w swojej książce wiodące postacie historyczne. Chociażby carycę Katarzynę II Wielką:” Katarzyna nic nie odrzekła. Z gracją uniosła się z fotela, kształtem i bogactwem ozdób przywodzącego na myśl cesarski tron. Podeszła do stojącego pośrodku gabinetu Repnina i zatrzymała na nim badawcze spojrzenie. W ciepłym świetle lamp rozmieszczonych na ścianach wydał jej się wyjątkowo pociągający”. I w ten właśnie sposób poznajemy bliżej również króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, Ksawerego Branickiego oraz Józefa, Kazimierza, Franciszka i Antoniego Pułaskich, a także inne postacie historyczne. „Śpiew czerwonych ptaków. Powieść płaszcza i szpady z czasów konfederacji barskiej” Jolanty Marii Kalety, to opowieść o miłości romantycznej między młodymi ludźmi w ciężkich czasach, gdy historia, panujące wówczas obyczaje i zwykłe koleje losu stają na drodze w realizacji ich marzeń o wspólnym życiu. To również opowieść o walce Polaków przed utratą własnego państwa, o ich patriotyzmie, odwadze, honorze i godności narodowej. Ale również opowieść o okrucieństwie tamtych czasów i żyjących wówczas ludzi, gdy życie innych było niewiele warte i gdy okrutna śmierć i tortury były codziennością. Dlaczego w tytule pojawia się fraza: „śpiew czerwonych ptaków”? Wszystko jest wyjaśnione w książce, którą gorąco polecam. Książkę otrzymałam z serwisu Sztukater
anodro - awatar anodro
Neron Conn Iggulden
Neron
Conn Iggulden
„Imię może być nieśmiertelne, ale już nie wspomnienie o człowieku, bo ono rozwiewa się jak pył na wietrze.” Mam słabość do książek autora, znakomicie się przy nich relaksuję, zdobywam wiedzę, zaglądam przez okno historii w różnych barwach intrygi. Conn Iggulden posiada niezwykłą zdolność do przekonującego odmalowywania obrazów epoki, miejsc, zdarzeń i postaci. Uwzględnia w fabule jak najwięcej faktów, wydobywa z historycznych dowodów to, co wydaje się prawdziwe, sięga po charakterystyczne cechy i symbole, nie unika bazowania na rozmaitych przekazach i legendach. Dzięki temu wprowadza czytelnika w wybrany klimat historyczny. Pierwszy tom trylogii o Neronie natychmiast przyciągnął moją uwagę. Z ogromnym zainteresowaniem wkraczałam w starożytność, z której współczesna cywilizacja wiele czerpie a osiągnięcia imponują. Życie cesarzy leży w moich bliskich zainteresowaniach, frapująco poznaje się zwykłe i niezwykłe aktywności, światły i mroczny dorobek. Koło losów i stanowisk nieustannie się obracało, jedni rośli w potęgę, inni upadali, bez gwarancji uznania i sprawiedliwości, poparcia rodziny i przyjaciół. Jakże przewrotny okazywał się scenariusz stawania na politycznym szczycie lub upadku z niego. Conn Iggulden wyszedł w powieści od trzydziestego siódmego roku a zakończył w czterdziestym trzecim. Jedną z głównych bohaterek była matka Agrypina Młodsza. Pisarz poświęcił jej sporo miejsca i to jej sylwetkę najszczegółowiej przedstawił. Czułam lekki niedosyt portretowania innych postaci, niedostatecznie poświęcił im uwagi, jednak do pewnego stopnia rozumiałam przyjętą koncepcję. Udało się ukazanie świata, w którym wiodącą rolę odgrywały ambicje realizowane z bezwzględnością, podobnie jak naginanie woli innych, czy toczenie bitw bez udziału dźwięków, zaś torowanie drogi do władzy licznymi morderstwami. Oczekiwałam więcej migawek z Miasta Siedmiu Wzgórz, jakże atrakcyjnego nie tylko od strony społecznej, hałaśliwego, awanturniczego i pękającego w szwach, ale również imponującej architektury i rozwiązań budowlanych, chociaż nie Rzymowi poświęcona była książka. Czułam strach i terror rozlewające się po ulicach miasta, najpierw za panowania Tyberiusza, później Kaliguli, i chwilę pozornego oddechu przy Klaudiuszu. Publikacja wzbogacona o notę historyczną, mapy i drzewo genealogiczne dynastii julijsko-klaudyjskiej. Zerknij na inne tytuły Conna Igguldena przedstawione na Bookendorfinie ("Lew", „Bramy Aten”, „Protektor”, „Sokół spartański”). bookendorfina.pl
Izabela Pycio - awatar Izabela Pycio

Cytaty z książki Katheryn Howard: The Tainted Queen