ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać35
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska170
Katarzyna Parr. Szósta żona

- powieść historyczna
- Sześć królowych Tudorów (tom 6)
- Katharine Parr: The Sixth Wife
- 2025-09-24
- 2025-09-24
- 2021-05-11
- Karolina Kondrak-Leszczyńska
Całe dotychczasowe życie Katarzyny Parr było naznaczone smutkiem – pochowała dwóch mężów, choć jest jeszcze młodą kobietą. Chciałaby kochać i być kochaną i teraz czuje, że jej serce zaczyna mocniej bić na widok Tomasza Seymoura, brata zmarłej królowej Jane. Po raz pierwszy w życiu jest zakochana! Chciałaby go poślubić, lecz musi stłumić uczucia i przyjąć oświadczyny Henryka VIII, starzejącego i nieobliczalnego władcy, który posłał na szafot swoje dwie żony. Nie może mu odmówić ani zdradzić, że kocha innego.
Życie u boku chorego króla staje się dla szlachetnej i wrażliwej kobiety świętą misją, mimo że cały czas prześladuje ją myśl o tragicznym losie poprzedniczek – Anny Boleyn i Katarzyny Howard. Obok obaw Katarzyna pielęgnuje w sercu skrywane uczucie, które – gdyby wyszło na jaw – z pewnością skazałoby ją na zatracenie, zwłaszcza że król ją kocha i darzy zaufaniem.
Katarzyna Parr to czarująca kobieta, ciepła i życzliwa, która opiekuje się mężem i matkuje trojgu jego dzieciom – Marii, Elżbiecie i Edwardowi, a jednak i na nią czyhają wrogowie. Okazują się nimi ci, których kocha i którym ufa najbardziej, bo to przez nich zostanie zdradzona. Ukochany Tomasz, którego po śmierci króla może poślubić, traktuje małżeństwo z nią jako trampolinę do władzy, a zainteresowaniem darzy czternastoletnią księżniczkę Elżbietę, która wpuszcza go do swojej sypialni…
Alison Weir opowiada historię niezwykłej kobiety, która została wciągnięta w romantyczną intrygę zagrażającą tronowi Anglii.
Kup Katarzyna Parr. Szósta żona w ulubionej księgarnii
Oceny książki Katarzyna Parr. Szósta żona
81 użytkowników ma tytuł Katarzyna Parr. Szósta żona na półkach głównych- Chcę przeczytać 55
- Literatura angielska 2
- 2025 2
- Powieść historyczna 2
- Historia 1
- Powieści historyczne 1
- 🐿️Powieści historyczne🐿️ 1
- Polecone 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Katarzyna Parr. Szósta żona
Zdecydowanie najciekawsza z żon Henryka VIII i - niesłusznie - tak mało znana.
To powieść o ostatniej żonie Henryka VIII, przedstawionej jako kobieta dojrzała, wrażliwa i rozdarta między uczuciem do Tomasza Seymoura a obowiązkiem wobec króla. Największą siłą tej książki jest sugestywne oddanie atmosfery dworu Tudorów, gdzie miłość, polityka i strach nieustannie się ze sobą splatają. Autorka pokazuje Katarzynę nie tylko jako królową, lecz także jako osobę samotną, odważną i świadomą, jak wysoką cenę płaci się za bliskość władzy. Ważnym atutem powieści są również opisy przeszłości Katarzyny, poczynając od dzieciństwa, poprzez jej dwa pierwsze małżeństwa. Na końcu dopiero pojawia się wątek Henryka i relacji bohaterki z Marią, Elżbietą i Edwardem oraz narastające wokół niej poczucie zagrożenia i zdrady. Książka ma wyraźny rys emocjonalny, ale pozostaje przystępna także dla czytelnika, który nie zna dobrze historii Tudorów. Moim zdaniem to poruszająca powieść historyczna, która pozwala spojrzeć na Katarzynę Parr nie tylko jako na „szóstą żonę”, ale jako na pełnowymiarową bohaterkę własnej historii.
Zdecydowanie najciekawsza z żon Henryka VIII i - niesłusznie - tak mało znana.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo powieść o ostatniej żonie Henryka VIII, przedstawionej jako kobieta dojrzała, wrażliwa i rozdarta między uczuciem do Tomasza Seymoura a obowiązkiem wobec króla. Największą siłą tej książki jest sugestywne oddanie atmosfery dworu Tudorów, gdzie miłość, polityka i strach nieustannie się ze sobą...
Świetnie napisana biografia ostatniej żony Henryka VIII.
Książkę czyta się szybko i z wielkim zainteresowaniem. Wielkie uznanie dla autorki, która dołożyła wielkiej staranności przy pisaniu wszystkich części.
Świetnie napisana biografia ostatniej żony Henryka VIII.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezmiennie polecam całą serię, na którą składają się znakomicie napisane biografie kolejnych żon jednego z największych królów angielskich.