Mam przeczucie

Okładka książki Mam przeczucie
Łukasz Krukowski Wydawnictwo: Wydawnictwo Cyranka literatura piękna
2023-04-18
2023-04-18

Kup Mam przeczucie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mam przeczucie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mam przeczucie

Tytuł "Mam przeczucie" może początkowo sugerować zupełnie inną tematykę – na przykład uzależnienie od hazardu, w rodzaju: „mam przeczucie, że tym razem się uda”. Miałam takie skojarzenia i może właśnie dlatego lektura tak bardzo mnie zaskoczyła – pozytywnie.

Okazuje się, że książka porusza dużo poważniejszy i bardziej niepokojący temat: wizję końca świata i próbę przygotowania się na nieuniknione. Motyw budowy bunkru, gromadzenia zapasów i funkcjonowania w obliczu zagrożenia to świetna baza do opowieści psychologicznej. I taka właśnie ta książka jest – niebanalna i nieprzewidywalna.

Dużym atutem jest pierwszoosobowa narracja. Dzięki niej mogłam jeszcze mocniej wejść w umysł i emocje głównego bohatera – jego lęki, wątpliwości, przeczucia i samotność. To sprawia, że opowieść staje się bardzo osobista i intensywna w odbiorze.

"Mam przeczucie" to książka inna niż się spodziewałam – i to jest jej największa siła. Polecam ją tym, którzy lubią być zaskakiwani, a przy tym cenią sobie głębię i niepokojącą atmosferę.

W porządku książka, ale brakuje mi zakończenia. Mimo to - całkiem spoko.

W porządku książka, ale brakuje mi zakończenia. Mimo to - całkiem spoko.

Na książkę Krukowskiego rzuciłam się jak Reksio na szynkę. Miało być tam wszystko to, co lubię – niepokój, paranoja, zagłada cywilizacji, nieoczywistość, koniec świata… Tymczasem jedyną rzeczą, jaką dostałam było szaleństwo. I choć szaleństwo, jako motyw, teoretycznie trudno jest zepsuć, to autorowi się udało się to zrobić w sposób niemal koncertowy.

Artur, jak zapowiada blurb, jest hazardzistą. Prorokiem. Lubi obstawiać, szacować prawdopodobieństwo, wierzy chłopak w swoje przeczucia. I jego historia nie byłaby jakoś specjalna i godna uwagi, gdyby nie to, że przeczucia Artura stają się coraz bardziej paranoiczno-schizofreniczne. Oto zbity termos staje się początkiem końca, a miejskie wieżowce przestają być po prostu niepokojące – one zapowiadają koniec.

Podobnie jak jeden z wykładowców akademickich. Historia się kończy, świat zmierza ku samozagładzie, dziękuję za przybycie, rzucam robotę, wyjeżdżam na odludzie.

All in.
Trowski, wspomniany wykładowca, zaszywa się na wsi ze swoją żoną, Jagódką. Artur, coraz bardziej przekonany, że oto nadchodzi koniec świata, dołącza do nich, ale tylko na chwilę, by zaraz uciec z rozczarowaniem. Ani Trowski, ani jego żona, nie są według Artura należycie przygotowani. Nie mają schronu. Wierzą w koniec, ale nie tak, jak Artur. Nie są prorokami.

Mężczyzna postanawia wziąć sprawy w swoje ręce, idzie all in, jak sam mówi. Kupuje szambo, dzierżawi działkę i robi schron! Gdy nadejdzie koniec to on będzie najlepiej z nich wszystkich przygotowany!

Więcej tu: https://tekstomancja.wordpress.com/2023/07/29/mam-przeczucie-lukasza-krukowskiego/

Artur, jak zapowiada...

265 użytkowników ma tytuł Mam przeczucie na półkach głównych
43 użytkowników ma tytuł Mam przeczucie na półkach dodatkowych

Okładka książki Sny umarłych 2025. Polski rocznik weird fiction Mateusz Bonifaczuk, Alicja Borowik, Filip Duval, Kamil Giedrys, Dariusz Jakubik, Dominika Kowalska, Łukasz Krukowski, Karina Łagowska, Artur Laisen, Małgorzata Lewandowska, Dariusz Ludwinek, Krzysztof Maciejewski, Grzegorz Maryniec, Marcin Mleczak, Aleksander Paradowski, Gabriela Pierun, Przemysław Poznański, Filip Świerczyński
Okładka książki Tarnowskie Góry niesamowite Dagmara Adwentowska, Agnieszka Biskup, Sylwester Gdela, Izabela Grabda, Wojciech Gunia, Łukasz Krukowski, Łukasz Kucharczyk, Szymon Majcherowicz, Marcin Majchrzak, Paweł Mateja, Anna Musiałowicz, Paulina Rezanowicz, Magdalena Świerczek-Gryboś, Istvan Vizvary, Mariusz Wojteczek, Anna Maria Wybraniec
Okładka książki Światła na niebie Jerzy Bogusławski, Michał Brzozowski, Łukasz Krukowski, Magdalena Manuszak, Kamila Regel, Jakub Rewiuk, Krzysztof Rewiuk, Dariusz Skrzydło, Anna Maria Wybraniec, Sebastian Zarębski
Okładka książki Dekady w cieniu Krzysztof Biliński, Edward Bulwer-Lytton, Norbert Góra, Wojciech Gunia, Łukasz Gwiżdż, Dawid Kain, Jarosław Klonowski, Tobiasz Kruk, Łukasz Krukowski, Tadeusz Miciński, Anna Musiałowicz, Joanna Pypłacz, Juliusz Wojciechowicz, Marek Zychla
Okładka książki Sny umarłych. Polski rocznik weird fiction. 2021 Beata Zuzanna Borawska, Agnieszka Fulińska, Lidia Gręda, Łukasz Krukowski, Olga Niziołek, Wiktor Orłowski, Łukasz Patalan, E. Raj, Łukasz Redelbach, Paulina Rezanowicz, Marcin Ścibura, Ines Siwińska, Magdalena Świerczek-Gryboś, Katarzyna Szymonik, Paweł Wącławski, Sylwia Wełna, Agnieszka Wnuk, Emilian Wojnowski, Jakub Wsuwka
Okładka książki Dziwne opowieści. Antologia weird fiction Dagmara Adwentowska, Brian Evenson, Bartłomiej Fitas, Zbigniew Golemienko, Wojciech Gunia, Dawid Kain, Łukasz Krukowski, Thomas Ligotti, Marcin Majchrzak, Paweł Mateja, Paweł Matuszek, Jon Padgett, Magdalena Świerczek-Gryboś, Anna Maria Wybraniec
Łukasz Krukowski
Łukasz Krukowski
Łukasz Krukowski urodził się w roku 2000 w Ostrołęce. Jest absolwentem i studentem Uniwersytetu Warszawskiego. Wcześniej, zanim opublikował "Mam przeczucie", stworzył wiele tekstów z pogranicza horroru.

Cytaty z książki Mam przeczucie

Dodaj cytat z książki Mam przeczucie