Nasturcje i ćwoki

- Nasturcje i ćwoki (tom 1)
- 2005-04-01
- 2005-01-01
Nasturcje i ćwoki, czyli kryminał romantyczny - trzecia powieść w dorobku Marcina Szczygielskiego - to humorystyczna historia sercowych perypetii stylistki jednego z popularnych kobiecych magazynów. Rozczarowana ostatnim nieudanym związkiem bohaterka postanawia od tej pory kierować się w miłości rozumem, a nie sercem i starannie wybiera kolejnego kandydata. Jej wybór pada na mieszkającego za ścianą sąsiada. Dziewczyna razem ze swoją przyjaciółką starannie "rozpracowują" nieświadomego ich planów chłopaka, śledząc każdy jego krok. Pech w tym, że kiedy już główna bohaterka dochodzi do wniosku, że jej wybór jest słuszny i przystępuje do działania, kandydat nie przejawia najmniejszych chęci do zawarcia bliższej znajomości. W dodatku na horyzoncie pojawia się poprzedni narzeczony, który usiłuje odzyskać serce dziewczyny. Jej życie zaczyna się komplikować, a jakby tego wszystkiego było mało przypadkowo wplątuje się w sensacyjną aferę, w której niebagatelną rolę odgrywa tajemniczy pustostan oraz pewien hydraulik. Jak znaleźć na to wszystko czas i siły, kiedy praca zajmuje dwanaście godzin na dobę, a despotyczna szefowa zmusza do coraz bardziej karkołomnych wysiłków w zdobywaniu kolejnych "prezentów dla czytelniczek" dołączanych do pisma?
Kup Nasturcje i ćwoki w ulubionej księgarni
Oceny książki Nasturcje i ćwoki
756 użytkowników ma tytuł Nasturcje i ćwoki na półkach głównych- Przeczytane 565
- E-book 5
- E-booki 5
- 2013 4
- 2014 4
- Literatura polska 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nasturcje i ćwoki
Przezabawna, lekka i prześmiewcza opowieść o dorastaniu emocjonalnym niedojrzałej i toksycznej kobiety. Czytałam tę powieść wiele razy i na każdym etapie życia patrzę na nią inaczej, lecz z taką samą sympatią jak dawniej. I w dalszym ciągu pewne fragmenty sprawiają, że nawet w miejscu publicznym śmieję się na głos.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam z polecenia i faktycznie zabawna. Szybko się czyta i zabawna z dużą ilością humorem absurdu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja. Lekka i zabawna :)
Rewelacja. Lekka i zabawna :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMomentami zabawna, nawet ciekawa, ale pisana zbyt dziecinnym językiem i opisująca wręcz nieprawdopodobne zdarzenia.
Szybko się czyta, więc nie trzeba na nią dużo czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybko się czyta, więc nie trzeba na nią dużo czasu.
Dobra, miejscami zabawna książka-pastisz na tzw "literaturę kobiecą".
Dobra, miejscami zabawna książka-pastisz na tzw "literaturę kobiecą".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo lekturze ma się nadzieję, że jeśli istnieją takie kobiety, to jest ich jak najmniej ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiał być kryminał romantyczny, a kryminału jak na lekarstwo. Krótka, lekka opowiastka o pustych kobietach - główna bohaterka jest nie do zniesienia! Celowo przesadzona satyra na kobiety. Moja ocena "może być"...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZależało mi na książce z dawką humoru i nie rozczarowałam się, bardzo często wywoływała uśmiech a nawet śmiech..Fajnie się czytało,znam też późniejsze książki Marcina Szczygielskiego, jednak ta naprawdę była śmieszna i umiała mi poprawić chodzący za mną od dłuższego czasu kiepski nastrój. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, zabawna do łez książka. Poprawi niejednokrotnie nastrój w ciemne zimowe wieczory. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzadko się to zdarza, dobrnęłam do połowy.
Rzadko się to zdarza, dobrnęłam do połowy.