LubimyCzytać1

- literatura dziecięca
- Dom Rodomiłów (tom 5)
- 2025-11-12
- 2025-11-12
To już 5. tom niesamowitego DOMU RODOMIŁÓW. Hania z mamą utknęły w zamierzchłej przeszłości. List duszycy Bibi nie daje im nadziei na życie poza Domem Gdzie Indziej… Gdyby jednak zrobić dwukierunkową MAKABRAMĘ wielorazowego użytku – kombinuje praktyczna Hania – można by mieszkać w obydwu domach! (I skończyłyby się wreszcie kłopoty z metrażem!)
Najmłodsza czarnowidzka jeszcze nie wszystko umie (szczególnie że przybyło tyle „Młotów na potwory” do wykucia),ale – jak cały ród Rodomiłów – nigdy nie poddaje się w walce ze złem. W końcu na własne oczy widziała, jak pokonali SZKIELETNIKÓW! I jak skutecznie wiekowali potwory. Może dobrze, że uwięziona w Domu Gdzie Indziej nie poznała szokującego finału ich ostatniego zlecenia…? (Sprawa okazała się wyjątkowo śmierdząca!)
Tymczasem w Domu Nigdzie Indziej NEOMAMA – okrutny borborak – dosłownie (!) piorunuje wzrokiem ciocię Helę (robiąc jej przy okazji trwałą),przygwożdżona sofą tęsknica złorzeczy na czym świat stoi, a paduch dwoisty skrzętnie liczy Rodomiłów, bo jeśli byłoby ich mniej niż dziesięcioro…
Lenka, wnuczka tajemniczego sąsiada, pana Chichotka, podejrzanie często kręci się po domu Hani (bez Hani). Zaś kompletnie niedzisiejszy – dosłownie (!) zagubiony – stryj Alfons z Domu Kiedy Indziej odkrywa we współczesnej Warszawie nieznanych mu władców Polski i… moc tycjanowskiej czerwieni. (Nie mylić z rudym!)
A CZARNÓŻKA? O, ta to dopiero ma moc!
Kup Czarnóżka w ulubionej księgarnii
- Dziecięce 1
- 2025 1
- Najlepsze-perełki 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarnóżka
Powrót do domu Rodomiłów, to już piąte odwiedziny. Rodzina powiększa o kochanych ,zaginionych członków, potwory też natężają działalność . Z rzeczywistości alternatywnej, wracają mama i Hania, Borborak powoli realizuje swoje plany -będzie się działo w części szóstej- tak wróżę i prorokuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPuk-puk. Chwila niepewności i otwierają się drzwi. I znowu lądujesz w samym środku totalnego chaosu, wśród barwnych postaci, w domu, w którym nikogo nie dziwi uwięziony w lusterku mężczyzna, lewitująca i złorzecząca ciotka, stryj wyrwany (dosłownie) z innej epoki oraz przemykające tu i ówdzie duchy, zmory i inne słowiańskie potwory. Głęboko wdychasz tę niecodzienną mieszankę różnych zapachów, silnie podszytą wonią kwiatów i ziół, i czujesz, że jesteś w dobrym miejscu, a przed Tobą otwiera się nowa, z pewnością totalnie niebanalna i nieprzewidywalna, czytelnicza przygoda.
Witajcie w Domu Rodomiłów. To dopiero 5 wizyta, a z pewnością macie wrażenie, że znacie ich od zawsze i życie bez nich byłoby zbyt nudne i banalne. Tej nieokiełznanej i nieobliczalnej mieszanki osobowości nie sposób nie polubić. A tym razem liczebność barwnych postaci nieco się zwiększy przez miłosne zawirowania. Ale nim uszczkniecie odrobiny niebanalnego romansu, to pouganiacie się za zrozpaczonym duchem (w Domu Gdzie Indziej),rozwiążecie sprawę potwornego smrodu, przygotujecie ucztę zapoznawczą i rozwiążecie problem z przeklętą rośliną. Babcia Czesia znów będzie mdlała raz za razem, ciocia Hela lewitowała, Monika panikowała chcąc dobrze wypaść przed rodziną narzeczonego, a Hania z mamą będą odkrywały arkana wiedzy czarnowidzów sprzed wieków. Jedno jest pewnie, jak przeczytasz pierwsze zdanie „Czarnóżki” to nie odłożysz jej, aż do ostatniej kropki. I jedyne czego będziesz żałować, to że kolejny tom dopiero powstaje…
„Czarnóżka” Marcina Szczygielskiego to 5 tom świetnej serii, która zabiera czytelnika w alternatywną rzeczywistość, do współczesnej Warszawy z silnie oddziałującymi słowiańskimi wpływami. Napisana z humorem i lekkością. Autor w każdym kolejnym tomie zaskakuje, nie powiela schematów i nie sięga po banał. Jest interesująco, momentami zagmatwanie, bywa nieco strasznie, innym razem całkiem zabawnie. Jeśli ktoś nie polubi tej serii, to zdecydowanie potrzebuje pomocy czarnowidzów, bo ewidentnie opętała go jakaś pomroczność jasna 😉
PS. Za zabawę słowem w tytule daję dodatkowy plus!
Puk-puk. Chwila niepewności i otwierają się drzwi. I znowu lądujesz w samym środku totalnego chaosu, wśród barwnych postaci, w domu, w którym nikogo nie dziwi uwięziony w lusterku mężczyzna, lewitująca i złorzecząca ciotka, stryj wyrwany (dosłownie) z innej epoki oraz przemykające tu i ówdzie duchy, zmory i inne słowiańskie potwory. Głęboko wdychasz tę niecodzienną...