Śniadanie u Tiffany'ego

- 2021-11-10
- 2021-11-10
- Robert Sudół
- Ekranizacje:
- Śniadanie u Tiffany'ego (1961)
Zbiór czterech minipowieści, w których miłość króluje w swoich najbardziej różnorodnych formach.
Tytułowe - legendarne! - "Śniadanie u Tiffany'ego" stało się inspiracją do niezapomnianego filmu z Audrey Hepburn w roli głównej.
Holly Golightly to odważna, łamiąca reguły młoda kobieta, pracująca jako dama do towarzystwa. Kontakty z mafijnym półświatkiem nie chronią jej jednak przed zakochaniem się w brazylijskim dyplomacie. Czy wieczna podróżniczka, jak sama siebie nazywa, będzie miała szansę zatrzymać się gdzieś na dłużej i odnaleźć szczęście i miłość?
W zbiorze znalazły się również opowiadania: "Dom z kwiatów", "Diamentowa gitara" oraz "Bożonarodzeniowe wspomnienie".
Kup Śniadanie u Tiffany'ego w ulubionej księgarni
Oceny książki Śniadanie u Tiffany'ego
16306 użytkowników ma tytuł Śniadanie u Tiffany'ego na półkach głównych- Przeczytane 10 700
- Chcę przeczytać 5 498
- Posiadam 1 976
- Literatura amerykańska 83
- Klasyka 72
- 2013 59
- 2014 49

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śniadanie u Tiffany'ego
Świetnie napisane cztery opowiadania, w tym kultowe "Śniadanie u Tiffany'ego". Za każdym razem zachwyca mnie styl pisania Capotego - z jednej strony intrygujący, ale przy tym tak bardzo nienachalny. Oprócz "Śniadania", znakomite jest też inne opowiadanie w tym zbiorze - "Bożonarodzeniowe wspomnienie".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwudziestoletnia Holly Golightly jest dziweczyną do towarzystwa mieszkającą w jednej z kamienic Nowego Yorku. Jej sąsiadem jest początkujący pisarz, z którym się zaprzyjaźnia i który opisuje jej niebanalną osobowość i fragment jej życia. Jej podejście do świata streszcza piosenka: " ja nie chcę spać , nie chcę umierać , tylko wędrować po pastwiskach nieba" - napisana na potrzeby polskiej adaptacji teatralnej tego utworu. Chociaż w książce są 4 opowiadania , większość osób skupia się na " Śniadaniu u Tiffaniego" , zapewne za sprawą filmu z Audrey Hepburn. Ja również z tego powodu wróciłam do minipowieści Trumana Capote. Przetłumaczyłam sobie piosenkę " Moon river" z filmu i zorientowałam się , że inne tłumaczenia opowiadają o miłości , a moje raczej o tęsknocie za podróżą. Zastanawiałam się - cóż ja jestem taka mało romantyczna . Intuicja mnie nie zawiodła. W filmie zdecydowanie zmieniono relacje między pisarzem a Holly . Ja [ i chyba autorzy piosenki] pamiętałam jak to wyglądało w opowiadaniu. Więc jeśli ktoś chce poczytać dobrą literaturę , powinien przeczytać opowiadanie , jeśli ktoś chce się bardzo wzruszyć - niech obejrzy film.
Dwudziestoletnia Holly Golightly jest dziweczyną do towarzystwa mieszkającą w jednej z kamienic Nowego Yorku. Jej sąsiadem jest początkujący pisarz, z którym się zaprzyjaźnia i który opisuje jej niebanalną osobowość i fragment jej życia. Jej podejście do świata streszcza piosenka: " ja nie chcę spać , nie chcę umierać , tylko wędrować po pastwiskach nieba" - napisana...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka uważana jest za jedno z arcydzieł światowej literatury !!!
Są dzieła literackie, które wypada i trzeba przeczytać.
To do nich należy.
Gusty są różne.
Po przeczytaniu możesz oceniać pozytywnie, negatywnie lub wcale nie oceniać.
Na okładce niezapomniana Audrey Hepburn z filmowej adaptacji z 1961 r.
Z czystym sumieniem.
POLECAM !!!
Książka uważana jest za jedno z arcydzieł światowej literatury !!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSą dzieła literackie, które wypada i trzeba przeczytać.
To do nich należy.
Gusty są różne.
Po przeczytaniu możesz oceniać pozytywnie, negatywnie lub wcale nie oceniać.
Na okładce niezapomniana Audrey Hepburn z filmowej adaptacji z 1961 r.
Z czystym sumieniem.
POLECAM !!!
Mistrzostwo amerykańskiego stylu Trumana Capote - zwięźle, przenikliwie i prosto. Opowiadanie o wolności i dzikości - o tym, czego każdy człowiek w życiu pożąda i czego się równocześnie boi. Wspaniałe i przejmujące zarazem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWróciłem po latach. Podobała mu sie bardziej (mało zrozumiałem czytając w przeszłości). Wolę książkę niż film (beznadziejne zakończenie- Hollywoodzkie).
Dodatkowe opowiadania ok, ale bez szału.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDodatkowe opowiadania ok, ale bez szału.
To mój powrót do kultowego opowiadania Trumana Capote. Pamiętam, że za pierwszym razem nie byłam zbytnio oczarowana. Myślę, że teraz jestem w stanie bardziej zrozumieć Holly i jej zagubienie w trakcie szukania swojego miejsca na świecie. Lektura wciągająca, przeczytałam na raz :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKultowe, dobre, ale nie mój typ pisania. Bardziej namiastka większej powieści. Za bardzo chaotyczne. Wolę głębsze budowanie świata przedstawionego jak u Murakamiego. Jednak do wyzwania książkowego na ten rok długość idealnie pasuje. :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFilmu jeszcze nie widziałem i koniecznie muszę nadrobić. Co do reszty opowiadań to wszystkie mi się podobały. Każde miało w sobie to "coś". Szczególnie to o Bożym Narodzeniu potrafiło wprowadzić w miły, sielski klimat, taki powrót do prawdziwych świąt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW mojej nic nie znaczącej opinii sama Holly wyżej, w pakiecie trochę traci na wartości. W kinie wersja soft. Można włosy rwać, biadolić na ekranizację ale jakże wchodzi czytanie z soundtrack'iem --- > Mancini mistrz! --- > https://www.youtube.com/watch?v=viEo2lmnj7I&list=RDviEo2lmnj7I&start_radio=1
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepiękne opowiadania. Idealnie wyważone, zabawne, wzruszające, pełne czułości - Bożonarodzeniowe wspomnienie ma w sobie posmak baśni Andersena. Nie spodziewałam się, że Capote miał taki talent...i wrażliwość.