Czas i miejsce

Okładka książki Czas i miejsce
Jurij Trifonow Wydawnictwo: Czytelnik literatura piękna
1985-01-01
1985-01-01

Kup Czas i miejsce w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czas i miejsce

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czas i miejsce

Jurij Trifonow
Jurij Trifonow
Rosyjski pisarz. Popularność przyniosła mu powieść Studenci (1950, wydanie polskie 1953),wg której powstała sztuka Mołodyje gody (1952). Największym osiągnięciem pisarskim Trifonowa był cykl tzw. moskiewskich opowieści: Zamiana (1969, wydanie polskie 1971),Bilans wstępny: długie pożegnania (1970, wydanie polskie 1974),Drugie życie (1975, wydanie polskie 1978) oraz Dom nad rzeką Moskwą (1976, wydanie polskie 1979, także sztuka teatralna według powieści). Opisywał w nich rozpad osobowości rosyjskiego inteligenta pod wpływem zmian społeczno-politycznych w ustroju totalitarnym. W latach 70. i 80. powstały znaczące powieści: Niecierpliwość (1973, wydanie polskie 1981),Stary (1978, wydanie polskie 1983),Czas i miejsce (1981, wydanie polskie 1985). Ostatnim utworem Trifonowa była nie ukończona powieść o czasach stalinowskiego terroru - Isczeznowienije (wydana 1987).

Cytaty z książki Czas i miejsce

Dodaj cytat z książki Czas i miejsce