Wizna

- Chwała polskiego oręża
- Wizna
- 2020-09-18
- 2020-09-18
Niemiecki korpus pancerny generała Heinza Guderiana uderza z całą mocą, usiłując zamknąć kleszcze wokół wycofujących się spod Warszawy polskich armii. Zakładano, że jego sukces przyniesie klęskę stronie polskiej po zaledwie dziesięciu dniach oporu.
Jednak na drodze pancernych zagonów staje polska załoga odcinka Wizna. Dwie kompanie piechoty ukryte w kilku betonowych schronach nad Narwią wsparte sześcioma działami. Mniej niż 700 żołnierzy przeciwko 40 tysiącom.
40 do 1.
Tak rozpoczyna się desperacka walka kapitana Władysława Raginisa. Bój do ostatniej krwi, naboju i samobójczej śmierci dowódcy, który przysiągł, że żywy swej pozycji nie opuści.
Dziś epizod ten znany jest jako legendarna obrona Wizny.
Kup Wizna w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Wizna
Walka do końca
„- Widziałeś! – syknął jeden ze zwiadowców do ucha starszego strzelca. – Wszyscy wieją. Oficery, wójt, starosta też już wiatrował. Co to będzie?
Starszy strzelec kiwnął znacząco głową w kierunku pleców Raginisa. Kapitan jednak się nie odwrócił. Szli na Wiznę”.
Jestem pewien, że Jacka Komudy nie trzeba czytelnikom specjalnie przedstawiać. Ten pisarz i historyk jest autorem wielu powieści. Sam zacząłem przygodę z jego twórczością od „Wilczego gniazda”. Jednak ostatnio Komuda zajął się historią znacznie nam bliższą niż dziejami Rzeczypospolitej szlacheckiej. Myślę tutaj o cyklu „Wrzesień 1939”. Po „Hubalu” i „Westerplatte” nakładem wydawnictwa Fabryka Słów ukazała się właśnie najnowsza powieść Jacka Komudy pod tytułem „Wizna”.
Okładka książki nawiązuje do dwóch poprzednich tytułów, co sprawia, że cała trylogia będzie się z pewnością ładnie prezentować na półce. Powieść opowiada o bitwie pod Wizną. Przez wielu określana jest ona mianem polskich Termopil. Około 700 polskich żołnierzy we wrześniu 1939 roku stawiło czoła 40 tysiącom niemieckiego korpusu pancernego generała Heinza Guderiana. Siłami polskimi dowodził kapitan Władysław Raginis, jeden z głównych bohaterów powieści. Raginis jest przekonany o słuszności sprawy, za którą walczy. Świadomy ogromnej przewagi Niemców, nie załamuje się. Własnym przykładem zagrzewa swoich ludzi do walki. Składa wobec nich przysięgę walki do końca, do ostatniej kropli krwi.
Komuda jak zwykle świetnie ożywia historię. Chociaż nie należę do pasjonatów militarnych dziejów II wojny światowej, to przecież i ja dałem się porwać Komudzie i jego opowieści. Wszystko to za sprawą plastycznego języka, do którego przyzwyczaił nas autor. Raginis to człowiek z krwi i kości. Kapitan jawi się jako kolejne wcielenie któregoś z sienkiewiczowskich bohaterów Trylogii. Sumienny żołnierz, który – a jakże – ma już wybrankę swego serca, za którą bardzo tęskni. Jednak niespodziewanie los stawia na jego drodze drugą kobietę. Czy jednak we wrześniu 1939 jest czas na miłość? Czy może sobie na nią pozwolić dowódca obrony Wizny?
Jednak autor nie ogranicza się tylko do opisów samej bitwy. Bardzo spodobał mi się opis dworu w Strękowej Górze. Czytałem go z żywym zaciekawieniem i uwagą. Jest to bowiem doskonały opis świata, który właśnie przemijał. Polski dwór, piękne meble, szlachta grająca w karty, damy, wspaniałe konie, obrazy, nalewki. Czułem się prawie tak, jakbym tam był. W takich dworach niejako przechowywano polskość. II wojna światowa wszystko to obróciła w niwecz.
Zwróciłem również uwagę na ciekawe spory polityczne, jakie prowadzą ze sobą bohaterowie „Wizny”. Spierają się o politykę II RP, o to, kto lepiej rozumiał i dbał o interesy państwa. Momentami autor wkłada w ich usta bardzo ostre sądy, może nawet za ostre.
Lekturę ubogacają zamieszczone fragmenty ówczesnej polskiej prasy. Jestem pewien, że czytelnicy, którzy nieco mniej interesują się historią, ze zdumieniem stwierdzą, że 5 września donosiła ona o zbombardowaniu Berlina przez polskie samoloty.
„Wizna” to kolejna bardzo dobra powieść historyczna Jacka Komudy. Zwracam uwagę na fakt, że ostatnie godziny kapitana Raginisa nie są wytworem pisarskiej fantazji. Tak było naprawdę, co tylko wzmacnia wymowę niektórych scen. Komuda po raz kolejny udowadnia nam, że naprawdę umie pisać porywające powieści historyczne.
Lektura obowiązkowa dla wszystkich fanów pisarza i tych, którzy interesują się II wojną światową i kampanią wrześniową. Polecam.
Wojciech Sobański
Opinia społeczności książki Wizna
Ciężko przejść obojętnie wobec takiej powieści jak "Wizna", to momentami wstrząsająca i porażająca lektura,której wydźwięk jest w dużej mierze dojmująco smutny. Początek września 1939 roku,niemiecka brygada pancerna zatrzymuje się na odcinku Wizna. Na przeciw niej staje ok.700 naszych żołnierzy dowodzonych przez kapitana Reginisa. Mając do dyspozycji kilka bunkrów i schronów, liche uzbrojenie ,braki w zaopatrzeniu i brak jakiegokolwiek wsparcia polski oddział przeciwstawia się najeźdźcy. Niemców jest 40 tyś. Tak rozpoczyna się desperacka walka o utrzymanie pozycji. Jacek Komuda wybitnie ukazał cały tragizm tych kilku dni objętych walkami,heroizm zwykłego polskiego żołnierza, cały ten trud i znój jeśli chodzi o warunki w jakich przyszło im walczyć. " Wizna" nie jest latwą powieścią, ja sam dawkowałem ją sobie po trochu ponieważ powieść bardzo mocno gra na uczuciach. Kilka razy próbowałem sobie wyobrazić jak to wszystko mogło wyglądać i prawdę mówiąc nie byłem w stanie. Ludzka wyobraźnia ma jednak pewne ograniczenia. To, co ci ludzie przeszli i jak wiele potrafili dać od siebie na rzecz ojczyzny,gdzie jedynym wybawieniem mogła się zdawać tylko śmierć przechodzi wszelkie wyobrażenie. Chyba po prostu byli z innej gliny. Powieść wybitna!!!
Oceny książki Wizna
1015 użytkowników ma tytuł Wizna na półkach głównych- Przeczytane 631
- 2021 16
- Powieść historyczna 9
- 2020 8
- Historia 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wizna
Sprawnie napisana słaba książka. Od pierwszych stron widać, że autor nie czuje epoki o której pisze, a dialogom bliżej do czasów Wiednia czy Kircholmu, a nie 39'. Ale i tak jest lepsza niż Jaksa, he, he.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodchodziłem do tej książki z dużymi oczekiwaniami i ogólnie nie zawiodłem się. Książkę umownie podzieliłbym na 2 części- przed bitwą, i w trakcie. W "1 części" autor nie przyspiesza akcji. Próbuje wprowadzić nas w otoczkę i realia rozpoczynającej się wojny z Niemcami. A te realia nie są dla nas dobre. Pokazuje podstawowe problemy, nastawienie, prowizorkę ale i pewną naiwność rodem z czasów szlacheckich. Za to duży plus. Zaletą jest również przedstawienie postaci z ich zaletami i wadami, które utożsamiają tamten "duch czasu" i ich wychowanie. "2 cześć" to opis w większości walk i decyzji które się z nią wiążą. Nie ma tutaj patosu. Jest krwawo, brutalnie, z pełna gamą emocji i wewnętrznego rozdarcia. Bohaterami poszczególnych scen bywają anonimowi żołnierze. Autor pokazuje nie tylko heroizm, ale to jak się on rodzi, ale i czym jest okupiony. Pewnym minusem wg mnie jest wątek miłosny, w moim odczuciu bywa za bardzo na 1 planie. W moim odczuciu książka warta uwagi, i o takich prawdziwych historiach należy pamiętać i czytać. PS. Sabaton w utworze 40:1 - polecam piosenkę właśnie o tej bitwie:)
Podchodziłem do tej książki z dużymi oczekiwaniami i ogólnie nie zawiodłem się. Książkę umownie podzieliłbym na 2 części- przed bitwą, i w trakcie. W "1 części" autor nie przyspiesza akcji. Próbuje wprowadzić nas w otoczkę i realia rozpoczynającej się wojny z Niemcami. A te realia nie są dla nas dobre. Pokazuje podstawowe problemy, nastawienie, prowizorkę ale i pewną...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak ktoś kojarzy Sabaton i utwór 40:1 to o tych gościach z tej książki jest ta piosenka 😉
Pozycja szczególnie dla miłośników historii, ale jest na tyle fabularyzowana, że nawet jak ktoś nie jest jej pasjonatem to powinno dobrze się czytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek kampanii wrześniowej, załoga odcinka Wizna otrzymuje zadanie powstrzymać przejście korpusu pancernego Guderiana, misja niemożliwa do wykonania. Ale żołnierze robią co mogą. Książka o desperackiej walce i żołnierzach, którzy obowiązek i honor cenili ponad własne życie.
Pozycja...
Niestety książka bardzo słaba, a patos wylewa się z niej aż do pożygu. Polacy szlachetni i wspaniali, nawet w najgorszej sytuacji brali na siebie największe ryzyko. Każdy Niemiec zły głupi i w ogóle totalna świnia, czekałem tylko aż jeszcze napisze że byli pijani. Obsesja autora wobec koni zaczyna parodiować jego książki. Życie romantyczne Raginisa to kolejny bezsensowny wymysł, który nic nie wnosi do opowieści, a tylko jeszcze bardziej ją spłaszcza. I na koniec wymyślone przesłuchanie kapitana przez NKWD to szczyt bzdur. Widać że autor wplata w książkę do swoje poglądy, robiąc z dobrej powieści parodię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to'Wizna' to wspaniała historia o bohaterach. Napisana w taki sposób że po przeczytaniu ostatniej strony miałem wrażenie że widziałem wszystko na własne oczy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJacek Komuda w swojej serii „Wrzesień 1939” potwierdza nie tylko kunszt literacki, ale i wielką dbałość o wierne odwzorowanie historycznych wydarzeń. Ostatnia część cyklu, „Wizna,” opowiada o heroicznej obronie przez polskie oddziały pod dowództwem kapitana Władysława Raginisa, którzy stanęli naprzeciw niemieckiego korpusu pancernego pod dowództwem generała Heinza Guderiana. Komuda przekazuje, jak zaledwie dwie kompanie piechoty wspierane sześcioma działami podjęły nierówną walkę z 40-tysięczną armią, co samo w sobie oddaje wyjątkowy tragizm tej bitwy.
Książka doskonale oddaje atmosferę oblężenia – bohaterstwo, determinację, a także momenty wahania, które Komuda portretuje w sposób barwny i emocjonalny. Historia kapitana Raginisa, który przysięgał nie opuścić pozycji żywy, dodaje głębokiego wymiaru dramatyzmu i odwołuje się do wartości honoru, tak ważnych w polskiej tradycji wojskowej. Autor opisuje także osobiste wątki, jak spotkanie Raginisa z jego narzeczoną i pobyt u właściciela ziemskiego, który wręcza mu konia Bohatyra. To powiązanie z postacią Hubala tworzy wspólną narrację dla kolejnych dzieł Komudy, podkreślając ciągłość walki polskich bohaterów w obliczu okupacji.
„Wizna” zachwyca również stylem – jest lekko napisana, co sprawia, że czytelnik płynnie przechodzi przez kolejne strony. To nie tylko wartościowa lektura dla pasjonatów historii, ale także wciągająca opowieść, która wzrusza i skłania do refleksji nad poświęceniem obrońców. Komuda stworzył dzieło, które zasługuje na uwagę – gorąco polecam! Czytajcie.
Jacek Komuda w swojej serii „Wrzesień 1939” potwierdza nie tylko kunszt literacki, ale i wielką dbałość o wierne odwzorowanie historycznych wydarzeń. Ostatnia część cyklu, „Wizna,” opowiada o heroicznej obronie przez polskie oddziały pod dowództwem kapitana Władysława Raginisa, którzy stanęli naprzeciw niemieckiego korpusu pancernego pod dowództwem generała Heinza...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeci a zarazem ostatni tom z cyklu ''Wrzesień 1939'' przedstawia nam słynna obronę Wizny która jest tak popularna i swego rodzaju heroiczna, że nawet zagraniczny zespół napisał o tych wydarzeniach piosenkę 40-1. Cały cykl udowadnia, że samą heroiczną postawą nie da się wygrać wojny. Nie byliśmy gotowi na obronę i zwycięstwo nawet gdyby nas nie zaatakował związek radziecki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook
Mam problem z twórczością pana Jacka Komudy: temat niezmiernie ciekawy, bohaterowie i opisy żywe i mocne, pełna zwrotów akcja i mimo że wiem jak to się skończy wysłuchałem pełen napięcia, więc o co chodzi?. To ta narracja, która jest jakaś pokręcona, te skoki w bok z kłócącymi się kobietami, opisami dworku czy koni... Przyznaję, że czasem lekko mnie to irytowało i dlatego, mimo że jest to bardzo mocna pozycja w twórczości pana Jacka dam 7.
Audiobook
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam problem z twórczością pana Jacka Komudy: temat niezmiernie ciekawy, bohaterowie i opisy żywe i mocne, pełna zwrotów akcja i mimo że wiem jak to się skończy wysłuchałem pełen napięcia, więc o co chodzi?. To ta narracja, która jest jakaś pokręcona, te skoki w bok z kłócącymi się kobietami, opisami dworku czy koni... Przyznaję, że czasem lekko mnie to irytowało i...
46/2023
W tej publikacji Jacek Komuda zapoznaje nas z tragicznymi losami kapitana Władysława Raginisa, porucznika Stanisława Brykalskiego oraz ich podkomendnych na linii umocnień w Wiźnie, gdzie przyszło im zatrzymać pochód generała Heinza Guderiana.
„Wizna” ma jeszcze bardziej przejmujący przebieg niż „Westerplatte”. Żołnierze praktycznie od początku byli świadomi, że nie mają szans na zatrzymanie niemieckiej potęgi pancernej. Raginis i Brykalski złożyli swoim żołnierzom przysięgę, że żywi schronu nie opuszczą i słowa dotrzymali.
Obrona Wizny jest kolejnym dowodem potwierdzającym tezę, że żołnierz polski był nad wyraz niezłomny i cechowało go ogromne oddanie sprawie. W ciasnych, niewentylowanych schronach, będąc pod ciągłym huraganowym ostrzałem artyleryjskim i lotniczym duch bojowy wśród oficerów i żołnierzy był ogromny.
46/2023
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW związku, że dziś przypada rocznica zakończenia obrony Wizny podczas kampanii wrześniowej, to na tapet wjechała kolejna powieść Jacka Komudy traktująca o kampanii wrześniowej.
Książka dla wszystkich, którzy chcą poznać niesamowitą historii bitwy pod Wizną. Bitwy, o której w utworze "40:1" ,śpiewa szwedzki zespół heavy-metalowy Sabaton. Kto słyszał ten wie, kto nie usłyszał, powinien nadrobić straty lekturą książki.
Autor doskonale oddaje realia frontu z czasów II wojny światowej.
Ech, różne słowa cisną mi się na klawiaturę. Chwalebne dla bohaterstwa naszych żołnierzy, haniebne dla rządzących II RP.
Mieliśmy w tamtych czasach wspaniałych dowódców i wspaniałych żołnierzy.
Straszne marnotrawstwo potencjału militarnego! - takie słowa cenzuralne wyrzucam z siebie po lekturze powieści Jacka Komudy o kapitanie Władysławie Raginisie i jego oddziale.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor doskonale oddaje realia frontu z czasów II wojny światowej.
Ech, różne słowa cisną mi się na klawiaturę. Chwalebne dla...