Mniej znaczy lepiej. O tym, jak odejście od wzrostu gospodarczego ocali świat

Okładka książki Mniej znaczy lepiej. O tym, jak odejście od wzrostu gospodarczego ocali świat autora Jason Hickel, 9788366147805
Jason Hickel Wydawnictwo: Karakter popularnonaukowa
popularnonaukowa
Less is More: How Degrowth Will Save the World
2021-06-08
2021-06-08
2020-08-13
Jerzy Paweł Listwan

Kup Mniej znaczy lepiej. O tym, jak odejście od wzrostu gospodarczego ocali świat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mniej znaczy lepiej. O tym, jak odejście od wzrostu gospodarczego ocali świat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mniej znaczy lepiej. O tym, jak odejście od wzrostu gospodarczego ocali świat

Świadomie liczyłem, że autor racjonalnie podda w wątpliwość słuszność mojego patrzenia na świat i tak dokładnie było. Świetna książka i aż sam się zdziwiłem z jak wieloma tezami się zgadzam. Jedyny zarzut jaki mam to sporadyczne odpływanie autora w kierunku "utopijnego socjalizmu". Na szczęście szybko wraca na właściwe tory. Myślę, że tę książkę powinien przeczytać każdy, kto potrafi podejść do lektury z otwartą głową.

Bardzo interesująca pozycja. Nie we wszystkim się zgadzam z autorem, ale mimo tego, a może właśnie dlatego 9/10. W trakcie czytania mnóstwo emocji mną targało, a i po przeczytaniu jest o czym myśleć. Oj jest. Naprawdę.

Książka pokazuje skutki mierzenia gospodarki wskaźnikiem PKB i domyślnym dążeniem do polepszania wyniku tego i innych wskaźników ekonomicznych z okresu na okres. Ciągły wzrost to eksploatacja surowców, pogorszenie stosunków społecznych i wiele innych konsekwencji.
Autor sprawdza czy istniała, istnieje (fizycznie bądź filozoficznie) alternatywa dla kapitalizmu i czy zdała by egzamin na globalną skalę. Gwiazdka więcej właśnie za to przyglądnięcie się plusom i minusom kapitalizmu, który już tak wtopił się w naszą codzienność, że nie podważamy jego racji bytu, a jeśli już to zestawiamy go z komunizmem i kończy to dyskusję. A autor na poważnie rozważa inne układy jakie pojawiały się w piśmie bądź w historii, lub w postulatach nowych nurtów ekonomii (np. sharing economy itp.),stara się wyłapać ich pułapki, ale też wziąć wszystko co najlepsze z różnych teorii.
Poznajcie postwzrost (degrowth).

2979 użytkowników ma tytuł Mniej znaczy lepiej. O tym, jak odejście od wzrostu gospodarczego ocali świat na półkach głównych
297 użytkowników ma tytuł Mniej znaczy lepiej. O tym, jak odejście od wzrostu gospodarczego ocali świat na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mniej znaczy lepiej. O tym, jak odejście od wzrostu gospodarczego ocali świat

Cytaty z książki Mniej znaczy lepiej. O tym, jak odejście od wzrostu gospodarczego ocali świat

Jason Hickel Mniej znaczy lepiej. O tym, jak odejście od wzrostu gospodarczego ocali świat Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne