Zmyślenia

9788381196802

Kup Zmyślenia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zmyślenia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zmyślenia

Zmyślenia to zbiór opowiadań Elizy Segiet. Tematyka opowiadań jest różna, ale przeplatają się wątki inności, tolerancji, zdrady, miłości, poszukiwania weny i zrozumienia świata, nienawiści, pomocy bliźniemu i wiele innych.
Zakazana miłość pozamałżeńska, homoseksualizm – to tematy trudne. Również to, w jaki sposób traktujemy innych ludzi i zwierzęta, jak skłonni jesteśmy do szukania sensacji tam, gdzie ich nie ma, również zasługuje na nasze rozważania. A i poszukiwania weny w miłosnych igraszkach, czy w zamknięciu się w małym pokoiku hotelowym, w którym powstały dzieła tych, którzy są na piedestale. To wszystko tematy aktualne, realne, a jednak zmyślone.
Każda z tych historii mogłaby się wydarzyć, ba, zapewne wydarzają się każdego dnia, tylko nie zawsze to dostrzegamy, bo często staramy się nie widzieć, że ktoś może mieć problem, że coś go gnębi, albo wręcz przeciwnie – swoim wścibstwem i szukaniem sensacji zatruwamy innym życie.
Chyba optymalnie byłoby znaleźć złoty środek w naszym ingerowaniu w życie innych, a może po prostu wystarczy więcej empatii, zrozumienia, tolerancji, zamiast oceniania?
Opowiadania zebrane w tym zbiorku otwierają nas na świat, zmuszają do przemyśleń i ponownego przewartościowania tego, co do tej pory uważaliśmy za właściwe lub akceptowalne, bo każdy z nas współtworzy rzeczywistość i wpływa na życie ludzi, czasem nawet nieznajomych. Ale każda historia jest inna, więc zanim skomentujemy czyjeś zachowanie, trzeba choćby spróbować wejść w jego buty, a wówczas może i nasz punkt widzenia diametralnie się zmieni.

Jest to zbiór 15 różnych opowiadań, które sięgają różnych emocji towarzyszących nam przez cały czas. Autorka napisała je, by uwolnić się od nich i przepełnić nas podobnymi uczuciami. Sięga tematów tolerancji, akceptacji, miłości oraz przyjaźni. Opowiada o człowieku, którego coś dręczy lub prześladuje. Autorka piszę z pasją o różnych trudnych dla nas tematach, abyśmy mogli je zrozumieć i poczuć. Wprowadza nas w stan przemyśleń. Opowiada o tym łatwym językiem dla nas. Opowiadania pokazują nam odmienność, wspieranie, pomoc, ale także zaspokojenie do którego większość z nas dąży. Są to osoby, które pojawiają się z naszym otoczeniu. Trudno było mi przejść przez tę lekturę, nie mogłam się skupić, ale historie były wciągające. Bardzo spodobała mi się ta lektura, ponieważ okazuje różne uczucia do osób. Poczułam się jak w innym świecie z tymi ludźmi. Zostanie ze mną na dłużej. Autorka pokazując różne problemy utożsamia się z nimi i wplata uczucia podobne do jej. Ocena 9/10.

Zbiór opowiadań, w których Eliza Segiet przygląda się ludziom i współczesnemu światu. W krótkich formach przedstawione zostały rozmaite formy wykluczenia – od samo odrzucenia poprzez społeczną alienację.
Autorka portretuje współczesnych ludzi, którzy muszą nieustannie zmagać się ze sobą. Każdy z bohaterów opowiadań jest na swój sposób nieszczęśliwy, niespełniony. Wszyscy odczuwają potrzeby i pragnienia, które nawet ich samych zaskakują. Nie mogą poradzić sobie z zaakceptowaniem własnej tożsamości, z modelem życia jaki wiodą czy z relacji, w jakie zostali uwikłani. Tu nikt nie czuje się dobrze, nikt nie jest do końca sobą.
Segiet w dość swobodnym stylu zwraca uwagę na palące problemy dzisiejszego świata – przede wszystkim na kwestię nietolerancji, wzajemnego niezrozumienia i powielania krzywdzących stereotypów.

29 użytkowników ma tytuł Zmyślenia na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Zmyślenia na półkach dodatkowych

Okładka książki Metafora Współczesności. Antologia, Barwy życia 2021 Magdalena Jaworska, Joanna Kalinowska, Alicja Maria Kuberska, Krzysztof Kwasiżur, Katarzyna Lisowska, Anna Maria Mickiewicz, Stanisław Nyczaj, Tomasz Rudnicki, Eliza Segiet, Adrian Szary, Maksymilian Tchoń, Tadeusz Zawadowski, Izabela Zubko, praca zbiorowa

Cytaty z książki Zmyślenia

Dodaj cytat z książki Zmyślenia