Krótka historia jednego zdjęcia. Kobiety

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2019-10-28
- 2019-10-28
Fascynujące kobiece losy w niezwykłej fotograficznej odsłonie.
Pierwsza kobieta, która przejechała konno ze wschodu na zachód Amerykę, aby wygrać prestiżowy zakład z mężczyzną. Polka, która pobiła rekord świata w rzucie dyskiem po zaledwie kilku miesiącach treningu. Wspaniała artystka powszechnie potępiona za porzucenie córki w imię własnej wolności.
Ponad 130 znanych i nieznanych fotografii skrywa najbardziej pasjonujące momenty kobiecej historii. Wśród bohaterek spotkacie władczynie atomowych imperiów i żebraczki, święte i zmysłowe kochanki, kobiety umiejące rozkochać w sobie miliony i te wzbudzające zwierzęcy strach, autorki przełomowych wynalazków i potulne żony, które całe swoje życie oddały niewłaściwym mężczyznom.
Odkryj, jak powikłane i różnorodne potrafi być kobiece życie. Spójrz na wydarzenia z odległej i bardzo bliskiej przeszłości od ciekawszej, często przemilczanej strony. Niech Historia wreszcie stanie się także Kobietą!
Książkowe rozwinięcie fanpage’a Krótka Historia Jednego Zdjęcia, który na Facebooku śledzi ponad 100.000 osób!
Kup Krótka historia jednego zdjęcia. Kobiety w ulubionej księgarni
Oceny książki Krótka historia jednego zdjęcia. Kobiety
499 użytkowników ma tytuł Krótka historia jednego zdjęcia. Kobiety na półkach głównych- Chcę przeczytać 254
- 2022 11
- 2019 11
- 2020 7
- 2024 6
- Reportaż 4
Tagi i tematy do książki Krótka historia jednego zdjęcia. Kobiety
Cytaty z książki Krótka historia jednego zdjęcia. Kobiety
Opisując historie ukryte za kolejnymi zdjęciami, staraliśmy sie zrobić to w sposób możliwie obiektywny, a nawet życzliwy, niezależnie od tego, jak wiele różni nas prywatnie od bohaterek.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krótka historia jednego zdjęcia. Kobiety
Niezwykłe historie i opowieści, ale już zdjęcia niekoniecznie. Wolę formułę pierwszego tomu, gdzie najważniejsze jest zdjęcie. Jego opis i historia jest dopełnieniem fotografii. W "Kobietach" największy nacisk położono na opowieści o kobietach, zaś zdjęcia są głównie ilustracją do historii. Wolę formułę pierwszego tomu, który zawiera krótkie historie zdjęć. Tym razem tego mi brakuje. Niemniej album jest wspaniały!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała, interesująca, wciągająca, natomiast wybitnie razi mnie określenie „Zaha Hadid, jedna z najbardziej znanych i wziętych architektów na świecie”. Dlaczego w książce o kobietach nadal używamy męskich form zamiast „najbardziej znanych architektek”? Ode mnie minus.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻolnierki, naukowczynie, portrecistki, aktywistki, aktorki i osoby, które przecierały kobietom szlaki w różnych dziedzinach. Świetne dobrane zdjęcia okraszone krótkimi, często zaskakującymi historiami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie dobrane, niezwykle ciekawe zdjęcia dotyczące kobiet na przestrzeni prawie 200 lat. Do tego ciekawe opisy, w krótki ale wyczerpujący sposób dotyczące historii zaprezentowanych na zdjęciach. Duże brawa za pomysł i doskonałe wykonanie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[+] W krótki i treściwy sposób autorzy przedstawili sylwetki różnych kobiet w historii oraz wydarzenia z nimi powiązane. Nie zawsze zdarzenia chlubne, wiele jest również takich, które są co najmniej kontrowersyjne;
[+] Względem poprzedniej części poprawiono warstwę techniczną książki - zdjęcia już nie "giną" z powodu grzbietu "Krótkiej Historii", większość jest na jedną stronę
[-] Nie jest to książka feministyczna, autorzy o tym mówią na początku, do tego to po prostu widać - ale w pewnym momencie robi się z tego zbyt duża kronika kryminalna;
[-] Tak samo zbyt wiele kobiet przedstawiono pod kątem ich związków, jeśli piszemy książkę o kobietach, to nie piszmy o nich tylko w kontekście ich partnerów;
[-] Literówki, dużo literówek
[-] Identycznie jak przy pierwszej części razi przeskok czasowy, w XXI wieku jest relatywnie mniej zdjęć niż względem dekad ubiegłych
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[+] Względem poprzedniej części poprawiono warstwę techniczną książki - zdjęcia już nie "giną" z powodu grzbietu "Krótkiej Historii", większość jest na jedną...
Świąteczny weekend sponsorowały literki „G” jak gry planszowe oraz „O” jak obżarstwo, dlatego też czasu i ochoty na ambitną lekturę było niewiele. W ten scenariusz błogiego „nicnierobienia” idealnie wpisało się książkowe rozwinięcie popularnego fanpage’a.
130 fotografii – tych ikonicznych i tych mniej znanych – z niezwykłymi kobietami w roli głównej. Polityczki, gwiazdy „szołbiznesu”, naukowczynie, żony swoich bardziej znanych mężów. Są kobiety z pierwszych stron gazet, ale też takie, które na kliszę trafiły dość przypadkowo, ale ich losy okazały się emblematyczne dla danego miejsca lub wydarzenia.
Każdy z kilkunastozdaniowych opisów zasługuje na osobną książkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to130 fotografii – tych ikonicznych i tych mniej znanych – z niezwykłymi kobietami w roli głównej. Polityczki, gwiazdy...
Fantastyczne zdjęcia i arcyciekawe opisy do tych zdjęć. Kolejna z serii, jeszcze lepsza niż "Krótka historia jednego zdjęcia".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawy pomysł
Bardzo ciekawy pomysł
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMinus za styl, tematyka ciekawa. Czyta się szybciutko, książka jest jak instagram/Facebook na papierze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKobiety. Piękne, silne, walczące o siebie, rodzinę, prawa. Znane, lub całkiem zwyczajne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam takie książki. Czytanie (i oglądanie, bo to głównie zdjęcia) jej jest tylko początkiem wielkiej przygody. Ponieważ niemal każda strona zachęca do dalszego zgłębiania tematu, lub choć zajrzenia w Google, po dalsze informacje.