Chaser

- 2020-01-22
- 2020-01-22
- 2018-04-17
- Wojciech Białas
Wróć do Dive Bar, by znów spotkać pełnokrwistych bohaterów, dzięki którym to miejsce jest jedyne na świecie. Tym razem Eric, który w pełni zasłużył na złą opinię, zorientował się, że ma duży problem ze znalezieniem interesującej kobiety. Trzeba przyznać, że było to dla niego frustrujące odkrycie. Oto pierwszy playboy w okolicy musiał znosić prawdziwą seksualną posuchę!
Jean właśnie przeprowadziła się do nowego miasta. Była w ciąży i postanowiła odmienić swoje życie — zostać dobrą matką. I wszystko szłoby gładko, gdyby nie jej dziecko, które na chwilę narodzin wybrało sobie sam środek paskudnej śnieżycy. W jednym z najdramatyczniejszych momentów w życiu Jean z pomocą przychodzi jej... Eric.
Playboy, który usiłuje zaciągnąć każdą ładną dziewczynę do łóżka, to nie najlepszy kandydat na partnera samotnej matki. Skupiona na dziecku młoda kobieta nie jest w stanie zatrzymać przy sobie chłopaka, dla którego liczy się głównie dobry seks. Jednak w tym przypadku pojawia się więź. Nienazwana, delikatna. Czy to wystarczy, aby otworzyć się na miłość? Czy warto podjąć ryzyko kolejnego zranienia? Czy Eric znajdzie w sobie wystarczająco odwagi, aby stać się takim mężczyzną, jakiego pragnie i potrzebuje Jean?
Czy w pościgu za idealnym uczuciem pozwolisz się dogonić miłości?
Kup Chaser w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Chaser
Playboy w wersji Niania
Niektóre pomysły są złe z natury, ale z niektórych może czasem wyjść coś dobrego. Niepoprawny kobieciarz, dobrowolny celibat i zabawa w nianię? A czemuż by nie! Właśnie takie nietypowe połączenie serwuje nam Kylie Scott w trzecim i niestety ostatnim już tomie serii „Dive Bar”.
„Chaser” opowiada o niezbyt lubianym w poprzednich częściach Ericu, który przy finałowych scenach drugiego tomu nie popisał się zbytnio rozumkiem i troskliwością. Akcja tej książki dzieje się dokładnie rok od tych nieszczęsnych zdarzeń. Nell po stracie dziecka wróciła do Pata i ponownie zaszła w ciążę, Lydia wykupiła część udziałów Dive Baru, a Joe i Alex wyremontowali piętro lokalu na nowoczesne apartamenty. I waśnie do jednego z nich miała się lada chwila wprowadzać Jean.
Nie sama – z ogromnym, ciążowym brzuchem. Brzuchem, który wprawił w osłupienie Erica, jeszcze chwilę temu bezwstydnie ją podrywającego. Mężczyzna niespodziewanie ma teraz w swoim otoczeniu aż dwie kobiety w zaawansowanej ciąży – rozchwiane emocjonalnie, naładowane hormonami i gderliwe. A do tego jedna z nich ciągle rzuca pod jego adresem oskarżenia o bycie lowelasem, podrywaczem i najgorszym typem faceta na świecie, co wcale nie sprzyja jego dobremu nastrojowi.
Ale bądźmy szczerzy – Eric latami na taką opinię sobie pracował. Ta część jest w całości opowiedziana właśnie z jego perspektywy. Perspektywy typowego psa na baby, który zmienia panienki szybciej, niż przyrządza im drinki. Według naszego bohatera słowa 'monotonia' i 'monogamia' nie bez powodu brzmią tak podobnie.
Jednak w jego hedonistycznym podejściu do życia coś zaczyna zdecydowanie przeszkadzać otaczającym go przyjaciołom. Wszyscy nagle chcą ustawiać mu życie, zasypują go złotymi radami odnośnie kobiet i trwałych związków. A on sam nie ma nawet szansy zastanowić się przez chwilę nad tym, czego tak naprawdę pragnie.
Czy jest szczęśliwy? Z pewnością był, póki nie zaczęto mu wmawiać, że jest do bani. Ale teraz? Chyba dostrzega, czego mu przez te wszystkie lata brakowało... I postanawia coś z tym zrobić. Wierzcie mi, aż miło się patrzy jak z tego osiedlowego playboya, robi się ckliwy i opiekuńczy materiał na męża. Albo przynajmniej na chłopaka.
Ale ileż go to kosztuje samozaparcia i dyscypliny! Tarzając się po podłodze z małym dzieckiem myśli tylko o tym, jak można wykorzystać tę płaską powierzchnię ze świeżo upieczoną mamusią... Oczywiście czysto hipotetycznie, ponieważ nasz bohater sam sobie narzucił chwilowy celibat, a z Jean się „tylko przyjaźni”. Powiem tyle: każda kobieta chciałaby, aby po ciąży jej facet patrzył na nią tak, jak Eric patrzy na Jean.
Ktlie Scott tworzy niebanalne historie z bohaterami z krwi i kości. Można im zarzucić lekką przewidywalność, jednak w tym wypadku nie jest to nic złego — po prostu myślimy tak, jak bohaterowie. Są jak szyci pod nas na miarę, więc nie mamy żadnego problemu ze zrozumieniem ich zachowania. Sami myślimy podobnie, co tylko czyni ich jeszcze bardziej rzeczywistymi.
„Chaser” to opowieść o drugich szansach, które pojawiają się w najmniej oczekiwanym momencie i przybierają czasem przedziwne formy. O odkupieniu win i ciągłej pracy nad sobą. O tym, co jest w życiu naprawdę ważne i jak małymi krokami budować trwały związek – na solidnej podstawie, jaką jest przyjaźń.
Niezmiernie cieszę się, że autorzy i autorki romansów, jak i niektórych erotyków, zaczynają dostrzegać ten fakt i promować właśnie taką postawę. Bo błyskawicznych miłostek opartych na pożądaniu jest na polskim rynku książki zdecydowanie zbyt dużo, a zdrowych relacji niestety wciąż jak na lekarstwo. W tym wypadku otrzymujemy relację wręcz platoniczną, co tylko dodaje tej historii uroku. Dlatego z całego serca polecam Wam tę książkę oraz pozostałe tomy serii „Dive Bar”.
Katarzyna de Castellatti-Gotin
- Ebook 5
- Romans 5
- 2021 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chaser
"Seks to absolutnie normalna i zdrowa forma spędzania wolnego czasu.
(...)
Jestem pewny, że słowa monotonia i monogamia nie przypadkiem brzmią tak podobnie."
Zdanie Erica o seksie czy związkach pokrywa się z tym co myślą o nim najbliżsi mając go za playboya i skończonego palanta. Jednak mężczyzna czuje się urażony taką opinią stąd postanawia się zmienić i rezygnuje z niezobowiązującego seksu.
"Ty i celibat? To się nigdy nie uda.(...)
Nie jesteś materiałem na chłopaka."
Czy uda mu się wytrwać w postanowieniu skoro jego sąsiadką zostaje ponętna Jean, szczególnie że kobieta jest w 7 mcu ciąży?
Wiedziałam że ta część najmniej mi się spodoba i niestety w tym zakresie się nie pomyliłam. Nie polubiłam się z Eric'em. Jego luzacki sposób podejścia do życia dało się zauważyć już w poprzednich częściach i nie zabrakło go i w tej. Osobiście nie lubię takich "typów" i nie do końca wierzę w ich metamorfozy. Na początku irytowały mnie powody, dla których podejmował "wyzwania" i to, co sobą prezentował. Jednak, z czasem, na plus podziałało jak, mimo słabych początków, zaczął stopniowo się zmieniać zaprzyjaźniając się z Jean i jej córeczką.
Troszkę jednak autorka zbyt prześmiewcze potraktowała całą relację i wszystkiego wokół pary. Może to celowy zabieg aby całą historię napisać tylko z pov Eric'a w sposób najbardziej pasujący do jego charakteru?
Nie wiem też czy to wina autorki czy tłumaczenia ale jakoś nie do końca grał mi upływający czas... A w szczególności ten dotyczący "słoniowej" ciąży Nel.
Ocena ciut naciągnięta - takie 5,5/10.
"Seks to absolutnie normalna i zdrowa forma spędzania wolnego czasu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to(...)
Całkiem przyjemnie i szybko się czytało. Książka z uniwersum Stage Dive, zatem spotkamy bohaterów z tej serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByłam bardzo sceptycznie nastawiona do tej części. Eric w żadnym wypadku nie wydawał się interesującą osobą, nawet jeśli miałby się zmienić. I muszę przyznać że się myliłam. Zdecydowanie duży plus za to że książka przedstawia perspektywę Erica - bezpośrednio widać jego zmianę. I to nie tylko badanie, postać od początku do końca dojrzewa i staję się prawdziwym mężczyznom który zasługuje na swoją wybrankę. Jean od pierwszych stron wydawała się sympatyczna, ale przy okazji samodzielna i odważna. Ona również nieco się zmieniła, zaufała mężczyźnie dała sobie pomóc.
Książka miła i przyjemna, do przeczytania zwłaszcza dla fanów autorki i serii.
P.S. Dziecko Jean dostało imię takie jakie mam ja - bardzo dziwnie się z tym czułam, przez całą książkę, ale mała to bardzo fajny brzdąc.
Byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tej części. Eric w żadnym wypadku nie wydawał się interesującą osobą, nawet jeśli miałby się zmienić. I muszę przyznać że się myliłam. Zdecydowanie duży plus za to że książka przedstawia perspektywę Erica - bezpośrednio widać jego zmianę. I to nie tylko badanie, postać od początku do końca dojrzewa i staję się prawdziwym mężczyznom...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNIe moj styl, erotyki mnie nie interesuja
NIe moj styl, erotyki mnie nie interesuja
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEric, typowy playboy i Jean - młoda matka, która przeniosła się do obcego miasta, aby zacząć wszystko od nowa. Czy Eric odnajdzie się w sytuacji i będzie potrafił zatroszczyć się nie tylko o siebie, lecz także o Jean i jej córeczkę?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie najlepsza z całej serii. Głównym bohaterem jest Eric u którego widać zmianę jaka w nim zaszła. Jean polubiłam od pierwszej strony. Momentami ta dwójka zachowywała się jak dzieci ale koniec końców miało to w sobie swój urok. Zakończenie idealne w punkt jak dla mnie, więc polecam przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTego mi było trzeba! Lekkiej i zabawnej historii, bohaterów, których dobrze znam i miejsca, które zdążyłam polubić. Fakt, że chodziła za mną już od kilku dni i w końcu się doczekała. Nie wiem, czy nie jest moim ulubieńcem tej trylogii, a jednocześnie zakończenie w punkt ;).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKoszmarna nuda.
Koszmarna nuda.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEhh. Przeczytałam 10% tej książki. Jakoś nie lubię Erica (nawet jeżeli przejdzie jakąś spektakularną przemianę w trakcie książki) i do tego Jean... No nie. Taki rozwój historii, to zdecydowanie nie moje klimaty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAż przykro że to już ostatni tom. Będę tęsknić. Uwielbiam tą serię tak jak i Stage Dive. Miło było że tą książkę autorka napisała od strony Erika. Patrzymy jak się zmienia jak dojrzewa emocjonalnie i się zakochuje. Polecam.