Księżyc jest pierwszym umarłym

Okładka książki Księżyc jest pierwszym umarłym
Karina Bonowicz Wydawnictwo: Initium Cykl: Gdzie diabeł mówi dobranoc (tom 1) fantasy, science fiction
Gdzie diabeł mówi dobranoc (tom 1)
2019-06-19
2019-06-19

Kup Księżyc jest pierwszym umarłym w ulubionej księgarnii

Oceny książki Księżyc jest pierwszym umarłym

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księżyc jest pierwszym umarłym

Książka od samego początku robi naprawdę dobre wrażenie. Pierwsze rozdziały zapowiadały coś świeżego i intrygującego – szczególnie dzięki połączeniu fantastyki z mitologią słowiańską. Muszę przyznać, że ten element to zdecydowanie jeden z największych plusów całej powieści. Klimat, potencjał świata i nawiązania do rodzimych wierzeń budują coś, co mogło być naprawdę wyjątkowe.
Niestety, im dalej w las, tym bardziej widać, że ten potencjał nie został w pełni wykorzystany. Owszem, pojawiają się tutaj wampiry, wilkołaki czy strzygi, ale są raczej tylko zaznaczone – dowiadujemy się, że istnieją, i właściwie na tym się kończy. Podobnie jest z nawiązaniem do Welesa, które aż prosiło się o pogłębienie, a zostało potraktowane dość powierzchownie.
Największym problemem jest jednak tempo, fabuła i niektóre postaci (nawet nie wiecie jak zachowanie Alicji mnie momentami wkurzało). Mamy prawie 600 stron historii, która rozgrywa się przez ok tygodzień. Przez co dostaliśmy sporo rozwleczonych fragmentów, które niewiele wnoszą, podczas gdy wątki naprawdę interesujące są zamykane zbyt szybko. Środek książki sprawia wrażenie chaosu – dużo się dzieje, ale trudno powiedzieć, żeby miało to większy sens czy kierunek.
Co gorsza, po bardzo obiecującym początku nadchodzi moment, w którym coś wyraźnie się rozjeżdża. Fabuła traci spójność, a zamiast coraz większego zaangażowania dostajemy poczucie zagubienia. Końcówka trochę ratuje sytuację – ostatnie strony pozostawiają ogromny znak zapytania i niedosyt, który daje chęć sięgnięcia po kontynuację.
Ogólnie książka miała na prawdę świetny pomysł i duży potencjał. Świat i historia były bardzo obiecujące, ale wykonanie nie do końca się udało. Przy lepszym dopracowaniu fabuły, tempa i rozwinięciu niektórych wątków mogłaby z tego powstać naprawdę mocna pozycja.

To naprawdę dobra fantastyka dla młodzieży i dorosłych.

To naprawdę dobra fantastyka dla młodzieży i dorosłych.

Książka wyróżnia się na tle innych młodzieżowych fantastycznych historii, dzięki elementom naszej słowiańskiej mitologii

1533 użytkowników ma tytuł Księżyc jest pierwszym umarłym na półkach głównych
319 użytkowników ma tytuł Księżyc jest pierwszym umarłym na półkach dodatkowych

Karina Bonowicz
Karina Bonowicz
Kobieta pisząca. Aktorsko niespełniona. Muzycznie wykluczona. Uzależniona od kawy, coca-coli i czarnego humoru. Nie znosi fasolki po bretońsku. Kocha się na zabój w Nowym Jorku, mimo ambiwalentnego stosunku do nowojorskiego metra i… braku toalet publicznych. Dziennikarka, pisarka i scenarzystka. Współpracuje z nowojorskim portalem polonijnym Dobra Polska Szkoła, gdzie prowadzi autorską rubrykę „Książka >>MADE IN POLAND<<”. Dwukrotna stypendystka Miasta Torunia w dziedzinie kultury.

Cytaty z książki Księżyc jest pierwszym umarłym