Fałszywy Pieśniarz

Okładka książki Fałszywy Pieśniarz autorstwa Martyna Raduchowska
Martyna Raduchowska Wydawnictwo: Wydawnictwo Mięta Cykl: Szamanka od umarlaków (tom 3) fantasy, science fiction
Szamanka od umarlaków (tom 3)
2025-04-24
2019-10-30
Życzenia potrafią być niebezpieczne. Szczególnie wtedy, gdy się spełniają.

Ekipa Wydziału Opętań i Nawiedzeń dokonuje ekshumacji anonimowych zwłok w ogrodzie Kusiciela, a młodsza aspirantka Brzezińska, specjalistka do spraw pośmiertnych, ponownie staje oko w oko z Demonem Luster – tym razem w pokoju przesłuchań. Po spektakularnym ujęciu tego nieuchwytnego mordercy finał śledztwa wydaje się już bardzo bliski. Jednak w przypadku zabójczych umysłów pewne jest tylko jedno: że pozory mylą, a niektóre sekrety powinny na zawsze pozostać sześć stóp pod ziemią.

W mieście dochodzi do serii makabrycznych samobójstw. Grzechy Kruchego wracają z jego mrocznej przeszłości, aby wydrzeć mu duszę. Ida natomiast odkrywa ze zgrozą, że dar szamanki od umarlaków w niepowołanych rękach to istny koniec świata.

Bo czasem nierealne marzenie staje się bardzo realnym koszmarem…

Książka, będąca III tomem cyklu, jest poszerzona o nowe opowiadanie Ponura żniwiarka i przędzarz gwiazd.

Kup Fałszywy Pieśniarz w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Fałszywy Pieśniarz

Oceny książki Fałszywy Pieśniarz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fałszywy Pieśniarz

To jest bardzo niebezpieczna seria. Z każdą częścią podoba mi się coraz bardziej i już wyczuwam, że będę bardzo cierpieć przy odstawianiu.

"Fałszywy Pieśniarz" to trzeci tom cyklu "Szamanka od umarlaków". Świat jest już w tej części mocno rozbudowany, bohaterowie mają za sobą sporo przeżyć, a stawka rośnie. Fabularnie jest to mieszanka urban fantasy i kryminału. Jest śledztwo, makabryczne sam0bójstwa, powrót demonów z przeszłości i świat, w którym granica między życiem a śmie.rcią jest bardzo cienka. To historia o konsekwencjach pragnień i o tym, że pewnych rzeczy lepiej nie ruszać.

Historia zaczyna się od śledztwa, które z pozoru wygląda na kolejny trudny przypadek dla Wydziału Opętań i Nawiedzeń. Szybko jednak okazuje się, że sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana, a jej skutki zaczynają dotykać nie tylko bohaterów, ale też całe otoczenie. Motyw niebezpiecznych życzeń i powracających grzechów jest osią tej części. Świat przedstawiony jest mroczny i duszny. Magia jest wymagająca, ciężka, brudna i ma swoją cenę.

Bohaterowie serii nadal wypadają bardzo dobrze. Ida przechodzi wyraźną przemianę. Widać, że coraz lepiej rozumie swój dar, ale jednocześnie rośnie w niej świadomość ceny, jaką za niego płaci. W tej części dobrze widać jej samotność, brak zaufania do ludzi i trudne doświadczenia z przeszłości. Ida jest czasem zagubiona, zmęczona i popełnia błędy. Zdecydowanie nie jest to idealna bohaterka. Relacja Idy i Kruchego jest powolna, ostrożna i pełna ciężaru doświadczeń. Oboje są poranieni, zmęczeni, często zagubieni i próbują poukładać swoje życie na nowo. Drugoplanowe postacie również mają znaczenie, nie są w książce tłem. Każda wnosi coś do historii, a relacje między nimi są ważną częścią fabuły.

W książce między wierszami poruszone zostały różne tematy. Jest mowa o winie, odpowiedzialności, tożsamości i o konsekwencjach decyzji. Dużo miejsca zajmuje motyw manipulacji, utraty kontroli nad własnym życiem i próby odzyskania wpływu na własną historię. To książka o ludziach, którzy próbują poradzić sobie z przeszłością i nie zawsze wiedzą jak. Pojawia się też pytanie, czy można uciec przed skutkami własnych wyborów i czy da się zacząć od nowa.

Język jest obrazowy, ale nie przesadzony. Opisy są szczegółowe, dialogi naturalne, a humor pojawia się w momentach, w których naprawdę jest potrzebny. Tempo jest nierówne. Akcja przeplata się z bardziej refleksyjnymi fragmentami. Ale to nie jest wada, bo spokojniejsze momenty pozwalają lepiej zrozumieć bohaterów i przygotowują na kolejne wydarzenia. Mocne strony powieści to z pewnością wiarygodni, niedoskonali bohaterowie, mroczny, konsekwentnie budowany świat, zwroty akcji, napięcie i relacje między postaciami. Dodam na koniec, że nie jest wskazane rozpoczynanie przygody z tą serią od tego tomu. Bez znajomości wcześniejszych części wiele wątków traci kontekst.

To solidna, mroczna część serii, która pokazuje, że ta historia idzie w coraz poważniejszym i bardziej bolesnym kierunku. Jeśli znacie poprzednie tomy, będzie to dla Was satysfakcjonująca lektura. Polecam 💜

DEMON W (NIE)LUDZKIEJ SKÓRZE
"Spotkania z demonami, nawet takimi w ludzkiej skórze, zawsze zostawiają pamiątki."

Niektóre spotkania różnią się od innych tym, że po ich zakończeniu czujemy się, jakby ktoś wyssał z nas całą energię. Podskórnie wiemy, że każde kolejne będzie od nas wymagało ogromnego samozaparcia, czujności i precyzyjnego dobierania słów i gestów. Choć pozornie nic złego się nie dzieje, nasze zmysły wyczuwają zagrożenie, a mimo to zanurzamy się w tej relacji niczym ćmy lecące w stronę światła. Dziwne tylko, że zamiast ogrzewać, zaczyna nas ono spalać… Wyplątanie się z niej kosztuje nas więcej niż jesteśmy w stanie zapłacić, bo każdy demon oczekuje ofiar, a ten w ludzkiej skórze jest zawsze najdroższy. I tak rodzą się traumy, koszmary i strach, że ceną za złe wybory będzie nasze własne życie. Jak je ocalić i pozostać sobą?

"Dar to jedyna rzecz, której musi być bezwzględnie posłuszna, bo stanowi część jej samej i nic tego nie zmieni."

Kiedy Ida Brzezińska szczęśliwie powraca do realnego świata w jednym kawałku, wydaje się, że nic gorszego już nie może jej spotkać. Wcielona w szeregi Wydziału Opętań i Nawiedzeń jako specjalistka od spraw pośmiertnych, wreszcie czuje, że znalazła swoje miejsce na ziemi, a jej umiejętności zostaną dobrze spożytkowane. Dar śnienia i odprowadzania umarłych w zaświaty choć uciążliwy, przestaje się jawić niczym, nomen omen, koniec świata. Chyba że demon w (nie)ludzkiej skórze postanowi z niego skorzystać i zamienić świat na swoje podobieństwo. Wtedy umarlaki niekoniecznie trafią w zaświaty, śmierć przejmie władzę nad życiem, a pamiątką z ich spotkania będzie chęć samounicestwienia. Trauma okaże się ostatnim zmartwieniem, z jakim przyjdzie się zmagać, bo stanie się ona wręcz towarem deficytowym, a człowiek będzie pragnął poczuć nawet ją…

"Pragnęłam pozbyć się daru i ktoś mi go odebrał."

Pożeracz dusz, podstępnie pozbawiający ludzi energii i żerujący na ludzkim pragnieniu władzy nad śmiercią, będzie bowiem próbował pozbawić szamankę jej daru, którego przecież sama chciała się wcześniej pozbyć. Lecz tym razem „nierealne marzenie może stać się bardzo realnym koszmarem”, a wtedy należy zweryfikować swoje własne pragnienia i być może wreszcie uwierzyć, że każdy dar ma swojego właściciela i należy go pielęgnować i chronić. W przeciwnym wypadku spotka się kogoś, kto skrzętnie wykorzysta nasze słabości i zamieni dar w przekleństwo. Chętnie przejmie coś, co dla kogoś jest niepotrzebnym balastem. Wszyscy będą zadowoleni, a skutki uboczne przecież wliczone są w ryzyko nowych inwestycji. Pożeracz dusz nie przewidział jednego – nie wchodzi się w drogę komuś, kto nie chce stać się kolejny raz czarną owcą, tym razem całej ludzkości, a stawką jest życie kogoś, kto jest kimś więcej niż tylko współpracownikiem.

"Każda władza deprawuje (…) Władza absolutna deprawuje absolutnie, a władza nad życiem i śmiercią – na zawsze."

„Fałszywy pieśniarz” to spotkanie z demonem, który choć pozbawiony ludzkiej postaci potrafi realnie zadać nam cios tam, gdzie zaboli najbardziej. Z niezwykłą precyzją wykorzystuje nasze słabości w dąrzeniu do osiągnięcia pełni władzy nad ciałem i duszą człowieka. Przechytrzenie go wymaga niezwykłego sprytu i wiary we własne możliwości. Czasem to właśnie nasze słabości mogą okazać się mocą, która wzmocniona potęgą uczucia, zamieni je w magię. Ida Brzezińska już wie, że niektóre znajomości trzeba zakończyć jak najszybciej się da. Warto sprawdzić dlaczego.

Polecam – wsłuchajcie się w tę pieśń, aby wychwycić jej fałszywą nutę.

*Wszystkie cytaty pochodzą z książki Fałszywy pieśniarz, Martyna Raduchowska, Wydawnictwo Mięta, 2026
*Współpraca recenzencka z Wydawnictwem Mięta

DEMON W (NIE)LUDZKIEJ SKÓRZE

2625 użytkowników ma tytuł Fałszywy Pieśniarz na półkach głównych
700 użytkowników ma tytuł Fałszywy Pieśniarz na półkach dodatkowych

Okładka książki Kwiat paproci i inne legendy słowiańskie Paulina Hendel, Aneta Jadowska, Marta Kisiel, Marta Krajewska, Agnieszka Kulbat, Katarzyna Berenika Miszczuk, Martyna Raduchowska, Jagna Rolska, Małgorzata Starosta, Anna Szumacher
Okładka książki Harde Bestie Ewa Białołęcka, Krystyna Chodorowska, Agnieszka Hałas, Anna Hrycyszyn, Aneta Jadowska, Aleksandra Janusz, Anna Kańtoch, Marta Kisiel, Magdalena Kubasiewicz, Anna Nieznaj, Martyna Raduchowska, Milena Wójtowicz, Aleksandra Zielińska
Martyna Raduchowska
Martyna Raduchowska
Polska pisarka science fiction i fantasy, psycholog i kryminolog. Absolwentka psychologii i kryminologii (Aberystwyth University),neurobiologii poznawczej (University of York) oraz psychologii śledczej (Uniwersytet SWPS). Z zapałem zgłębia tajniki ludzkiego mózgu oraz profilowania osób zaginionych i nieznanych sprawców zbrodni. Debiutowała opowiadaniem „Cała Prawda o PPM” w antologii „Kochali się, że strach” (2007),a swoje studencko-emigracyjne przygody z fantastycznym twistem opisała w opowiadaniu „Shade”, w antologii „Nawiedziny” (2009). Autorka dwóch książek z gatunku urban fantasy: „Szamanka od umarlaków” (2011) i „Demon Luster” (2014),a także cyberpunkowego kryminału „Łzy Mai” (2015) wyróżnionego Nagrodą Literacką Kwazar za wartości naukowe w literaturze science fiction (2016),oraz cyberpunkowego thrillera psychologicznego „Spektrum” (2018). W latach 2016-2018 pracowała jako scenarzystka w studiu CD PROJEKT RED. Za powieść „Spektrum” otrzymała statuetkę w Plebiscycie Kssiążka Roku 2018 lubimyczytac.pl.

Żertwa Anna Sokalska
Żertwa
Anna Sokalska
ŻERTWA Opowieści z Wieloświata, tom II Anna Sokalska Kontynuacja powieści - bezpośrednia, z zachowaniem chronologii i bohaterów, czy niekoniecznie? Dzisiaj chciałabym napisać Wam kilka słów o drugim tomie cyklu Opowieści z Wieloświata Anny Sokalskiej zatytułowanym "Żertwa". Kontynuacja "Wiedźmy" byłaby naprawdę udana, gdyby nie została zachwiana, a nawet porzucona wręcz ciągłość chronologiczna, bowiem w "Żertwie" akcja rozpoczyna się kilka lat po zdarzeniach z pierwszego tomu. Ten przeskok czasowy nie byłby jeszcze tak dotkliwy, o ile dane byłoby mi spotkać tych samych głównych bohaterów. Tymczasem w drugim tomie nastąpiła całkowita zmiana "obsady" - poznajemy zupełnie nowych głównych bohaterów, inne postaci, które początkowo zupełnie nie są powiązane z bohaterami pierwszej części serii. Muszę powiedzieć, że był to ogromny cios dla mnie, ponieważ liczyłam na śledzenie dalszych losów dobrze mi już znanych bohaterów - należę do tej grupy czytelników, która preferuje kontynuacje bezpośrednie. Pomimo zawodu z powodu tak drastycznych zmian "kadrowych" oraz kilkuletniego przeskoku czasowego, które to nieco osłabiły mój zapał do lektury, "Żertwa" bynajmniej nie jest złą powieścią. Jest ciekawa, interesująca, potrafi wciągnąć i zaangażować, lecz równie dobrze mogłaby stanowić nie tyle kontynuację, co samodzielną powieść, obdarzoną oryginalną fabułą oraz wartym poznania światem przedstawionym. Pod tym względem nie mam tej powieści nic do zarzucenia, szczególnie, że fabuła została rozbudowana o nowe wątki związane ze słowiańskimi wierzeniami oraz wątek kryminalny, ściśle związany z mistycznym oraz mitologicznym aspektem opowieści. "Żertwa" podobała mi się zarówno pod względem rozwoju fabuły, dynamiki zdarzeń, jak i mrocznego klimatu opowieści. Również nowi bohaterowie okazali się interesujący i wprowadzili do historii ciekawy pierwiastek. Językowo książka także nie zawodzi, racząc czytelnika świetnym i bardzo obrazowym stylem, czyniąc lekturę równie intrygującą co atrakcyjną. "Żertwa" to interesujący wyimek Opowieści z Wieloświata, który z powodzeniem mógłby być samodzielną powieścią, choć osadzoną w większym uniwersum. Jednak jako kontynuacja książka nieco mnie zawiodła, bowiem nie zaspokoiła ciekawości dalszego losu bohaterów poznanych w pierwszej części. Niemniej jednak, powieść jest wciągająca i inspirująca, a zatem godna polecenia. . #książki #Żertwa #opowieścizwieloświata #annasokalska #wydawnictwolira
sylwia84w_bookach - awatar sylwia84w_bookach
Pierwszy rok Rachel E. Carter
Pierwszy rok
Rachel E. Carter
"Pierwszy rok" Czarny Mag Rachel E. Carter Krażyły plotki że "Czwarte Skrzydło" jest podobne "Czarnego Maga", jednak po lekturze pierwszego tomu trudno doszukać się głębszych podobieństw poza ogólnymi motywami, takimi jak Akademia czy relacje "wrogowie-kochankowie" oraz bohaterka z niezwykłą mocą. No, ale gdzie nie mam tych schematów? Być może kolejne tomy ujawnią więcej wspólnych elementów. Wracając do omawianej powieści, muszę przyznać, że tempo akcji w pierwszej części pozostawia nieco do życzenia. Choć czyta się ją szybko, wprowadzenie do historii Ryiah jest dość rozciągnięte, a Pierwszy rok trwa niesamowicie długo. Nie mówię że działa to na niekorzyść, mamy całkiem dobre wprowadzenie do ogólnych zasad panujących w Akademi Magi treningi, nauka i nieustająca rywalizacja pochłaniają kadetów całkowicie, chcesz zostać - musisz walczyć o swoje. Z początkowej grupy stu dwudziestu osób, po pierwszym roku zostaje zaledwie piętnaście wybrańców. Ryiah i jej brat Alex, pochodzący z niższych sfer, muszą podwoić wysiłek, aby sprostać wymaganiom. Mimo trudności, Ryiah wykazuje niezwykłą determinację, by zostać magiem bojowym. Dziewczyna poświęca każdą wolną chwilę na dodatkowe treningi, próbując nadrobić zaległości. Nieoczekiwanie pomocną dłoń wyciąga do niej najmniej spodziewana osoba – książę Darren. Książkę czyta się z łatwością, jest przyjemna, budowa wątku enemies to lovers jest powolna, bardziej skupiamy się na życiu w akadami i przetrwaniu roku odsiewu co nie jest łatwe dla Ryiaha. Zdecydowanie łatwiej jest tym z arystokracji. Czy mi się podobała na tyle bym skończyła czytać całą serię - a może mnie jednak zaskoczy?
Sylbookvia - awatar Sylbookvia
oceniła na71 rok temu

Cytaty z książki Fałszywy Pieśniarz

Czasem nierealne marzenie może stać się bardzo realnym koszmarem.

Czasem nierealne marzenie może stać się bardzo realnym koszmarem.

Martyna Raduchowska Fałszywy Pieśniarz Zobacz więcej

- Ostrzegałam ją, że życzenia są niebezpieczne - przypomniała ze smutkiem. - Szczególnie wtedy, gdy się spełniają.

Martyna Raduchowska Fałszywy Pieśniarz Zobacz więcej

- Teraz ty, Kostek. - Nekromanta szarpnął za klamkę od strony kierowcy. - Tylko bez sztuczek. Obaj wiemy, że nie masz przy sobie broni, więc bardzo cię proszę, nie rób nic, czego moglibyśmy potem żałować. Moja kula będzie szybsza od twoich więzów. Czy wyraziłem się jasno?
- Jak słoneczko w maju.

Rozwiń