Paragraf 148

Okładka książki Paragraf 148 autora Jacek Ostrowski, 9788363842840
Okładka książki Paragraf 148
Jacek Ostrowski Wydawnictwo: Skarpa Warszawska Cykl: Zuzanna Lewandowska (tom 1) Seria: Seria z papugą kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Zuzanna Lewandowska (tom 1)
Seria z papugą
2018-09-19
2018-09-19

Kup Paragraf 148 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Paragraf 148

OPINIE i DYSKUSJE o książce Paragraf 148

Choć brzmi to paradoksalnie, największym minusem powieści byli dla mnie bohaterowie. Nie polubiłem ani jednego, nawet głównej bohaterki. Wszyscy działali mi na nerwy, a wątek papugi wydał się mocno przesadzony. Jej błyskawiczna „nauka mówienia” miała pewnie wprowadzić element humorystyczny, ale w moim odczuciu wypadła nienaturalnie i raczej mnie nie rozbawiła.

Siłą tej książki są natomiast świetne opisy miejsc i bogate tło historyczne. Autor prowadzi czytelnika przez Płock, dorzucając przy tym mnóstwo ciekawostek (np, kiedy i gdzie odbyło się ostatnie posiedzenie sejmu Królestwa Polskiego),o dawnych budowlach (kto je projektował),wydarzeniach i historii. Dzięki temu lektura nie tylko wciąga fabularnie, ale też uczy. Sam nie wiedziałem, że w Płocku znajduje się najstarsza szkoła w Polsce.

Fabuła skupia się na mecenas Zuzannie Lewandowskiej, która pragnie wyjść z cienia swojego ojca legendarnego adwokata. Kiedy wreszcie trafia jej się sprawa, o jakiej marzyła, szybko okazuje się, że jest ona znacznie bardziej niebezpieczna, niż mogła przypuszczać. Kolejne zbrodnie sprawiają, że kobieta zaczyna obawiać się nie tylko o karierę, ale i o własne życie.

Miłośnicy serii o Chyłce i Oryńskim Remigiusza Mroza z pewnością odnajdą się w klimacie tej powieści. Dynamiczna akcja, prawnicze wątki i liczne zwroty akcji sprawiają, że trudno się od niej oderwać.

Szczególnie doceniam liczne fałszywe tropy, które autor umiejętnie podrzuca czytelnikowi. Kilka razy dałem się nabrać, co tylko zwiększyło moją satysfakcję z lektury.

Na koniec warto wspomnieć o wątku lokatorów i powojennego dzielenia mieszkań, który bardzo mnie poruszył, bo przypomniał mi historie opowiadane przez mojego wujka. Ten fragment dodał książce realizmu i historycznej głębi.

Siłą tej...

Po przeczytaniu kilkunastu stron jedyne co poczułam to niesamowicie przygnębiającą atmosferę tamtych lat. Myślę, że zrozumie mnie każdy kto z historii, opowieści bądź własnych wspomnień zna to klaustrofobiczne uczucie bezsilności, towarzyszące ludziom w tamtych czasach.
Ale kiedy już się z tym oswoiłam pozostała tylko przyjemność zagłębiania się w kolejne strony rasowego kryminału, bo tym jest "Paragraf 148". Nie wiem czy określenie przyjemność w zestawieniu z odrażającą zbrodnią, którą odkrywamy na kolejnych stronach jest właściwe, ale w końcu po to sięgamy po ten gatunek. Rzetelność i pewna drobiazgowość w opisach miejsc i zdarzeń z tamtych lat w żadnym stopniu nie wpływa na osłabienie tempa akcji, postępowanie bohaterów ma swoje logiczne uzasadnienie i jedynie zakończenie oraz motywacja zbrodniarza są przytłaczające. Tym bardziej, jeżeli uświadomimy sobie, że jego inspirację do zbrodni autor zaczerpnął ze zdarzeń prawdziwych i to akurat nie było fikcją literacką.
A lektura przednia.

Pierwsze spotkanie. Sporo makabry i krwi , i alkoholu i papierosów ale to klimat lat 70-tych i 80-tych .
A przede wszystkim fajnie było poruszać się wraz z bohatermi po starym Płocku . Ot , taka sentymentalna podróż. jestem Płodczanką z urodzenia.
Polecam

Polecam

1842 użytkowników ma tytuł Paragraf 148 na półkach głównych
312 użytkowników ma tytuł Paragraf 148 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Paragraf 148

Jacek Ostrowski
Jacek Ostrowski
Jacek Ostrowski – płynie w nim gorąca krew: słowiańska, macedońska, litewska, a także niemieckich Żydów. Nie usiedzi na miejscu. Ima się różnych prac. Pasjonuje się historią, maluje akrylami, fotografuje. Miłośnik kina i muzyki – dla świetnego kawałka gotów jest wielokrotnie obejrzeć nawet słaby film. Podróżnik. Wykorzystuje cztery kółka do szybkiej jazdy w wysokich górach (Pireneje, Alpy),co przyjemnie podnosi mu poziom adrenaliny. Kolekcjoner gadżetów piłkarskich i modeli samochodów. Hodowca psów pasterskich Bouvier des Flandres. Jak pisze o sobie: uzależniony od pisania, malowania, filmu, muzyki, szybkiej jazdy samochodem, wszelkiego rodzaju futrzaków i dobrego wina. Pyta retorycznie: Jak walczyć z tak przyjemnymi nałogami?

Cytaty z książki Paragraf 148