Krwawy Mikołaj

Okładka książki Krwawy Mikołaj autora Jacek Ostrowski, 9788383296883
Okładka książki Krwawy Mikołaj
Jacek Ostrowski Wydawnictwo: Skarpa Warszawska Cykl: Zuzanna Lewandowska (tom 12) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Zuzanna Lewandowska (tom 12)
2024-11-13
2024-11-13

Kup Krwawy Mikołaj w ulubionej księgarnii

Oceny książki Krwawy Mikołaj

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krwawy Mikołaj

Lubię całą serię i ten satyryczny klimat. Lekki choć osadzony w czasach słusznie minionych. Główna bohaterka trzyma poziom natomiast sprawy które rozwiązuje już różnie - zależy od tomu. W zależności od tomu autor lubi sobie także mniej lub bardziej popolitykować metodą nie wprost tj. użyć konkretniejszego nazwiska na zasadzie pstryczka w nos. Tego akurat w literaturze nie lubię - świat literacki ma jednak odprężać ... to nie jest telewizja. Nie do końca też widzi mi się kierunek rozwoju kapitana Mariańskiego ... ma swój urok jako przerysowany przykład milicjanta o niskiej lotności umysłu, ale już z dużą domieszką ordynarności, rynsztokowości jest ciężkostrawny. Mam jednak nadzieję, że to chwilowe obniżenie pułapów.

Tym razem Zuza Lewandowska ściga seryjnego mordercę, który sam siebie mianował 'Krwawym Mikołajem'. Poza tym rozwiązuje różne sprawy, które akurat stają na jej drodze. Wydaje mi się, że książka jest trochę słabsza od poprzednich z tej serii. Ale i tak warto przeczytać.

1936

Cała seria jest świetna!!

Cała seria jest świetna!!

409 użytkowników ma tytuł Krwawy Mikołaj na półkach głównych
92 użytkowników ma tytuł Krwawy Mikołaj na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Krwawy Mikołaj

Jacek Ostrowski
Jacek Ostrowski
Jacek Ostrowski – płynie w nim gorąca krew: słowiańska, macedońska, litewska, a także niemieckich Żydów. Nie usiedzi na miejscu. Ima się różnych prac. Pasjonuje się historią, maluje akrylami, fotografuje. Miłośnik kina i muzyki – dla świetnego kawałka gotów jest wielokrotnie obejrzeć nawet słaby film. Podróżnik. Wykorzystuje cztery kółka do szybkiej jazdy w wysokich górach (Pireneje, Alpy),co przyjemnie podnosi mu poziom adrenaliny. Kolekcjoner gadżetów piłkarskich i modeli samochodów. Hodowca psów pasterskich Bouvier des Flandres. Jak pisze o sobie: uzależniony od pisania, malowania, filmu, muzyki, szybkiej jazdy samochodem, wszelkiego rodzaju futrzaków i dobrego wina. Pyta retorycznie: Jak walczyć z tak przyjemnymi nałogami?

Cytaty z książki Krwawy Mikołaj