Pamiętnik znaleziony w Katyniu

Okładka książki Pamiętnik znaleziony w Katyniu autora Maria Nurowska, 9788381233248
Okładka książki Pamiętnik znaleziony w Katyniu
Maria Nurowska Wydawnictwo: Prószyński i S-ka biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2018-09-18
2018-09-18

Kup Pamiętnik znaleziony w Katyniu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pamiętnik znaleziony w Katyniu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pamiętnik znaleziony w Katyniu

Pamięć jest jedyną ojczyzną, której nikt nie zdoła nam odebrać, nawet jeśli próbuje pogrzebać ją głęboko w smoleńskim lesie”. Ten przejmujący motyw przewodni stanowi fundament powieści Marii Nurowskiej „Pamiętnik znaleziony w Katyniu”. Autorka, znana z niezwykłej wrażliwości na losy kobiet uwikłanych w wielką historię, tym razem podejmuje temat wyjątkowo bolesny i obciążony narodową traumą. To opowieść o Janinie Lewandowskiej – jedynej kobiecie-ofierze mordu katyńskiego, córce generała Dowbor-Muśnickiego, której życie i tragiczna śmierć stają się symbolem przerwanego losu całego pokolenia.

Fikcja w służbie prawdy
Nurowska nie tworzy suchej biografii. Wykorzystując formę pamiętnika, wchodzi w głąb psychiki bohaterki, kreśląc portret kobiety niezwykłej: pilotki, pasjonatki lotnictwa i odważnej patriotki. Autorka z ogromną dbałością o emocjonalny detal oddaje atmosferę przedwojennej Polski, pasję do latania i narastający niepokój września 1939 roku. Największą siłą tej prozy jest jej intymność – Janina nie jest tu jedynie „ofiarą numer 223”, ale żywą osobą, która kocha, boi się i marzy o wolnym niebie, nawet gdy znajduje się w mrocznych murach obozu w Kozielsku.

Anatomia zbrodni i milczenia
Książka sprawnie przeplata wątki osobiste z brutalną rzeczywistością jenieckiego losu. Nurowska z właściwą sobie empatią opisuje godność, z jaką polscy oficerowie znosili niewolę, oraz cynizm oprawców. Autorka nie ucieka od trudnych pytań o sens ofiary i ciężar pamięci, który przez dziesięciolecia był spychany w sferę szeptów i zakazanych rozmów. „Pamiętnik znaleziony w Katyniu” to także hołd złożony wszystkim tym, którzy zginęli w katyńskich dołach, a postać Janiny Lewandowskiej służy tu jako soczewka, przez którą widzimy ogrom tej systemowej zbrodni.

Warsztat i styl
Styl Nurowskiej jest elegancki, nastrojowy i pełen melancholii. Autorka potrafi budować napięcie nie poprzez opisy brutalności, lecz poprzez narastające poczucie nieuchronności tragicznego finału. Czytelnik, znając historię, towarzyszy Janinie w jej ostatniej drodze z rosnącym ściskiem w gardle.
Ocena 7/10 odzwierciedla fakt, że jest to literatura ważna i potrzebna, choć momentami autorka pozwala sobie na zbyt dużą dozę literackiej kreacji, która może budzić opór u czytelników szukających ścisłej wierności historycznym faktom. Niektóre partie tekstu wydają się nieco zbyt sentymentalne, co momentami odbiera narracji surową siłę dokumentu. Niemniej jednak, Maria Nurowska stworzyła poruszający pomnik literacki dla kobiety, która przez lata pozostawała niemal anonimowym dopiskiem do wielkiej tragedii. To książka, która zmusza do refleksji nad kruchością życia i siłą charakteru, która potrafi przetrwać nawet wtedy, gdy ciało zostaje wydane na pastwę niepamięci. Lektura obowiązkowa dla tych, którzy w historii szukają przede wszystkim ludzkiego oblicza.

Pamiętnik nie został znaleziony w Katyniu. Pamiętnik Joanny Lewandowskiej w ogóle nie został znaleziony, choć ponoć istniał. Dlaczegóż w takimi razie taki tytuł? Skąd w ogóle taki pomysł, aby pisać fikcyjny pamiętnik za osobę, która miała swój styl, swoje osobiste przemyślenia, i która nie może już zmodyfikować, oraz potwierdzić, że faktycznie tak było? Jak tak można? To przywłaszczenie sobie czyjegoś życia i zabawa nim w celu sprzedażowym. Niemoralne jest wczuwać się w osobę zmarłą, wymyślać sobie jej życie i rozpowszechniać swoje wymysły na jej temat. Maria Nurowska bez wątpienia jest dobrą pisarką, lecz tutaj mnie zawiodła po całości. Myślałam, że to będzie biografia, a tutaj takie buty...
Bardzo niski poziom, oj bardzo...

"Pamiętnik znaleziony w Katyniu" opowiada historię Janiny Lewandowskiej, która była pilotką. 3 wrześnie 1939 roku wyruszyła na wojnę, ponieważ nie chciała bezczynnie na to wszystko patrzeć. Janina była córką generała Dowbor-Muśnickiego.
Niestety 17 września trafiła do niewoli i została internowana w obozie w Kozielsku.
Starała się wszystkim pomagać, podnieść na duchu żeby przetrwać mrok obozu.
Wiedziała, że nie mogą się załamać. Była ogromnym wsparciem dla innych jeńców, nikomu nie odmówiła pomocy.

W książce opisane są trzy czasy. W pierwszym poznajemy losy Janiny, jak była młoda i szalenie zakochana. Drugi czas to ten podczas wojny, gdy walczyła i wspierała innych.
Ostatnia rama czasowa to ta, gdy po latach mąż Janiny otrzymuje zapiski w których może poznać losy swojej żony.

Kobieta zostaje zamordowana w swoje 32 urodziny ale nie umiera, jako cywil tylko podporucznik pilot.

Jest to autobiografia po której mam bardzo mieszane uczucia. Autorka połączyła fikcję literacką z faktami o Janinie. Informacji na temat bohaterki jest bardzo mało, więc było to zapewne duże wyzwanie dla pisarki.
Ciężko jest mi ocenić książki, które są o tak trudniej tematyce ale szczerze to nie porwała mnie na tyle żebym chciała do niej wrócić.
Chociaż warto poznać bliżej losy niesamowitej Janiny Lewandowskiej.

Starała się wszystkim pomagać, podnieść na duchu żeby...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

281 użytkowników ma tytuł Pamiętnik znaleziony w Katyniu na półkach głównych
66 użytkowników ma tytuł Pamiętnik znaleziony w Katyniu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pamiętnik znaleziony w Katyniu

Maria Nurowska
Maria Nurowska
Maria Nurowska była jedną z najbardziej znanych polskich powieściopisarek, po jej książki nadal sięga kilka pokoleń czytelników, wiele z nich to bestsellery, które miały kilkanaście wydań. Najbardziej znane jej powieści to m.in. "Hiszpańskie oczy", "Rosyjski kochanek", "Miłośnica", "Mój przyjaciel zdrajca", "Sprawa Niny S" czy "Nakarmić wilki". Książki Nurowskiej przetłumaczono na szesnaście języków. Autorka Drzwi do piekła dzieliła czas między Warszawę a Bukowinę Tatrzańską, gdzie zbudowała dom i założyła pensjonat. Pisała w niewielkim gabinecie, z którego rozciągał się oszałamiająco piękny widok na góry. Tam właśnie powstawały powieści o kobietach naznaczonych miłością i namiętnością, które walcząc z przeciwnościami losu, torowały sobie drogę do szczęścia. Jej bohaterki niejednokrotnie musiały się zmierzyć z własnym życiem i rozpocząć je na nowo tak jak Maria Nurowska.

Cytaty z książki Pamiętnik znaleziony w Katyniu

Dodaj cytat z książki Pamiętnik znaleziony w Katyniu