Dziewczyny z Wołynia

- Prawdziwe historie
- Znak Horyzont
- 2018-07-02
- 2018-07-02
- literatura polska historia historia Polski II wojna światowa Wołyń Rzeź wołyńska kobiety podczas II wojny światowej relacje polsko-ukraińskie Kresy wschodnie ludobójstwo
- Inne
Dzieci przetrwały rzeź. Teraz opowiadają historię zamordowanych rodziców i dziadków.
Rozalia miała osiem lat, gdy schowana w piwnicy słyszała ostatnie słowa umierającej matki i siostry.
Zofia pamięta złowieszczą przestrogę – „Jutro ma was tu nie być. Będą mordowali". Tak ostrzega ich wiejska położna, Ukrainka. Nikt w to nie wierzy. Pogrom przetrwa jedynie garstka.
Teodora uczestniczyła we mszy, kiedy Ukraińcy zaatakowali kościół w Kisielinie. Uratowała się z płonącej dzwonnicy. To jest jej pierwsze spotkanie z banderowcami. Niestety nie ostatnie.
W 1939 roku sielskie życie na Wołyniu się kończy. Polska upada, zmieniający się okupanci sieją postrach. Jednak największe zagrożenie przychodzi ze strony, z której nikt się tego nie spodziewał. Sąsiadów. Kumów. Ukraińców. Wiedzeni banderowską wizja Ukrainy zaczynają mordować Polaków.
Wołyńskie dziewczęta były jeszcze dziećmi, gdy rozpoczął się pogrom. Widziały śmierć rodziców, braci, sióstr i rzeź całych wsi. Słyszały błagania bezbronnych ofiar opętanych szałem mordu Ukraińców. Z dnia na dzień straciły nie tylko najbliższych, ale również swoją ojcowiznę.
Nowa książka autorki bestsellerowych Dziewczyn z Powstania, Dziewczyn z Syberii i Dziewczyn z Solidarności.
- 1 803
- 1 646
Przejmujące historie kobiet.
Przejmujące historie kobiet.
Pokaż mimo toPrzejmujące relacje ocalałych z Wołynia dostarczają nam wglądu w okrucieństwa, które miały miejsce w czasie tamtych wydarzeń.
Pozostawiały ślady do końca życia.
Książka w sposób konkretny i rzeczowy opowiada historie kobiet, w większości dziewczynek jeszcze, które zostały ocalone.
Ciekawy wątek stanowią także bardziej współczesne wspomnienia dotyczace historii polsko-ukraińskiej po 2000 roku.
Niestety, mnie nasunął się wniosek: nie uczymy się na błędach...
więcej Pokaż mimo toZbrodnie wołyńskie miały ogromny wpływ na ocalałych, zarówno w sferze fizycznej, jak i psychologiczne.
Pozostawiały ślady do końca życia.
Wstrząsające historie przepełnione ludzkimi tragediami i cierpieniem.
Wstrząsające historie przepełnione ludzkimi tragediami i cierpieniem.
Pokaż mimo toBardzo mnie interesuje tematyka II wojny. Lubię książki z tym motywem, za równo powieści fikcyjne, te oparte na prawdziwych wydarzeniach, jak i wydawnictwa historyczne. Przeczytałam już wiele takich pozycji i przyznaję, że większość dotyka jednak problemów Niemcy - Polska, czystki wśród Żydów, getta, obozy... tych książek jest naprawdę sporo. Historię Wołynia znałam ze słyszenia. Wiem, że jest o tym głośny film, ale nigdy nie miałam okazji go zobaczyć. Któregoś dnia po prostu zaczęłam więc szukać informacji o co z tym Wołyniem chodzi. To co odkryłam lekko mnie zmroziło. Przeczytałam kilka reportaży, obejrzałam wywiady z ocalałymi i do teraz nie mogę uwierzyć, że o tak ważnej historii po prostu się milczy, nie uczy się tego w szkołach... Dziewczyny z Wołynia to wspomnienia kobiet, które przeżyły straszliwe cierpienia. Książka bardzo trudna, momentami zatrzymywałam się, bo po prostu ciężko było uwierzyć w to co się czyta. Ciężko mi ocenić książkę jako dzieło literackie. Napisana w bardzo przystępny sposób. Ale najważniejsza jest chyba treść. Nie zapomnę tej książki.
Bardzo mnie interesuje tematyka II wojny. Lubię książki z tym motywem, za równo powieści fikcyjne, te oparte na prawdziwych wydarzeniach, jak i wydawnictwa historyczne. Przeczytałam już wiele takich pozycji i przyznaję, że większość dotyka jednak problemów Niemcy - Polska, czystki wśród Żydów, getta, obozy... tych książek jest naprawdę sporo. Historię Wołynia znałam ze...
więcej Pokaż mimo toHistoria o przeżyciach pań, które mieszkały we wsi Wołyń i zostały zaatakowane przez swoich ukraińskich sąsiadów przy obiedzie wigilijnym. Straciły rodzinę i musiały uciekać ze swoich rodzinnych stron.
Pokaż mimo toCześć. Mam dwadzieścia lat i interesuję się historią. Temat rzezi na Wołyniu jest mi znany od najmłodszych lat, książka jest przeznaczona dla osób o mocnych nerwach. Przeczytałem ją w dwa dni na dwa podejścia. Wciąga od pierwszej do ostatniej strony, czytając to książkę czułem współczucie oraz ból dla biednych mieszkańców Wołynia oraz nienawiść do UPA. Książkę czyta się szybko. Dziękuję za przytoczenie paniom udzielającym się w książce tych przykrych doświadczeń których zwykłemu człowiekowi jest trudno pojąć. Niech żyje wolna Polska, niech żyją Polacy a prawda zawarta w książce niech idzie w świat!
Cześć. Mam dwadzieścia lat i interesuję się historią. Temat rzezi na Wołyniu jest mi znany od najmłodszych lat, książka jest przeznaczona dla osób o mocnych nerwach. Przeczytałem ją w dwa dni na dwa podejścia. Wciąga od pierwszej do ostatniej strony, czytając to książkę czułem współczucie oraz ból dla biednych mieszkańców Wołynia oraz nienawiść do UPA. Książkę czyta się...
więcej Pokaż mimo toŚwiadectwo historyczne, którego nie sposób przecenić. Wstrząsające.
W głowie kołacze się jedno pytanie: "Dlaczego?".
Parafrazując czyjeś słowa, nie trzeba bać się bestii czy potworów. Wystarczy, że są ludzie.
Do przeczytania i ku refleksji.
Polecam.
Świadectwo historyczne, którego nie sposób przecenić. Wstrząsające.
Pokaż mimo toW głowie kołacze się jedno pytanie: "Dlaczego?".
Do przeczytania i ku refleksji.
Polecam.
W tym roku przeczytałem książki, w których odnoszono się do ludobójstwa Żydów, do zgładzenia Komanczów, ale za tamte zbrodnie odpowiadali obcy ludzie. Dlatego tym bardziej nie mogę zrozumieć jak mogło dojść do tych zbrodni na Wołyniu, gdzie za ludobójstwem Polaków stali bardzo często ich sąsiedzi, znajomi czy nawet rodziny Ukraińców. Jak oni mogli być tak zaślepieni nienawiścią i chciwością, że w tak okrutny sposób traktowali niewinnych ludzi, a przede wszystkim dzieci.
Ta książka jest przepełniona przemocą ( choć i tak wydaje mi się, że najgorszych rzeczy nie opisuje) i rozpaczą z jaką zetknęły się bohaterki w dzieciństwie l młodości ze strony sąsiadów i znajomych. Tutaj to nawet okupanci zarówno niemieccy jak i radzieccy potrafili pomóc.
Naprawdę książka mocna i smutna, ale też pokazująca, że czasami uda się przetrwać najgorsze.
więcej Pokaż mimo toKsiążka napisana w bardzo przejrzysty sposób, a temat nielekki. Warto przeczytać.
Pokaż mimo toTo co tutaj napisane to zapewne 1/10 tego co wydarzyło się naprawdę. Nikt nigdy nie wyobrazi sobie tego co przeżyli Ci ludzie. Były momenty, że łzy cisnęły się do oczy a mój rozum tego nie ogarniał... Dramat!