Zatoka cieni

Die Schattenbucht
2018-06-27
2018-06-27
Łukasz Kuć

Kup Zatoka cieni w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zatoka cieni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zatoka cieni

„Czy mamy pewność, że granice tego, na co sobie pozwalamy i co jest do zaakceptowania, nie będą się stopniowo przesuwać?”

62-letnia Marlene Adamski rzuca się z balkonu. Przeżywa, lecz od tej chwili nie wypowiada ani słowa. Do opieki nad nią zostaje przydzielona terapeutka Ina, która z czasem zaczyna zagłębiać się w przeszłość swojej pacjentki. I tak na światło dzienne wychodzą wydarzenia sprzed 14 miesięcy — grupa ludzi porywa i zamyka w piwnicy mężczyznę. Dlaczego? Kim jest ten człowiek? I jaką rolę odgrywa w tym Ina?

Kiedy zamordowany zostaje Gerd — mąż Marlene — wszystko sypie się jak domek z kart.

Książka jest niezwykle wciągająca, a historia zaskakująco spójna. Dwie linie czasowe budują intrygę, która z każdym rozdziałem układa się w coraz wyraźniejszy obraz. Każdy z bohaterów niesie swój krzyż i każdy ma motyw — nie ma tu postaci przypadkowych. Sam klimat powieści jest gęsty i duszny, a małomiasteczkowa sceneria tylko potęguje to uczucie.

To nie tylko thriller psychologiczny — to także moralna zagwozdka. Czy można wybierać, które zło jesteśmy w stanie usprawiedliwić? Czy granice między ofiarą a katem mogą się zacierać?

Zawiodła mnie nieco końcówka — spokojna, klasyczna, z niedużym przytupem. Mimo to całość zostawia po sobie silne wrażenie.

Polecam tę książkę szczególnie osobom, które lubią zanurzyć się w mrocznej psychologicznej pajęczynie. Dla tych, którzy szukają nie krwi, a dreszczu… sumienia.

Wciągająca fabuła z każdą stroną sytuacja staje się coraz bardziej zagmatwana. Warta poznania

Bardzo dobra intryga, zmusza do zastanowienia nad umysłem ludzkim, ale też ciężko się czyta tę
książkę. Czasami pomijałam pół strony.

książkę. Czasami pomijałam pół strony.

299 użytkowników ma tytuł Zatoka cieni na półkach głównych
57 użytkowników ma tytuł Zatoka cieni na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zatoka cieni

Eric Berg
Eric Berg
Od lat należy do najbardziej poczytnych niemieckich pisarzy. W 2013 roku spełnił swoje wielkie marzenie i wydał pierwszy kryminał. Książka wzbudziła entuzjazm czytelników i krytyków i przez długie miesiące gościła na liście bestsellerów tygodnika „Der Spiegel”.

Cytaty z książki Zatoka cieni