20 rzeczy o Warszawie

Okładka książki 20 rzeczy o Warszawie autora Justyna Bargielska, Sylwia Chutnik, Jacek Dehnel, Mikołaj Łoziński, Maciej Sieńczyk, 9788362189977
Okładka książki 20 rzeczy o Warszawie
Justyna BargielskaSylwia Chutnik Wydawnictwo: Muzeum Warszawy literatura piękna
2017-01-01
2017-01-01

Kup 20 rzeczy o Warszawie w ulubionej księgarnii

Oceny książki 20 rzeczy o Warszawie

OPINIE i DYSKUSJE o książce 20 rzeczy o Warszawie

Mocne rozczarowanie. 2 może 3 opowiadania naprawdę fajne i ciekawe (o Dworcu Centralnym i Powstańcu z jamnikiem zapadły mi mocno w pamięć),większość rozczarowująca i wręcz depresyjna. Dla mnie cała książka mało warszawska

Trudno ocenia się książkę, na którą składają się opowiadania pisane przez różnych autorów. Jestem zagorzałą fanką Jacka Dehnela, więc i tym razem tekstom tego pisarza poświęciłam najwięcej uwagi. Jak zwykle, świetnie napisane i wciągające w opowieść.
Poza p. Justyną Bargielską, pozostałe opowiadania też mi się dobrze czytało, ale miałam takie poczucie, że tej książki nic nie spaja: domyślam się, że idea była taka, żeby zainspirować się przedmiotami z wystawy muzealnej, ale brakowało mi wprowadzenia czy podsumowania, choćby o historii muzeum bądź historii pomysłu stworzenia takiego zbioru. Za mało mi było Warszawy w tych rzeczach o Warszawie.
Niestety, sam format książki bardzo nieporęczny, a kompensacja tekstu na stronie powodowała, że bez zakładki, którą "podkreślałam" daną linię tekstu, zlewały mi się linie. Bardzo ciekawe, pięknie wykonane zdjęcia, pomysł z możliwością ich "wycięcia" też intrygujący.
Opowiadania oceniam na od 5 do 8, samą książkę - na 3, choć papier i druk pięknie pachną :)
Z ciekawości sięgam właśnie po drugą część, która już ma dużo lepszą edycję, jeśli chodzi o wielkość mieszczącą się w torebce.

47 użytkowników ma tytuł 20 rzeczy o Warszawie na półkach głównych
5 użytkowników ma tytuł 20 rzeczy o Warszawie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki 20 rzeczy o Warszawie

Okładka książki Romantyczność 2022. Współczesne ballady i romanse inspirowane twórczością Adama Mickiewicza Kacper Bartczak, Miłosz Biedrzycki, Dariusz Bugalski, Helena Burdzińska, Aleksandra Byrska, Łukasz Cabajewski, Jacek Dehnel, Michał Domagalski, Janka Harasimowicz, Anouk Herman, Roman Honet, Kamila Janiak, Aleksandra Kasprzak, Bogusław Kierc, Katarzyna Klein, Adrian Korlacki, Jakub Kornhauser, Maria Krzywda, Jakub Kurzyński, Natalia Malek, Karol Maliszewski, Piotr Matywiecki, Joanna Mueller, Katarzyna Ożgo, Zofia Pacześna, Edward Pasewicz, Anna Podczaszy, Jakub Pszoniak, Natalia Roguz, Bianka Ronaldo, Joanna Roszak, Karolina Sałdecka, Piotr Śliwiński, Katarzyna Szaulińska, Daniel Tamkun, Maciej Topolski, Antonina Tosiek, Grzegorz Wróblewski

Okładka książki Rzeczy dzieją się w Warszawie Błażej Brzostek, Aleksandra Cieślak, Wojciech Kuczok, Maciej Łubieński, Agata Passent, Monika Powalisz, Michał Walczak
Okładka książki Mówi Warszawa Wojciech Albiński, Olga Berezyna, Sylwia Chutnik, Jacek Dehnel, Marek Kochan, Aleksander Kościów, Milena Laur-Zmarzłowska, Antoni Libera, Kaja Malanowska, Izabela Morska, Marek Nowakowski, Piotr Paziński, Tomasz Piątek, Monika Powalisz, Monika Rakusa, Sylwia Siedlecka, Bohdan Sławiński, Jerzy Sosnowski, Juliusz Strachota, Krzysztof Varga, Piotr Wojciechowski

Cytaty z książki 20 rzeczy o Warszawie

Dodaj cytat z książki 20 rzeczy o Warszawie