Północna granica

- fantasy, science fiction
- Księga Całości (tom 1)
- 2000-09-08
- 2000-09-08
Pierwsza część jednej z najlepszych polskich serii fantasy, obejmującej kompletną opowieść o świecie Szereru - "Księga Całości".
Na północnych rubieżach Szereru trwa wojna. Tuż za granicą zaczynają się przeklęte ziemie, którymi włada szalony bóg - Aler. Stworzone przezeń dziwne, rozumne stwory - nazywane złotymi i srebrnymi Alerami - wdzierają się w coraz większej sile na terytorium Imperium. Rawat, oficer jazdy Legionu Dartańskiego w niewielkiej stanicy, musi powstrzymać zastępy bestii, mając do dyspozycji jedynie niewielki oddział i kota-zwiadowcę... Mroczny świat Szereru, władany przez tajemniczą potęgę - Szerń, która przybyła znikąd i dała rozum najpierw ludziom, potem kotom i sępom...
Kup Północna granica w ulubionej księgarni
Oceny książki Północna granica
4361 użytkowników ma tytuł Północna granica na półkach głównych- Przeczytane 2 166
- Chcę przeczytać 2 147
- Fantastyka 84
- Fantasy 82
- 2021 40
- 2022 37

OPINIE i DYSKUSJE o książce Północna granica
Mniej więcej do połowy książka mi się podobała, jednak im bliżej końca tym gorsze miałem przeczucia. Niestety, sprawdziły się. Warsztatowo nieźle, natomiast historia zmierza ostatecznie donikąd, a główni bohaterowie okazują się być zupełnie niepotrzebni, chodzi tylko o rozpierduchę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCala seria to absolutna topka polskiej fantastyki
Cala seria to absolutna topka polskiej fantastyki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezłe.
Chyba tyle.
Może czytam za dużo fantasy, może po prostu jest lekko nijaka.
Doceniam warsztat!
O samej książce?
Niezła
Niezłe.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChociaż powiem tak. Wyczuwam pewien trend w polskiej fantastyce łączenia elementów typowo fantasy z rzeczami których opisy bardziej pasują do sci-fi. A więc zamiast krasnoludów i elfów mamy jakieś pokraczne stwory które spokojnie mogłyby się pojawić na totalnym zadupiu galaktyki.
Chyba tyle.
Może czytam za dużo fantasy, może po prostu jest lekko nijaka....
Na początku trochę nie wiadomo o co chodzi. W świat zostajemy wprowadzeni w trakcie czytania. Ogólnie znajdujemy się na północy imperium i od pewnego czasu trwa wojna z istotami myślącymi, ale nie ludźmi. Sytuacja jest opisywania głównie przez pryzmat kilku postaci, ale chyba żadnej z nich nie nazwał bym główną.
Ciekawym elementem książki są opisy bitew i manewrów taktycznych. Jeśli chodzi o gatunek literacki to fantastyki mamy tutaj dosłownie odrobinę i głównie jest to związane z różnymi rasami ( inteligentne koty, seria TES 😉),bardziej to taka książka opowiadająca o wojskowości. Początek taki sobie, ale czym dalej tym jest dużo lepiej, od mniej więcej połowy książka zrobiła się wciągająca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawym elementem książki są opisy bitew i manewrów...
Klasyka, pięknie wprowadziła mnie w ten nieprzyjazny świat pod pasmami
Klasyka, pięknie wprowadziła mnie w ten nieprzyjazny świat pod pasmami
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba moja pierwsza styczność z militarnym fantsy i chociaż podobało mi się i pójdę dalej w te serię, to nie jestem pewien czy sięgne po inne z tego podgatunku.
Ogólnie, jak wspomniałem, książka mi się podobała. Czułem pole bitwy i czekałem na zakończenie, w pozytywnym tych słów znaczeniu. Jednak same bity były dla mnie opisane zbyt szczegółowo przec co momentami się dłużyły, a militanra nomenklatura też nie pomagała, choć wierzę, że mogło być gorzej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie, jak wspomniałem, książka mi się podobała. Czułem pole bitwy i czekałem na zakończenie, w pozytywnym tych słów znaczeniu. Jednak same bity były dla mnie opisane zbyt szczegółowo przec co momentami się...
Poprawne i rzetelne militarne fantasy.
Słabsze od „Meekhanu” Wegnera ze dwa oczka ale nie jest to bardzo kiepskie ;)
W zasadzie to książka bardzo nierówna. Były momenty, gdy czułem się zaintrygowany by zaraz potem czuć powiew sztampy i nudy. W zasadzie nie ma tu niczego, czego nie ma w innych militarnych fantasy, dlatego to historia dosyć standardowa.
Znowu ta północ, której trzeba bronić – ile razy to już widzieliśmy?
Na pewno na plus, że opowieść jest zwarta i skondensowana więc nie rozwleka się bezsensownie. Opisy potyczek kompetentne i dostajemy dokładnie to co widać na okładce
Jest też kilka minusów i to dosyć istotnych
1/ Nadreprezentacja nazw i imion na literkę „A” i ogólnie nazwy oraz imiona brzmią, jak to ktoś już zauważył, dosyć sztucznie jak z generatora. Bardzo psuło mi to możliwość zanurzenia się w świat.
2/ Postaci kobiece przedstawione dosyć nieprzystępnie i stereotypowo, a przy tym niezbyt wiarygodnie.
3/Wątek jednego żołnierza, który przechodzi na stronę wroga – całkowicie nieautentyczne są konsekwencje tego jego posunięcia, a ściślej sama końcówka – nie tak się to kończy w wojsku.
Ogólnie takie nawet „może być”, nie urywa, nic oryginalnego ale czytałem gorsze rzeczy.
Słabo natomiast jeśli szukasz czegoś na miarę Meekhanu ale na zimowy weekend dla licealisty jest w porządku. Daję +1 do oceny końcowej za godną rolę kota-zwiadowcy i ładną okładkę.
Poprawne i rzetelne militarne fantasy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłabsze od „Meekhanu” Wegnera ze dwa oczka ale nie jest to bardzo kiepskie ;)
Znowu ta północ,...
Spokojna, niemal na granicy znużenia, narracja lektora, ani nie męczy, ani nie usypia. Dobra robota!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwiat oryginalny i zajmujący. Duża brutalność i lekka ręka do uśmiercania bohaterów. Porządne fabuły. Problemem jest styl narracji, który mnie nie przekonuje, i zbyt wysokie tempo, nastawienie na ciągłą akcję, brak pogłębienia. Oceniam cztery pierwsze tomy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak ma zachwycać jak nie zachwyca. Zgodzę się z trafną opinią tu gdzieś znalezioną - historia jest „płaska”, bez emocji, serca, jakby pisana przez jakiegoś kronikarza, fakty, historie, wydarzenia i dalej, dalej. Mnie to nie bierze, z kolejnymi tomami chyba już dam sobie spokój.