Wrath

Okładka książki Wrath autora John Gwynne, 9781447259701
Okładka książki Wrath
John Gwynne Wydawnictwo: Pan Macmillan Cykl: Wierni i upadli (tom 4) fantasy, science fiction
Wierni i upadli (tom 4)
2017-05-04
2017-05-04
angielski

Kup Wrath w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wrath

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wrath

Kulminacyjna odsłona cyklu „Wierni i Upadli” stawia protagonistów przed ostatecznym wyzwaniem, od którego zależą losy całego świata. W czasie gdy król Nathair desperacko dąży do skompletowania magicznych Artefaktów mających otworzyć wrota dla mrocznych armii Asrotha, Corban znajduje się w krytycznym położeniu jako więzień potężnych olbrzymów. Mimo izolacji i bolesnych strat, bohater podejmuje ryzykowną misję scalenia zwaśnionych rodów Jotunów, upatrując w tym sojuszu jedynej szansy na powstrzymanie nadchodzącego mroku. Ta dramatyczna konfrontacja staje się najwyższym sprawdzianem dla męstwa oraz wzajemnego oddania wszystkich zaangażowanych postaci.

Powieść cechuje się wyjątkowo szybkim tempem i niesłabnącą energią, co sprawia, że czytelnik od samego początku zostaje wciągnięty w nurt niepokojących zdarzeń. Autor umiejętnie łączy epickie opisy batalistyczne i strategiczne potyczki z intymnymi, pełnymi smutku momentami odejść ważnych dla fabuły bohaterów. I choć wysoka intensywność akcji utrzymuje się do samego końca, finałowe starcie może budzić niedosyt ze względu na pewną dozę przewidywalności i zbyt gwałtowne tempo narracji. Niemniej jednak, pomimo drobnych niedociągnięć w rozwiązaniu niektórych motywów, „Gniew” jawi się jako poruszający i zrealizowany z rozmachem epilog, który w godny sposób domyka całą historię zmagań Corbana i Nathaira.

Cóż, ostatnio tom nudny, powtarzalny, przewidywalny - byle jaki. Zmęczyła mnie ta książka. Autor na siłę chciał chyba zapchać treść opisany w stylu: „Maquin chodzi szybko i sprężyście, ile to już czasu minęło odkąd był w jamach. Blablabla”. Podobne opisy i retrospekcje pojawiają się co chwila - naprawdę wygląda to słabo. Opisy bitew - z dupy - wyliczanie ile osób ma każda armia, ile zostało. Nuda. Dobrnąłem do końca, bo pierwszy tom był spoko, natomiast zdecydowanie nie polecam , strata czasu, brak logiki, spłaszczenie fabuły i podniecanie się głównymi bohaterami (pozostałe tysiące osob nie ma wpływu na rozgrywkę - jak pojawia się jedne z głównych bohaterów na polu walki, to nagle świat się zmienia 😉). Książka pisana przez nastolatka z jakąś manią wielkości, bez porównania z innymi autorami (jak Abercrombie). Nie polecam.

Bardzo się dobrze bawiłem ,przy tej lekturze.Dużo tu walk,mrocznych potworów ,olbrzymów .Bardzo lubię te książkę .

781 użytkowników ma tytuł Wrath na półkach głównych
181 użytkowników ma tytuł Wrath na półkach dodatkowych

John Gwynne
John Gwynne
Autor epickich sag high fantasy: Wierni i upadli, Of Blood and Bone oraz Saga o Krwiozaprzysiężonych. Należy do grupy rekonstrukcyjnej Wikingów, a jego największym szczęściem jest stawanie w murze tarcz ramię w ramię z trzema synami – tak jak on zafascynowanymi rykiem bitew, mieczami i toporami. Mieszka na malowniczym południowym wybrzeżu Wielkiej Brytanii, otoczony nie tylko kochającą rodziną – żoną, trzema synami, córką – ale także całą gromadką zwierząt: trzema psami, koniem i owieczką, która, jak na małego buntownika przystało, wierzy, że jest psem. Jego literacka podróż rozpoczęła się triumfalnie w 2012 roku, kiedy to debiutancka powieść „Malice” zdobyła Nagrodę Davida Gemmella za najlepszy debiut fantasy. Dla Gwynna był to wyjątkowy moment – triumf na miarę marzeń, gdyż David Gemmell był dla niego nie tylko wzorem, ale i inspiracją, która pchnęła go do pisarskiej przygody.

Cytaty z książki Wrath

John Gwynne Gniew Zobacz więcej