Wrath

- fantasy, science fiction
- Wierni i upadli (tom 4)
- 2017-05-04
- 2017-05-04
- angielski
Events are coming to a climax in the Banished Lands, as the war reaches new heights. King Nathair has seized the fortress at Drassil, and now possesses three of the Seven Treasures. And with Calidus and Queen Rhin, Nathair will do anything to obtain the rest. They will allow him to open a portal to the Otherworld – so Asroth and his demon-horde can break into the Banished Lands and finally become flesh.
Meanwhile Corban has been captured by the Jotun, warrior giants who ride enormous bears into battle. His warband scattered, Corban must make new allies to survive. But can he bond with competing factions of warlike giants? Somehow he must, to counter the threat Nathair represents.
His life hangs in the balance – and with it, the fate of the Banished Lands. Truth, courage and loyalty will be tested as never before.
Kup Wrath w ulubionej księgarni
Oceny książki Wrath
781 użytkowników ma tytuł Wrath na półkach głównych- Chcę przeczytać 476
- Fantastyka 12
- Fantasy 12
- Do kupienia 5
Cytaty z książki Wrath
Ja jednakże uważam, że ważne jest to, co przytrafia się przed śmiercią. Wszyscy umieramy, ale ilu z nas naprawdę żyje?
Liczy się nie strach, ale to, jak z nim walczymy.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wrath
Kulminacyjna odsłona cyklu „Wierni i Upadli” stawia protagonistów przed ostatecznym wyzwaniem, od którego zależą losy całego świata. W czasie gdy król Nathair desperacko dąży do skompletowania magicznych Artefaktów mających otworzyć wrota dla mrocznych armii Asrotha, Corban znajduje się w krytycznym położeniu jako więzień potężnych olbrzymów. Mimo izolacji i bolesnych strat, bohater podejmuje ryzykowną misję scalenia zwaśnionych rodów Jotunów, upatrując w tym sojuszu jedynej szansy na powstrzymanie nadchodzącego mroku. Ta dramatyczna konfrontacja staje się najwyższym sprawdzianem dla męstwa oraz wzajemnego oddania wszystkich zaangażowanych postaci.
Powieść cechuje się wyjątkowo szybkim tempem i niesłabnącą energią, co sprawia, że czytelnik od samego początku zostaje wciągnięty w nurt niepokojących zdarzeń. Autor umiejętnie łączy epickie opisy batalistyczne i strategiczne potyczki z intymnymi, pełnymi smutku momentami odejść ważnych dla fabuły bohaterów. I choć wysoka intensywność akcji utrzymuje się do samego końca, finałowe starcie może budzić niedosyt ze względu na pewną dozę przewidywalności i zbyt gwałtowne tempo narracji. Niemniej jednak, pomimo drobnych niedociągnięć w rozwiązaniu niektórych motywów, „Gniew” jawi się jako poruszający i zrealizowany z rozmachem epilog, który w godny sposób domyka całą historię zmagań Corbana i Nathaira.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCóż, ostatnio tom nudny, powtarzalny, przewidywalny - byle jaki. Zmęczyła mnie ta książka. Autor na siłę chciał chyba zapchać treść opisany w stylu: „Maquin chodzi szybko i sprężyście, ile to już czasu minęło odkąd był w jamach. Blablabla”. Podobne opisy i retrospekcje pojawiają się co chwila - naprawdę wygląda to słabo. Opisy bitew - z dupy - wyliczanie ile osób ma każda armia, ile zostało. Nuda. Dobrnąłem do końca, bo pierwszy tom był spoko, natomiast zdecydowanie nie polecam , strata czasu, brak logiki, spłaszczenie fabuły i podniecanie się głównymi bohaterami (pozostałe tysiące osob nie ma wpływu na rozgrywkę - jak pojawia się jedne z głównych bohaterów na polu walki, to nagle świat się zmienia 😉). Książka pisana przez nastolatka z jakąś manią wielkości, bez porównania z innymi autorami (jak Abercrombie). Nie polecam.
Cóż, ostatnio tom nudny, powtarzalny, przewidywalny - byle jaki. Zmęczyła mnie ta książka. Autor na siłę chciał chyba zapchać treść opisany w stylu: „Maquin chodzi szybko i sprężyście, ile to już czasu minęło odkąd był w jamach. Blablabla”. Podobne opisy i retrospekcje pojawiają się co chwila - naprawdę wygląda to słabo. Opisy bitew - z dupy - wyliczanie ile osób ma każda...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo się dobrze bawiłem ,przy tej lekturze.Dużo tu walk,mrocznych potworów ,olbrzymów .Bardzo lubię te książkę .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBędę się powtarzać. Seria napisana z rozmachem. Co ciekawe mnogość bohaterów nie przeszkadza. Każdy znajdzie ulubieńca. Moja ulubiona bohaterka przeżyła. Uff. Świat opisany bardzo obrazowo. Walka dobra ze złem opisana po mistrzowsku. Moim skromnym zdaniem seria w pełni zasługuje by zostać kanonem gatunku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWreszcie koniec. Dobry redaktor powinien przetrzebić te tysiące zupełnie niepotrzebnych stron i skrócić cały ten cykl do jednej niezłej, maksymalnie 500-stronicowej, powieści.
Zaskakujące, że autor z każdym tomem pisał coraz gorzej. Ckliwość tym razem przekroczyła wszelkie dopuszczalne normy. Corban przestał budzić sympatię a zaczął niezwykle irytować swoimi pozbawionymi jakiegokolwiek sensu rozterkami. A wszelkie zwroty akcji w cyklu były do bólu przewidywalne.
W kółko te same porwania, pościgi, pojedynki, potyczki i bitwy. I nic z tego nie wynika.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskakujące, że autor z każdym tomem pisał coraz gorzej. Ckliwość tym razem przekroczyła wszelkie dopuszczalne normy. Corban przestał budzić sympatię a zaczął niezwykle irytować swoimi pozbawionymi...
Troszkę dukatów musiałem zapłacić za ten niedostępny już tom, ale za to grande finale absolutnie mnie nie rozczarowało. Może nieco za dużo w nim patosu i łzawych momentów, ale pewnie takie zwyczajnie musiały być. Najważniejsze, że po raz kolejny czytało się znakomicie i ciężko było oderwać się od fabuły. Gwynne udowodnił, że jest jednym z najlepszych autorów, jeśli idzie o długie, epickie fantasy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIdealne zakonczenie i podsumowanie calej historii, ktora spelnia wszystkie warunki genialnego fantasy, zdecydowanie polecajka ! :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie była to najmocniejsza pozycja z całej sagi. Szkoda, bo pozostałe części trzymały wyższy poziom. Ogólnie oceniając całość - polecam. Dobrze się bawiłem czytając. Mnogość postaci, która jednak nie myliła się, co oznacza że były dobrze zarysowane
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykle przypadła mi do gustu ta seria. Czytając nie tylko tą część ale wszystkie pozostałe świetnie się bawiłem. Dużo wartkiej akcji, wielkich bitew i małych potyczek. Akcja dobrze się rozwija i nie zwalnia tempa przez całą serię.
Mimo to, niektóre elementy mnie trochę raziły. Część bohaterów miała według mnie trochę irytujące cechy (co nie przeszkadzało mi kibicować im w starciu z siłami zła). Serie fantasy mają swoje prawa, ale mimo wszystko po uśmiercał bym trochę więcej pierwszoplanowych postaci, ponieważ momentami ich wyjścia z opresji były lekko przesadzone. Nie odbiera to jednak w moich oczach nic z serii bo świetnie się ją czytało i z czystym sumieniem mogę ją polecić innym fanom gatunku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenie całego cyklu bardzo mi się podobało. Nie będę ukrywał, że kibicowałem głównym bohaterom i trzymałem kciuki żeby im się udało....
Ostatnia część przygód Corbana i spółki jest ciekawym, ale trochę sztampowym zakończeniem. Choć z ciekawością śledziłem losy postaci, z którymi przeszedłem już przez całe Ziemie Wygnane, to nie mogłem oprzeć się wrażeniu, że książka jest bardzo przewidywalna — odhacza oczekiwane konfrontacje pomiędzy bohaterami i ich przeciwnikami niczym kolejne punkty na liście zakupów. Nie ukrywam jednak, że nie czytało się tego źle, ładny styl i bogaty język sprawiały, że przeprawa przez książkę była całkiem przyjemna. Ponadto polubiłem bohaterów i chciałem wiedzieć, jak konkretnie potoczą się ich losy. Przy takim nagromadzeniu wątków nie da się uniknąć tego, że jedne będą lepsze (Maquin),a inne gorsze (Veradis),ale to sprawia, że każdy może znaleźć tu coś dla siebie. Po przeczytaniu całego cyklu tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że jest to dobry cykl na początek z fantastyką. Mamy czarno na białym przedstawione kto jest dobry, kto jest zły, a wątki fantasy są marginalne, jest ich wręcz za mało jak na książkę z tego gatunku, ale za to nie przeszkadzają w odbiorze i zrozumieniu historii. Jest to moim zdaniem średni cykl ze średnim zakończeniem, ale napisany na tyle dobrze i spójnie, że warto dać mu szansę.