Zgliszcza

Okładka książki Zgliszcza autora John Gwynne, 9788374805667
Okładka książki Zgliszcza
John Gwynne Wydawnictwo: Mag Cykl: Wierni i upadli (tom 3) fantasy, science fiction
Wierni i upadli (tom 3)
Marcin Mortka

Kup Zgliszcza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zgliszcza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zgliszcza

Pochłonięcie blisko dziewięciuset stron w zaledwie cztery dni, to chyba najlepsza rekomendacja dla tej historii. Ta opowieść to typowy diesel: potrzebuje chwili, by się rozgrzać, ale gdy już wejdzie na wysokie obroty, pędzi bez opamiętania.

Trzeci tom cyklu imponuje rozmachem – Wojna Bogów wchodzi w decydującą fazę, a zaskakujące wyjaśnienie proroctwa całkowicie zmienia dotychczasowy układ sił. Mimo że duża liczba narratorów wymaga od czytelnika skupienia, okazuje się ona ogromnym atutem, pozwala bowiem obserwować narastający konflikt z wielu różnych perspektyw. Otrzymujemy świetnie wyważoną mieszankę polityki, magii i walki, którą dodatkowo urozmaica rozbudowa świata o Zaświat oraz legendarny Most Mieczy. Całość wieńczy elektryzujący finał, który tylko zaostrzył mój apetyt na kolejną kontynuację serii.

Wszystkie te wydarzenia skłaniają mnie do spojrzenia na fabułę przez pryzmat ukrytej w tytule metafory. Tytułowe „zgliszcza” przypominają, że choć każda wojna niesie ze sobą destrukcję i ofiary, to właśnie na fundamentach tych największych klęsk można zbudować coś nowego i lepszego. Liczę na to, że właśnie takie – dające nadzieję – okaże się ostateczne zakończenie tego cyklu.

Z wielkim rozmachem napisana seria. Mnogość wątków, postaci , krain. Magii jak na lekarstwo, ale za to inne rasy robią robotę. Wojna Bogów już się zaczęła. Po której stronie opowiedzieli się Twoi ulubieńcy? Czy sekundujesz postaci kobiecej czy męskiej ? Od koloru do wyboru. Reasumując zachwytom nie ma końca. Jeden minus na zakończenie tej części , smutno będzie bez niej.

Trzeci tom Wojny Bogów w bardzo dużej objętości. Książka ma prawie 900 stron ale czytało się jak zwykle tego autora bardzo dobrze. Początek jak dla mnie lekko niemrawy ale potem autor dorzucił do pieca i akcja mknęła jak szalona, aż nie chciało się odkładać książki. Książka lekko zaskakuje choć mogło być więcej takich treściwych zaskoczeń przy których szczęka by opadła. Tutaj niestety tego nie ma. Pozostała ostatnia część którą niedługo mam nadzieje rozpocząć.

840 użytkowników ma tytuł Zgliszcza na półkach głównych
215 użytkowników ma tytuł Zgliszcza na półkach dodatkowych

John Gwynne
John Gwynne
Autor epickich sag high fantasy: Wierni i upadli, Of Blood and Bone oraz Saga o Krwiozaprzysiężonych. Należy do grupy rekonstrukcyjnej Wikingów, a jego największym szczęściem jest stawanie w murze tarcz ramię w ramię z trzema synami – tak jak on zafascynowanymi rykiem bitew, mieczami i toporami. Mieszka na malowniczym południowym wybrzeżu Wielkiej Brytanii, otoczony nie tylko kochającą rodziną – żoną, trzema synami, córką – ale także całą gromadką zwierząt: trzema psami, koniem i owieczką, która, jak na małego buntownika przystało, wierzy, że jest psem. Jego literacka podróż rozpoczęła się triumfalnie w 2012 roku, kiedy to debiutancka powieść „Malice” zdobyła Nagrodę Davida Gemmella za najlepszy debiut fantasy. Dla Gwynna był to wyjątkowy moment – triumf na miarę marzeń, gdyż David Gemmell był dla niego nie tylko wzorem, ale i inspiracją, która pchnęła go do pisarskiej przygody.

Cytaty z książki Zgliszcza

John Gwynne Zgliszcza Zobacz więcej