Śmierć nie omija Itaki

- 1958-01-01
- 8370019102
- Jadwiga Dmochowska
- klasyka literatura amerykańska
Śmierć nie omija Itaki, pierwsza i najgłośniejsza powieść Williama Saroyana wydana w 1943 roku, od razu zyskała sympatię czytelników i uznanie krytyki. Trzynastoletni Homer, najszybszy goniec telegraficzny w Kalifornii, czteroletni Ulisses, ich łagodna, religijna matka oraz pracownicy urzędu pocztowego to świat odzwierciedlający dawne, chłopięce lata pisarza. Czytelnik bez trudu odgadnie, że małe, senne miasteczko Itaka to po prostu rodzinne Fresno, a losy rodziny Macauley to literacki obraz życia Saroyanów w latach II wojny światowej. W roku 1943 powieść została w Hollywood sfilmowana (The Human Comedy, Oscar za scenariusz).
Mogą Ciebie zainteresować
Jeżeli człowiek nigdy nie płakał nad cierpieniem świata, jest mniej wart niż proch, po którym stąpa, gdyż proch żywi ziarno, korzeń, łodygę,...
Rozwiń
Książka nadziei i wiary w człowieka.
Książka nadziei i wiary w człowieka.
Pokaż mimo toTo mój drugi Saroyan. Mała perełka.
Wzruszająca opowieść o miłości, godności i człowieczeństwie.
Oparta na prawdziwym życiu Saroyana.
Fikcyjna Itaka, to kalifornijskie Fresno, rodzinne miasto autora.
14-letni chłopiec, niezwykle wrażliwy, dorastający bez ojca w czasie II wojny światowej, zmuszony jest pracować, by utrzymać rodzinę za którą czuje się odpowiedzialny.
Saroyan pisze przejmująco. Prostym językiem. O miłości, śmierci, odpowiedzialności za bliskich. O szlachetności i dobroci.
Ta prostota i dobroć nie przerodzi się w naiwność!
Życzliwość i zrozumienie, to wartości, których wszyscy potrzebujemy i których nam często brakuje w relacjach z innymi.
Optymistyczna książeczka.
Jest w niej wszystko co dobre.
To mój drugi Saroyan. Mała perełka.
więcej Pokaż mimo toWzruszająca opowieść o miłości, godności i człowieczeństwie.
Oparta na prawdziwym życiu Saroyana.
Fikcyjna Itaka, to kalifornijskie Fresno, rodzinne miasto autora.
Saroyan...
Książka z 1943 roku.
Główni bohaterowie powieści to rodzina Macauleyów, w tym 14-o letni goniec pocztowy Homer, który pod nieobecność starszego brata Marka, staje się jedynym mężczyzną utrzymującym rodzinę. To jego życie i praca i przygody 4-o letniego Ulissesa stanowią trzon opowieści. Każdy rozdział to pojedynczy epizod z życia któregoś z mieszkańców Itaki.
Powieść Saroyana to jednak wyidealizowana wizja świata: wszyscy są dobrzy, pomocni, pobożni. Chodzące ideały. A rodzina Macauleyów to idealna ilustracja purytańskiej Ameryki. Portrety są tak przesłodzone, że aż mdli, a dydaktyzm przemów nauczycieli, pani Macauley i innych chwilami nieznośny. Obok tego zupełnie nieprzystające do naszych czasów hasła o roli kobiet i sporo frazesów.
O bok tych patetycznych fraz i dydaktyzmu znajdziemy też doskonałe obrazki życia codziennego, zwłaszcza te dotyczące dzieci i ich przygód (np. wyprawy na morele),wręcz urzekające prostotą.
W sumie książka bardzo nierówna.
O innych książkach tu: http://slowooslowach.blox.pl/html
Książka z 1943 roku.
więcej Pokaż mimo toItaka to senne, kalifornijskie miasto,otoczone sadami i winnicami, istny raj. Trwająca w Europie i na Pacyfiku wojna jest ta odległa,że jedyny jej znak to pobór do armii i telegramy zawiadamiające o śmierci żołnierzy. Dramatyczne, ale poza tym życie toczy się normalnie.