Biografie odtajnione. Z archiwów literackich bezpieki

Okładka książki Biografie odtajnione. Z archiwów literackich bezpieki autora Joanna Siedlecka, 9788377857731
Okładka książki Biografie odtajnione. Z archiwów literackich bezpieki
Joanna Siedlecka Wydawnictwo: Zysk i S-ka biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2015-12-14
2015-12-14
Inne

Kup Biografie odtajnione. Z archiwów literackich bezpieki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Biografie odtajnione. Z archiwów literackich bezpieki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Biografie odtajnione. Z archiwów literackich bezpieki

Miałam przy tej książce oczy szeerooko otwarte mimo, że parę rzeczy wiedziałam wcześniej. Bardzo polecam, czyta się prawie jak dobrą sensację choć oparte na faktach. Zapisy podsłuchów, dokumenty SB, IPN-owskie, wspomnienia i listy. A kto poszedł na współpracę i donosił na kolegów to już sprawdźcie sami. O wielu nadal w podręcznikach do historii czy polskiego nie piszą....
(Książka zawiera kilka błędów)

Ponury obraz ludzkich przywar. Bezwzględności, podłości, chęci zemsty, robienia kariery 'po trupach' i strachu.
Opowieść podana w sposób bardzo agresywny, upstrzona domysłami autorki, nierzetelna.
Joanna Siedlecka pohasała sobie po aktach SB skupiając się na życiu erotycznym ofiar zabójczej machiny.
Nerwowy i partacki tekst o prawdziwym życiowym syfie.

Nerwowy i partacki tekst o prawdziwym życiowym syfie.

Mam wrażenie że z każdą książką Siedleckiej coraz bardziej odjeżdża peron. Już w poprzedniej części tej serii (Kryptonim Liryka) narzekałem na dużą emocjonalność tekstu co zwykle odbywa się ze stratą dla rzetelności. Tutaj jednak Siedlecka przechodzi samą siebie.
Książka jest oparta tylko i wyłącznie na esbeckich aktach (no ewentualnie jakiś plotkach przekazywanych po latach). Jakkolwiek nie mam nic przeciwko ujawnianiu agenturalnej przeszłości osób publicznych to ta inkwizytorska forma jest zupełnie odrzucająca. Do tego wchodzi jakaś niezdrowa fascynacja intymnym życiem bohaterów swojej książki. Dosłownie połowa to obyczajówka kto gdzie i z kim spał. W rozdziale o Janinie Broniewskiej jej największą zbrodnią wg autorki jest jej dosyć swobodny styl prowadzenia się. Rozdział o Zawieyskim jest chyba tylko po to, żeby napiętnować go z powodu jego życia seksualnego. A skoro nie dało się go zakwalifikować jako TW, to autorka oskarża go o to, że... miał wokół siebie masę kapusiów, którzy na niego donosili i za to, że miał podsłuch w telefonie i mieszkaniu. I że materiały z jego inwigilacji posłużyły inwigilowaniu innych to też jego wina. Absurd.
W rozdziale o Marcie Tomaszewskiej insynuuje że nagrody i wyróżnienia jakie ta dostała już po 1989 roku i to że jest nadal wydawana to zasługa wpływów dawnej SB, co oczywiście nie jest poparte żadnym dowodem. Więcej to zdanie mówi o autorce niż o samej Tomaszewskiej. Siedlecka po prostu uznała, że skoro donosiła to nie mogła być dobrą pisarką i być za to nagradzana, a jej książki kupowane (na wolnym rynku!).
Gdzieś tam Siedlecka napomyka o sprawie Przemyka, że został zamordowany z powodu opozycyjnej działalności jego matki, co nie jest prawdą (w świetle tego co ustalił Łazarewicz w 'Żeby nie było śladów').
Generalnie Siedlecka odpłynęła dosyć mocno w kierunku lustracyjnego hunwejbinizmu a'la Macierewicz, a szkoda bo przy wszystkich wadach tej książki jest dobrze, wartko napisana.
Tytuł 'Biografie odtajnione' jest mocno mylący. Nie poznamy z tej książki biografii żadnej z osób w niej przedstawionych. Poznajemy tylko to co na temat danej osoby pojawiło się w esbeckich aktach.

328 użytkowników ma tytuł Biografie odtajnione. Z archiwów literackich bezpieki na półkach głównych
40 użytkowników ma tytuł Biografie odtajnione. Z archiwów literackich bezpieki na półkach dodatkowych

Okładka książki Mulat w pegeerze. Reportaże z czasów PRL-u Michał Bołtryk, Wanda Falkowska, Małgorzata Jarocka, Joanna Litwinek, Andrzej Makowiecki, Tadeusz Mocarski, Elżbieta Mołodyńska, Joanna Siedlecka, Krzysztof Tomasik, Izabella Wlazłowska, Edmund Żurek

Cytaty z książki Biografie odtajnione. Z archiwów literackich bezpieki

Dodaj cytat z książki Biografie odtajnione. Z archiwów literackich bezpieki