Żony SS-manów. Kobiety w elitarnych kręgach Trzeciej Rzeszy

Okładka książki Żony SS-manów. Kobiety w elitarnych kręgach Trzeciej Rzeszy autora Gudrun Schwarz, 9788380692565
Okładka książki Żony SS-manów. Kobiety w elitarnych kręgach Trzeciej Rzeszy
Gudrun Schwarz Wydawnictwo: Prószyński i S-ka historia
historia
Eine Frau an Seiner Seite: Ehefrauen in Der "Ss-Sippengemeinschaft"
2016-05-05
2016-05-05
Bartosz Nowacki

Kup Żony SS-manów. Kobiety w elitarnych kręgach Trzeciej Rzeszy w ulubionej księgarnii

Żony SS-manów. Kobiety w elitarnych kręgach Trzeciej Rzeszy

Oceny książki Żony SS-manów. Kobiety w elitarnych kręgach Trzeciej Rzeszy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żony SS-manów. Kobiety w elitarnych kręgach Trzeciej Rzeszy

Bardzo wartościowa książka, dobra w odbiorze, zawiera dużo faktów i wymienia wiele postaci Podzielona jest na rozdziały tematyczne. Opisane sytuacje mają potwierdzenie w materiałach źródłowych, do których mamy odnośniki na dole strony, czasami nawet są one uzupełnieniem do treści w książce. A ta treść to temat znany, okrucieństwa II Wojny Światowej, bezlitosne morderstwa na mężczyznach, kobietach i dzieciach. Już tytuł ”Żony ss- manów” informuje nas, komu autorka poświęciła swoje dzieło, kobietom – żonom mężczyzn, którzy mordowali z zimną krwią, napawali się cierpieniem drugiego człowieka. Autorka uzmysławia nam, że te kobiety były współwinne. Nie tylko wiedziały, czym zajmują się mężowie, ale niektóre z nich same uczestniczyły w zabijaniu, nie czuły żadnej litości, rozkoszowały się władzą, okrutnością dorównywały mężczyznom. Pani Gudrun Schwarz opisuje nam poszczególne przypadki, charakteryzuje konkretne kobiety, należące do wspólnoty SS. Było wiele powstałych organizacji narodowosocjalistycznych, do których należały kobiety. Autorka opisuje nie tylko działalność ss-manów i ich żon, ale również zwraca naszą uwagę na sytuację po wojnie. Wielu z nazistów zostało ukaranych karą śmierci, ale wiele spraw zostało umorzonych lub winni zostali objęci amnestią. Nie mówiąc już o kobietach, które w ogóle były uwolnione od wszelkich zarzutów, bo niby były tylko żonami. Ale ta książka udowadnia nam właśnie, jak bardzo było to niesprawiedliwe, te kobiety zawiniły podobnie, jak ich mężowie.
Smutne jest to, że nazizm porwał tak ogromną masę ludzi, dla nich te okrutne morderstwa i znęcanie się nad ludźmi było po prostu aktywnością zawodową.
Bardzo dobrze, że są takie książki i nadal powstają, niech będzie ich - jak najwięcej, żeby pamięć o tym bestialstwie nie zaginęła.

Z uporem maniaka wracam do pewnych tematów, by znaleźć odpowiedzi na pytania, które mnie dręczą.
Tu nie znalazłam. Książka jest naukową relacją dotyczącą udziału kobiet, żon esesmanów, w tym, co działo się w czasie II wojny.
Jednak ta książka coś zmieniła - moje myślenie o odpowiedzialności wszystkich Niemców za to, co się stało. Bo chrześcijański sposób myślenia, kazał mi myśleć, że to tylko nieliczni byli źli. Bierność i zaniechanie są winą.

Zastanawiają jedynie słowa: nic nie wiedziałam (choć mieszkała przy obozie Auschwitz),to jest niemożliwe, działał dla dobra narodu niemieckiego....

Kiedy myślimy o zbrodniczości III Rzeszy zwykle podświadomie wiążemy ją głównie z decyzjami i działaniami mężczyzn. Przychodzi nam na myśl Hitler, najwyżsi rangą SS-mani, kadry kierownicze, czy żołnierze ginący na froncie.
W powszechnej świadomości chyba wciąż pokutuje przekonanie o bezbronnych, nieświadomych i niewinnych Niemkach. Autor ''obala mit, zgodnie z którym kobiety w nazistowskiej machinie zbrodni były jedynie ofiarami okoliczności - i pokazuje ich prawdziwe, przerażające oblicze''.

-----------
Fragment z uwag końcowych:

''Około 240 000 małżonek esesmanów - niebagatelna liczba poprzez swoje zaangażowanie dla narodowego socjalizmu stanowiło tylko czubek góry lodowej: kolejną wielką grupą były nieopisane w tej książce członkinie ''kobiecego personelu SS, pracownice aparatu administracyjnego SS w Rzeszy i na obszarach okupowanych, lekarki i pielęgniarki SS służące w lazaretach i obozach, nadzorczynie SS i pracownice cywilne w obozach koncentracyjnych. (...)
Kobiety z SS nie były wyjątkiem od reguły. Pod względem ilościowym niemieckie kobiety wspierały bezprzykładny proces prześladowań, wypędzeń i ludobójstwa w o wiele większym zakresie (...).''

284 użytkowników ma tytuł Żony SS-manów. Kobiety w elitarnych kręgach Trzeciej Rzeszy na półkach głównych
60 użytkowników ma tytuł Żony SS-manów. Kobiety w elitarnych kręgach Trzeciej Rzeszy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Żony SS-manów. Kobiety w elitarnych kręgach Trzeciej Rzeszy

Wołyń '43 Grzegorz Motyka
Wołyń '43
Grzegorz Motyka
To kolejna bardzo ważna publikacja Grzegorza Motyki, swoiste vademecum wiedzy na temat wydarzeń, jakie rozegrały się w tym regionie w 1943 roku. Oczywiście jest to zaledwie fragment większej całości, ale jednocześnie to znakomite rozwinięcie tematyki ukazanej w filmie Wojciecha Smarzowskiego. Trzeba sobie uczciwie powiedzieć, że na nawet na tle dramatu II wojny światowej, wydarzenia jakie zaszły na ówczesnych Kresach mają szczególny wydźwięk. Dla mniej zorientowanych w tym temacie może być kompletnym zaskoczeniem, że z pomocą ludności polskiej śpieszyli wówczas nawet niemieccy okupanci i sowieccy partyzanci. W 1943 roku na Wołyniu nie miały miejsca spontaniczne akty barbarzyństwa, lecz zaplanowana, skoordynowana i skutecznie realizowana akcja likwidacji ludności polskiej. Te brutalne morderstwa z użyciem kos, wideł, pił czy siekier trudno objąć jakąkolwiek miarą. Polscy mieszkańcy osad nie mogli liczyć na żaden akt miłosierdzia, nie było litości dla kobiet ani dzieci. Celem banderowców była całkowita likwidacja śladów polskości na tamtych terenach. Nie ograniczali się do mordowania, rabowania oraz palenia. Zamierzali wyburzyć każdy polski dom, kościół, nawet wyciąć drzewa, które zdradzały ślady osadnictwa. To nie była wojna, to była apokalipsa. Mimo upływu wielu lat pozostaje otwarte pytanie: skąd to zło, i znowu – jak trafnie to przedstawiła Hannah Arendt, dostrzegamy jego banalność. To sąsiedzi mordowali sąsiadów. Atutem książek Grzegorza Motyki jest także fakt, że autor stara się zachować obiektywizm. Pokazuje, że Polacy nie byli wyłącznie ofiarami, lecz bywali też katami. Chociaż na znacznie mniejszą skalę i w tym przypadku były to spontaniczne akty zemsty. Motyka pokazuje też, że byli Ukraińcy, którzy pomagali Polakom, ostrzegali ich, a nawet ukrywali. Książki takie jak „Wołyń 43” pozwalają udokumentować przeszłe zdarzenia i zachować pamięć o nich. Pozwalają spajać wspólnotę, która w tym przypadku oparta jest na pochodzeniu etnicznym, jednak jest to także wspólnota tych, którzy przegrali w walce, lecz pozostali moralnymi zwycięzcami. Temat Wołynia wciąż jest bolesny i nierozliczony, jednak nie może się stać podstawą systemowej antyukraińskości, co dziś próbuje się robić. Nie wolno zapominać, że to przede wszystkim opowieść o zwykłych ludziach, sąsiadach, którym historia dała ograniczone możliwości wyboru. Grzegorz Motyka wykonał ogrom pracy. Imponuje wiedzą i iście benedyktyńską cierpliwością przy dokumentowaniu zdarzeń. Pisze w sposób interesujący, choć może brak mu trochę literackiego polotu. Książka jest jednak warta polecenia.
marpill - awatar marpill
ocenił na723 dni temu
Rozmowy norymberskie Leon Goldensohn
Rozmowy norymberskie
Leon Goldensohn
Relacje z procesów norymberskich to jedne z najciekawszych (w mojej opinii oczywiście) zagadnień XX wieku. Po pierwsze, wszelkie książki o procesach (czyli thrillery prawnicze też) do mnie przemawiają i bardzo je lubię. Po drugie wydaje się być to niejakim streszczeniem wszystkich wydarzeń, o które opiera się proces. Jest to tym samym świetna forma przyswajania faktów historycznych. No i skala tego „przedsięwzięcia” jakim były te procesy do dzisiaj budzi emocje. „Rozmowy norymberskie” to bardzo ciekawa książka. To zbiór zapisków z rozmów psychiatry (autora) z hitlerowcami i świadkami tamtych wydarzeń. Wydana przez rodzinę autora na długo po jego śmierci. Podzielona jest na rozmowy z 19 oskarżonymi i 14 świadkami. Autor bardzo dokładnie opisuje zachowanie rozmówców (które często zmienia się z dnia na dzień),przytacza ich słowa i czasem je analizuje. No właśnie - czasem. Bo jedyne czego mi brakuje w tej książce to głębszej analizy psychologicznej każdej osoby, z którą rozmawiał . Co by nie było, to dzieło psychiatry, więc trochę liczyłam na fachową opinię Goldenshona na ten temat. Zapiski są więc bardzo dokładnie opisanymi spotkaniami z ludźmi z najbliższego kręgu Hitlera, ale właśnie bez wniosków autora. Niemniej, same opisy świetnie ukazują jak ludzie, którzy mieli wiele, marnieją w niewoli, jak zmienia się ich pogląd na pewne sprawy, a szczególnie hitlerowcy - jak próbują się wybielić zrzucając winę na innych. Mimo tego, że moje wyobrażenia co do formy (wolałabym wywiady) i wnikliwości analizy nie zostały spełnione, to dobrze było dowiedzieć się co o sobie i poczynaniach Niemców myśleli najwięksi zbrodniarze drugiej wojny światowej. Zainteresowani tematem będą usatysfakcjonowani, ale „historyczni wyjadacze” mogą nie znaleźć tu nic nowego. We współpracy z Wydawnictwem
Czytelniczy zamęt - awatar Czytelniczy zamęt
ocenił na79 dni temu
Sprawiedliwi zdrajcy. Sąsiedzi z Wołynia Witold Szabłowski
Sprawiedliwi zdrajcy. Sąsiedzi z Wołynia
Witold Szabłowski
Na okładce książki,, Sprawiedliwi zdrajcy. Sąsiedzi z Wołynia '' jest takie zdanie: Gdy jedni mordują,drudzy rzucają się by ratować. Autor tej książki Witold Szabłowski wśród Ukraińców, którzy bestialsko mordowali Polaków odnalazł i takich, którzy ich ratowali z narażeniem własnego życia. Chwała im za to, to budujące że nie wszyscy zatracili człowieczeństwo, jednak pomimo takiej narracji mnie mimo wszystko bardziej niż okazaną pomoc przeraziła nienawiść Ukraińców do nas Polaków. Zastanawiam się jak sąsiad który przez lata żył obok polskiej rodziny mógł tak po prostu wszystkich zabić . Ale co się tu dziwić jeśli mąż Ukrainiec potrafił zamordować żonę Polkę i własne dzieci ! Trudno mi było czytać w jaki sposób ginęły całe rodziny,nad tymi ludźmi po prostu się pastwiono , bez względu na to czy było to malutkie dziecko, kobieta czy staruszek. Doceniam bardzo tę książkę, jest ważna i potrzebna, ale niestety nie potrafię czuć wdzięczności wobec tych dobrych sąsiadów, za dużo było tych złych i za dużo polskiej krwi wsiąkło w wołyńską ziemię. Wracając do tematu, książka jest naprawdę interesująca, są tu opowieści różnych osób zarówno ukraińskich potomków tych co pomagali i następnych pokoleń Polaków, którzy na Wołyniu stracili życie. Jedną rzeczą za którą obniżyłam ocenę było przeskakiwanie z opowieści na opowieść.Autor zostawiał nagle historię Hermaszewskich , pani Haliny czy Anieli Dębskiej, zaczynał nową, a po kilku rozdziałach wracał do poprzednich opowieści, tworzył się niepotrzebny chaos. Ale to tylko jeden mały minusik, warto i należy przeczytać tę książkę. Gorąco polecam 👍
YAGAES - awatar YAGAES
Zbiegli naziści. Jak hitlerowscy zbrodniarze uciekli przed sprawiedliwością Gerald Steinacher
Zbiegli naziści. Jak hitlerowscy zbrodniarze uciekli przed sprawiedliwością
Gerald Steinacher
Chaos administracyjny, zimnowojenna rywalizacja mocarstw a także istnienie zorganizowanych siatek pomocy zbrodniarzom wojennym sprawiło, że około30 tysięcy nazistów skutecznie uniknęło sprawiedliwości po II wojnie światowej, uciekając m.in. do Ameryki Południowej. Wykorzystując naiwność, korupcję a także obojętność instytucji humanitarnych zdołali oni zniknąć i rozpocząć nowe życie za granicą. Opowiada o tym książka "Zbiegli naziści. Jak hitlerowscy zbrodniarze uciekli przed sprawiedliwością" Geralda Steinachera. Opisuje ona mechanizmy ich ucieczki oraz opowiada o osobach i organizacjach, które im pomagały. Autor, profesor historii i judaistyki, podszedł do tematu z metodyczną precyzją. Niewątpliwie wykonał olbrzymią pracę badawczą i na tych solidnych źródłowych dowodach tłumaczy, jak to się stało, że tysiące zbrodniarzy uniknęło kary. Jednak dla czytelnika, który sięgnął po tę lekturę może okazać się ona żmudna i męcząca. Akademicki styl, drobiazgowe analizy, szczegółowe omówienie ról poszczególnych organizacji wszystko to sprawia, że przez książkę brnie się z mozołem. Zdania są długie, obfitują w fachowe nazewnictwo i miałam wrażenie, że pewne informacje powtarzają się parokrotnie. Gerald Steinacher unika literackich zabiegów i dramatyzacji. Fakty podane są beznamiętne i analitycznie, co sprawia, że trudno czytelnikowi zaangażować się emocjonalnie w lekturę. To czego mi zabrakło to opisu chociażby kilku spektakularnych ucieczek. Nawet Ci, którzy specjalnie nie interesują się tematem słyszeli zapewne o sprawie Josefa Mengele czy Adolfa Eichmanna. W publikacji tej można przeczytać ledwie wzmianki o tych dwóch zbrodniarzach (i kilku innych) Myślę, że taki zabieg uatrakcyjnił by tę publikację i sprawił, że czytelnik dałby się bardziej wciągnąć w tę opowieść. Bez tego ma się przekonanie, że autor pisze dla swoich kolegów po fachu, bądź studentów historii. Mnie ta lektura wymęczyła i mogę ją polecić jedynie znawcom tematu.
Jeżynka - awatar Jeżynka
oceniła na64 miesiące temu

Cytaty z książki Żony SS-manów. Kobiety w elitarnych kręgach Trzeciej Rzeszy

Gudrun Schwarz Żony SS-manów. Kobiety w elitarnych kręgach Trzeciej Rzeszy Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne