Milczenie owiec

Okładka książki Milczenie owiec autora Thomas Harris, 9788379856930
Okładka książki Milczenie owiec
Thomas Harris Wydawnictwo: Albatros Cykl: Hannibal Lecter (tom 2) Ekranizacje: Milczenie owiec (1991) Milczenie owiec (1991) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Hannibal Lecter (tom 2)
The Silence of the Lambs
2015-09-16
2015-09-16
Andrzej Szulc
Ekranizacje:
Milczenie owiec (1991) Milczenie owiec (1991)

Kup Milczenie owiec w ulubionej księgarnii

Oceny książki Milczenie owiec

OPINIE i DYSKUSJE o książce Milczenie owiec

Jakie to było wspaniałe. Absolutna uczta dla psychologicznego zapotrzebowania na thrillery.

Nie wciągnęła mnie.

Nie wciągnęła mnie.

Ta książka to prawdziwa perełka wśród thrillerów psychologicznych. Od pierwszych stron wciąga i nie pozwala odejść od fabuły, a napięcie rośnie z każdą kolejną sceną.

Bohaterowie są tak wyraziści i dopracowani, że trudno ich zapomnieć. Każda decyzja, każdy ich gest sprawia, że historia żyje własnym życiem i wciąga jeszcze mocniej.

Styl autora jest mistrzowski. Lekki a jednocześnie precyzyjny, a zwroty akcji wywołują naprawdę mocne emocje. Wracałam do tej książki już kilka razy i mam wrażenie, że nigdy mi się nie znudzi. To thriller, który zostaje w pamięci na długo.

Styl autora jest mistrzowski. Lekki a...

Klasyka. Ciekawa fabuła, genialnie napisane postacie, trzymające w napięciu rozwiązanie akcji. Miałam wysokie oczekiwania wobec tej książki, z powodu krążących w okół niej opini i mogę szczerze stwierdzić, że nie zawiodłam się.

Fabuła znana chyba wszystkim, jeśli nie za sprawą książki, to filmu. I chociaż powieść jest dobra, to jednak jest ten przypadek, kiedy ekranizacja mimo wszystko przewyższa oryginał.

Jak pewnie każdy z czytelników widziałem (i to nie raz) film z Foster i Hopkinsem. Mimo to czyta się dobrze, może czasem szybciej przekładając kilka kartek zbyt znanych z filmu. Książka się nie zestarzała, intryga nadal bardzo ciekawa, dobry styl i warsztat. Z chęcią sięgnę po kolejną książkę Harrisa.

Koło tej książki nie da się przejść obojętnie, to istne arcydzieło, napięcie budowane jest stopniowo a postaci są świetnie dopracowane. Milczenie owiec jest literatura obowiązkową dla fanów mocnych wrażeń

Gdyby nie wielki sukces filmu, którego nie widziałam to zapewne nie sięgnęłabym po drugi tom tego cyklu. Cieszę się, że tak się nie stało bo Milczenie owiec jest naprawdę świetnym thrillerem. Między pierwszym a drugim tomem jest przepaść według mnie. Tutaj mamy dużo lepszy rozwój postaci doktora Lectera, staje się w końcu ciekawą postacią, czego mi brakowało wcześniej a na co liczyłam sięgając po tę serię.

Brutalne, inteligentne i wyjątkowo trzymające w napięciu. Hannibal Lecter to jeden z najbardziej niepokojących antagonistów, jacy powstali. Mistrzostwo thrillera kryminalnego

Klasyka! Napięcie gęste jak mgła, a Hannibal Lecter hipnotyzuje nawet bez ekranu. Harris mistrzowsko łączy inteligencję z grozą, tworząc książkę, której nie sposób zapomnieć.

24549 użytkowników ma tytuł Milczenie owiec na półkach głównych
4591 użytkowników ma tytuł Milczenie owiec na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Milczenie owiec

Cytaty z książki Milczenie owiec