Milczenie owiec

- Hannibal Lecter (tom 2)
- The Silence of the Lambs
- 2015-09-16
- 2015-09-16
- Andrzej Szulc
- Ekranizacje:
- Milczenie owiec (1991) Milczenie owiec (1991)
Clarice Starling, młoda adeptka Akademii FBI w Quantico, rozpoczyna staż w sekcji behawioralnej Biura, zajmującej się seryjnymi zabójstwami. Jej pierwszym zadaniem jest spotkanie z przybywającym w szpitalu dla umysłowo chorych wielokrotnym mordercą i kanibalem, z zawodu psychiatrą – doktorem Hannibalem ecterem, prawdziwym geniuszem zła. Zwierzchnik Clarice, Jack Crawford, liczy na to, iż Lecter pomoże FBI w zidentyfikowaniu innego zbrodniarza, nazwanego przez media Buffalo Billem, który od kilku miesięcy terroryzuje Stany Zjednoczone, porywając, mordując i obdzierając ze skóry młode kobiety. Starling wdaje się z Lecterem w niebezpieczną grę psychologiczną: w zamian za okruchy informacji na temat Buffalo Billa opowiada mu o swoim dzieciństwie, pozwalając, by oddawał ją osobliwej psychoanalizie. Czy dzięki genialnej intuicji Lectera uda się wpaść na trop psychopaty, zanim ten zabije kolejną porwaną kobietę? A może doktor wie o morderstwach więcej, niż chce ujawnić?
Kup Milczenie owiec w ulubionej księgarni
Oceny książki Milczenie owiec
24549 użytkowników ma tytuł Milczenie owiec na półkach głównych- Przeczytane 16 584
- Chcę przeczytać 7 760
- Posiadam 3 000
- Ulubione 1 094
- Kryminał 90
- Literatura amerykańska 76
- 2014 75
- 2013 69

OPINIE i DYSKUSJE o książce Milczenie owiec
Jakie to było wspaniałe. Absolutna uczta dla psychologicznego zapotrzebowania na thrillery.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to prawdziwa perełka wśród thrillerów psychologicznych. Od pierwszych stron wciąga i nie pozwala odejść od fabuły, a napięcie rośnie z każdą kolejną sceną.
Styl autora jest mistrzowski. Lekki a jednocześnie precyzyjny, a zwroty akcji wywołują naprawdę mocne emocje. Wracałam do tej książki już kilka razy i mam wrażenie, że nigdy mi się nie znudzi. To thriller, który zostaje w pamięci na długo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie są tak wyraziści i dopracowani, że trudno ich zapomnieć. Każda decyzja, każdy ich gest sprawia, że historia żyje własnym życiem i wciąga jeszcze mocniej.
Styl autora jest mistrzowski. Lekki a...
Klasyka. Ciekawa fabuła, genialnie napisane postacie, trzymające w napięciu rozwiązanie akcji. Miałam wysokie oczekiwania wobec tej książki, z powodu krążących w okół niej opini i mogę szczerze stwierdzić, że nie zawiodłam się.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła znana chyba wszystkim, jeśli nie za sprawą książki, to filmu. I chociaż powieść jest dobra, to jednak jest ten przypadek, kiedy ekranizacja mimo wszystko przewyższa oryginał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak pewnie każdy z czytelników widziałem (i to nie raz) film z Foster i Hopkinsem. Mimo to czyta się dobrze, może czasem szybciej przekładając kilka kartek zbyt znanych z filmu. Książka się nie zestarzała, intryga nadal bardzo ciekawa, dobry styl i warsztat. Z chęcią sięgnę po kolejną książkę Harrisa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKoło tej książki nie da się przejść obojętnie, to istne arcydzieło, napięcie budowane jest stopniowo a postaci są świetnie dopracowane. Milczenie owiec jest literatura obowiązkową dla fanów mocnych wrażeń
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdyby nie wielki sukces filmu, którego nie widziałam to zapewne nie sięgnęłabym po drugi tom tego cyklu. Cieszę się, że tak się nie stało bo Milczenie owiec jest naprawdę świetnym thrillerem. Między pierwszym a drugim tomem jest przepaść według mnie. Tutaj mamy dużo lepszy rozwój postaci doktora Lectera, staje się w końcu ciekawą postacią, czego mi brakowało wcześniej a na co liczyłam sięgając po tę serię.
Gdyby nie wielki sukces filmu, którego nie widziałam to zapewne nie sięgnęłabym po drugi tom tego cyklu. Cieszę się, że tak się nie stało bo Milczenie owiec jest naprawdę świetnym thrillerem. Między pierwszym a drugim tomem jest przepaść według mnie. Tutaj mamy dużo lepszy rozwój postaci doktora Lectera, staje się w końcu ciekawą postacią, czego mi brakowało wcześniej a na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrutalne, inteligentne i wyjątkowo trzymające w napięciu. Hannibal Lecter to jeden z najbardziej niepokojących antagonistów, jacy powstali. Mistrzostwo thrillera kryminalnego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyka! Napięcie gęste jak mgła, a Hannibal Lecter hipnotyzuje nawet bez ekranu. Harris mistrzowsko łączy inteligencję z grozą, tworząc książkę, której nie sposób zapomnieć.