Najnowsze artykuły
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać9
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać32
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska160
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Milczenie owiec

- Hannibal Lecter (tom 2)
- The silence of the lambs
- 1992-01-01
- 1992-01-01
- 8370820751
- Andrzej Szulc
- Ekranizacje:
- Milczenie owiec (1991) Milczenie owiec (1991)
Przez Stany Zjednoczone przetacza się fala morderstw kobiet, dokonywanych z niezwykłym okrucieństwem i pozornie bez związku.
W poszukiwaniach zabójcy początkujaca funkcjonariuszka FBI, Clarice Starling, musi uciec się do pomocy zbrodniarza o wybitnej inteligencji, doktora Hannibala Lectera.
Kup Milczenie owiec w ulubionej księgarnii
Oceny książki Milczenie owiec
24571 użytkowników ma tytuł Milczenie owiec na półkach głównych- Przeczytane 16 611
- Chcę przeczytać 7 757
- Posiadam 3 002
- Ulubione 1 094
- Kryminał 90
- Literatura amerykańska 76
- 2014 75
- 2013 69

Thomas Harris
Współczesny amerykański pisarz, scenarzysta i dziennikarz, twórca postaci literackiej Hannibala Lectera, kanibala i seryjnego mordercy. Swój warsztat zawodowy doskonalił najpierw jako reporter kryminalny w prowincjonalnym dzienniku w Teksasie, a później jako pracownik nowojorskiej agencji prasowej Associated Press. Dorobek literacki Harrisa obejmuje pięć powieści kryminalnych powstałych w latach 1975–2006 – Czarna niedziela, Czerwony smok, Milczenie owiec, Hannibal i Hannibal. Początek – które weszły już do kanonu tego gatunku. Wszystkie zostały zekranizowane.
Zobacz stronę autoraCzytelnicy tej książki przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Milczenie owiec

Aktualności
W marcu zapraszamy was do zabawy na styku dwóch światów: literatury i ekranu. Dla tych, którzy śledzą nasz cykl „Najpierw książka, później film”, będzie to bułka z masłem. Inni mogą śmiało korzystać z naszych podpowiedzi. Sprawdźcie, jakie wyzwanie czytelnicze czeka na was w tym miesiącu.

LubimyCzytać
Czytamy w święta 2024
Już za tydzień podsumujemy kończący się rok 2024 i przedstawimy wam listę najlepszych książek, które przeczytaliśmy w ostatnich dwunastu...

Konrad Wrzesiński
Najlepsze thrillery wszech czasów według „Time’a”. Polska pisarka na liście
Szukacie czytelniczych inspiracji? Amerykański magazyn „Time” wybrał najlepsze thrillery i kryminały wszech czasów. Gwarantuję wam, że...

Anna Sierant
Gorsza książka, lepszy film? O ekranizacjach ciekawszych od literackich pierwowzorów
Miłośnikom czytania niekiedy (no dobrze, bywa, że często) trudno przyznać, że film czy serial może być lepszy od książki, na podstawie której dana produkcja powstała. Postanowiliśmy jednak stworzyć zestawienie filmów lepszych od powieści, a za źródło informacji posłużyły nam wskazania obserwatorów i obserwatorek Lubimyczytać na Facebooku.

Marcin Waincetel
Najbardziej przerażające thrillery oparte na faktach – „Psychoza”, „Milczenie owiec”, „Lśnienie”
Opowieści ze świata zbrodni od zawsze inspirują czytelników na całym świecie. W przeszłości polecaliśmy tekst o nieznanych autorach znanych kryminałów i powieści sensacyjnych, a tym razem zapraszamy was do przeczytania o najbardziej przerażających thrillerach opartych na faktach. „Psychoza”, „Szczęki”, „Morderstwo w Orient Expressie” – oto niektóre z popularnych historii, które są inspirowane prawdziwymi wydarzeniami.

Marcin Waincetel
„Psychoza”, „Lśnienie”, „Zagłada domu Usherów”, czyli różne oblicza motywu szaleństwa w literaturze
Zaburzenia psychiczne, które prowadzą do zbrodni. Piekielne namiętności i żądze, które mogą doprowadzić do prawdziwej tragedii. Bo jak kochać, to na zabój, a jak walczyć, to na śmierć. Motyw szaleństwa to jeden z najczęstszych tematów pojawiających się w literaturze. Znany jeszcze z biblijnych czasów, popularny w romantyzmie, często charakteryzuje historie spod znaku grozy i horroru. Poznajcie książki, w których szaleństwo definiuje działania bohaterów.

LubimyCzytać
„Niebezpieczni dżentelmeni”, czyli znani polscy aktorzy w rolach słynnych pisarzy
Tomasz Kot jako Tadeusz Boy-Żeleński, Marcin Dorociński jako Witkacy, Andrzej Seweryn jako Joseph Conrad i Wojciech Mecwaldowski jako Bronisław Malinowski zagrają razem w filmie „Niebezpieczni dżentelmeni". Kiedy obraz trafi do kin?
Cytaty z książki Milczenie owiec
Wdzięczność ma krótką pamięć.
Wdzięczność ma krótką pamięć.
Najbardziej wyprowadzają z równowagi głupota i zmarnowane starania.
Najbardziej wyprowadzają z równowagi głupota i zmarnowane starania.
Nic nie czyni człowieka bardziej bezbronnym niż samotność, może tylko chciwość.
Nic nie czyni człowieka bardziej bezbronnym niż samotność, może tylko chciwość.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Milczenie owiec
Zaskakująco genialna książka, nawet powiedziałbym że lepsza od filmu a przynajmniej pierwsza jej część. Intrygujący był styl pisania, często autor zaznaczał jakieś drobne gesty lub automatyczne myśli bohaterów przez co łatwo się z nimi zżyć, nadaje to im i opisanym wydarzeniom realizmu. Pozytywne zaskoczenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca i trzymająca w napięciu. Szkoda tylko, że portret psychologiczny mordercy nie został bardziej pogłębiony przez autora jak w poprzedniej części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByłam ciekawa czy książka spodoba mi się bardziej niż film. Zazwyczaj jestem większą zwolenniczką wydań na papierze i na ekranie - tak też jest tutaj! Czuję, że miałam więcej czasu, żeby polubić Clarice i bardziej zżyć się z bohaterami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakie to było wspaniałe. Absolutna uczta dla psychologicznego zapotrzebowania na thrillery.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to prawdziwa perełka wśród thrillerów psychologicznych. Od pierwszych stron wciąga i nie pozwala odejść od fabuły, a napięcie rośnie z każdą kolejną sceną.
Styl autora jest mistrzowski. Lekki a jednocześnie precyzyjny, a zwroty akcji wywołują naprawdę mocne emocje. Wracałam do tej książki już kilka razy i mam wrażenie, że nigdy mi się nie znudzi. To thriller, który zostaje w pamięci na długo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie są tak wyraziści i dopracowani, że trudno ich zapomnieć. Każda decyzja, każdy ich gest sprawia, że historia żyje własnym życiem i wciąga jeszcze mocniej.
Styl autora jest mistrzowski. Lekki a...
Klasyka. Ciekawa fabuła, genialnie napisane postacie, trzymające w napięciu rozwiązanie akcji. Miałam wysokie oczekiwania wobec tej książki, z powodu krążących w okół niej opini i mogę szczerze stwierdzić, że nie zawiodłam się.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła znana chyba wszystkim, jeśli nie za sprawą książki, to filmu. I chociaż powieść jest dobra, to jednak jest ten przypadek, kiedy ekranizacja mimo wszystko przewyższa oryginał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak pewnie każdy z czytelników widziałem (i to nie raz) film z Foster i Hopkinsem. Mimo to czyta się dobrze, może czasem szybciej przekładając kilka kartek zbyt znanych z filmu. Książka się nie zestarzała, intryga nadal bardzo ciekawa, dobry styl i warsztat. Z chęcią sięgnę po kolejną książkę Harrisa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKoło tej książki nie da się przejść obojętnie, to istne arcydzieło, napięcie budowane jest stopniowo a postaci są świetnie dopracowane. Milczenie owiec jest literatura obowiązkową dla fanów mocnych wrażeń