Czerwony smok

Okładka książki Czerwony smok Thomas Harris
Okładka książki Czerwony smok
Thomas Harris Wydawnictwo: Sonia Draga Cykl: Hannibal Lecter (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Marek Jurczyński

Patronaty LC

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Czerwony smok już nie szokuje?

1692 380 176

Z całym szacunkiem dla pana Harrisa, który wykreował jednego z najbardziej kultowych złoli w popkulturze, co dało nam piekielnie dobry film "Milczenie owiec", ale na Harris po prostu nie potrafi pisać. Tego wręcz nie da się wręcz czytać. Oczywiście może to być wina tłumaczenia, ale nie wierzę, że tłumacz mógłby skopać tak bardzo styl, dialogi, sposób konstruowania historii. Liczyłem na solidny kryminał, a dostałem parszywy debiut (który debiutem wcale nie był). Wtrzymałem 50 stron, dale nie potrafię, wolę zachować dobre wspomnienia z obejrzanych filmów (przyznam, że wolę wersję z 2002 roku). Może jestem zbyt surowy, ale przemawia przeze mnie olbrzymie rozczarowałem, bowiem miałem naprawdę wielkie oczekiwania względem "Czerwonego smoka". Zdecydowanie nie polecam.

Na półkach: , , , ,

Rzadko czytam książkę więcej niż jeden raz, a te nieczęste przypadki są zarezerwowane dla pozycji wyjątkowych. W tym roku po raz kolejny sięgnęłam po pierwszy tom niezwykłej trylogii Harrisa, od której zaczęła się moja przygoda z thrillerami.

"Czerwony smok" to klasyka gatunku, genialnie napisani bohaterowie i bezwzględny seryjny morderca, terroryzujący kolejne rodziny według niezrozumiałego klucza.
Autor wnika do umysłu przestępcy i pozwala nam zrozumieć jego rok rozumowania. W tle pojawia się niezastąpiony Hannibal Lecter, a całość smakuje po prostu wybornie.

więcej Pokaż mimo to

Pierwsze spotkanie z Hannibalem Lecterem. Ciekawie poprowadzony wątek głównego oprawcy, tak samo postać Willa Grahama. Końcówka nieprzewidywalna do ostatniej strony. Pełnoprawny thriller z mocnymi fragmentami w mojej opinii.

Pierwsza część z cyklu Hannibala Lectera. Jestem zakochana 😍 Podobało mi się tutaj wszystko. Atmosfera, psychopaci, ich pokręcona logika a sam motyw osoby niewidomej był wstrząsający. Napięcie budowane jest do samego początku. Prowadzone jest śledztwo mordercy rodzin, który w oczodoły wkłada im odłamki szkła i gryzie ofiary. Początkowo w mediach nazywany jest zębową wróżką, lecz po czasie ewoluuje w Czerwonego Smoka. To podróż bez trzymanki po najbardziej ukrytych zakamarkach skrzywdzonej ludzkiej psychiki. Musicie to przeczytać ♥️

Po książce można obejrzeć film na Netflixie o tym samym tytule. Wybitni aktorzy, a fabuła bardzo dobrze odtworzona 😈

Najlepsza książka Thomasa Harrisa, polecam serdecznie

Najlepsza książka Thomasa Harrisa, polecam serdecznie

Bardzo ciekawy thriller. Jedyny minusy, to niektóre sceny, dla mnie niesmaczne (chociaż pewnie są osoby, którym one nie przeszkadzają) i styl. Początkowo ciężko mi się czytało i gubiłam się w tym, co się dzieje.
Warto przeczytać, serce kilka razy zabiło mocniej.

Warto przeczytać, serce kilka razy zabiło mocniej.

"Czerwony smok" autorstwa Thomasa Harrisa to niezwykle wciągający thriller, który wprowadza czytelnika w mroczny świat seryjnych morderców i psychopatycznych zbrodni. Książka ta stanowi pierwsze spotkanie z postacią legendarnego doktora Hannibala Lectera, który stał się ikoną literatury kryminalnej.

Thomas Harris, znany jako mistrz thrillerów psychologicznych, kreuje w "Czerwonym smoku" napiętą atmosferę pełną tajemniczości i grozy. Jego zdolność do ukazania psychologicznych aspektów postaci oraz tworzenia skomplikowanych intryg sprawia, że czytelnik nie może oderwać się od tej opowieści.

Historia przedstawia seryjne morderstwa dokonywane przez Zębowa Wróżkę, a ich brutalność i okrucieństwo wzbudzają przerażenie. Wprowadzenie postaci Willa Grahama, doświadczonego specjalisty od tropienia seryjnych zbrodni, który musi skorzystać z pomocy Hannibala Lectera, dodaje dodatkowej warstwy intrygi i psychologicznego napięcia.

Autor umiejętnie wplata w fabułę elementy symboliki, jak tatuaż smoka z ogonem oplatającym nogę czy referencje do akwareli Williama Blake'a. To dodaje głębi i tajemniczości historii, a także ukazuje obsesje i zakłamania postaci.

Jednakże, mimo że "Czerwony smok" to znakomity thriller, nie jest pozbawiony pewnych wad. Tempo narracji w niektórych momentach może wydawać się nieco nieregularne, a niektóre wątki mogą nie być dostatecznie rozwinięte. Mimo to, całość wciąż trzyma w napięciu i dostarcza niezapomnianych emocji.

Thomas Harris jest uznanym pisarzem, którego twórczość przyciąga miliony czytelników na całym świecie. Jego talent w kreowaniu mrocznych i psychologicznie złożonych postaci, jak Hannibal Lecter, sprawia, że jego książki stają się klasykami gatunku. Harris potrafi zaskakiwać i angażować czytelnika, tworząc niezapomniane historie.

Podsumowując, "Czerwony smok" to wciągający thriller, który wnieślił nie tylko postać Hannibala Lectera, ale także stał się podstawą dla kolejnych sukcesów literackich i filmowych. Mimo pewnych niedoskonałości, książka ta zapewnia mocne wrażenia i emocjonującą lekturę dla miłośników gatunku. Ocena 7/10.

Thomas Harris, znany jako mistrz thrillerów psychologicznych, kreuje w...

więcej Pokaż mimo to

Dawno temu, jeszcze jako nastolatka, przeczytałam pozostałe tomy cyklu o Hannibalu Lecterze, zaś z pierwszą częścią zapoznałam się jedynie za pomocą ekranizacji. Mimo upływu lat postanowiłam w końcu nadrobić początek serii. Pamiętając wciąż, jakie onegdaj zrobiła na mnie wrażenie rola Ralpha Fiennesa, z ciekawością zagłębiłam się w lekturę.
„Czerwony smok” to bardzo dobrze napisany thriller, opowiadający o Willu, bohaterze, który próbuje schwytać seryjnego mordercę, jak i o tym drugim, Dolarhydzie, którego historię czytelnik może poznać.
Powieść to właściwie portret zabójcy, jako że dużą jej część autor poświęcił właśnie na szczegółowe przedstawienie jego losów – splotów wydarzeń z dzieciństwa, które spowodowały, że jego destrukcyjne zapędy zostały podsycone, i rozchwiane dziecko wyrosło ostatecznie na dorosłego, który z wiekiem zaczął być coraz bardziej nieprzystosowany społecznie, żyjący w świecie swoich chorych fantazji.
Harris prezentuje motywy psychologiczne Dolarhyde’a w taki sposób, że odbiorca, choć bohater dopuszcza się przecież czynów potwornych, może mu niemal zacząć współczuć.
Książkę czytało mi się wspaniale dzięki dobrej narracji i intrygującej fabule. Mimo że książkę wydano już 40 lat temu, nie ustępuje w niczym literaturze bardziej współczesnej. Myślę, że seria o Lecterze to klasyk, z którym powinien zapoznać się każdy entuzjasta gatunku.

„Czerwony smok” to bardzo dobrze...

więcej Pokaż mimo to

Najlepszy typ kryminałów, kiedy protagonistę poznajesz tak samo dobrze jak kryminalistę.

• Przeczytane
    8 887