Arena szczurów

- Edward Popielski (tom 7)
- Czarny kryminał
- 2015-09-21
- 2015-09-21
Ostatni kryminał mistrza mrocznej intrygi. Z Popielskim.
Rok 1948. Nadmorskie Darłowo. Gwałciciel, który gryzie ofiary.
Popielski, były lwowski komisarz, po ucieczce z Wrocławia ukrywa się w mieście rządzonym przez czerwonoarmistów i agentów UB. Nikt tu nie zna jego przeszłości. Nikt nie podejrzewa, co tak naprawdę ma na sumieniu. Kiedy zaczynają ginąć kobiety, ktoś musi znaleźć gwałciciela i mordercę. Popielski, który prowadzi tajne śledztwo, wie, czym jest piekło – labirynt bez wyjścia i bezmiar cierpienia.
Nie wie jednak, że będzie ono jego domem.
Arena szczurów to najmroczniejszy i najbardziej sensacyjny z kryminałów Marka Krajewskiego.
Kup Arena szczurów w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Arena szczurów
Lęk pierwotny
Po pierwsze i najważniejsze – Krajewski jest w doskonałej, literackiej formie! Po drugie, jego najnowszy kryminał to precyzyjny i skrupulatnie przemyślany mikrokosmos zbrodni. Zbrodni, która przeraża i jednocześnie fascynuje. „Arena szczurów” zachwyca w takim samym stopniu, jak najlepsza z książek wrocławskiego autora: „Festung Breslau”. Bo i w najnowszej powieści wrocławskiego literata nic nie dzieje się przez przypadek, tu każda scena ma sens. Wykreowanie zamkniętej przestrzeni, pułapki, gdzie bohater musi odpowiedzieć sobie na najważniejsze z pytań: Czy można dla ocalenia własnego życia zabić niewinnych ludzi? tylko potęguje emocje i sprawia, że „Arenę szczurów” czyta się jednym, nerwowym i niespokojnym tchem.
Darłowo, lato 1948 roku. Edward Popielski, były lwowski komisarz, po ucieczce z Wrocławia i wojennych „przygodach” ukrywa się w nadmorskiej miejscowości pod zmienionym nazwiskiem - Antoni Hrabecki. Łysy, jak nazywała go lwowska łobuzerka i półświatek, tym razem musi wytropić brutalnego gwałciciela i mordercę, któremu według pogłosek, bliżej do szczura niż istoty ludzkiej. W mieście, gdzie rządzi Czubarow (NKWD) i Krzyżagórski (UB) nie jest łatwo prowadzić śledztwo. I gdy już Popielski jest o krok od rozwiązania sprawy i ujęcia zwyrodnialca – sam wpada w śmiertelną pułapkę, z której wydostać może się tylko narażając zdrowie i życie osób trzecich.
„Arena szczurów” to mariaż stałych, znanych i lubianych przez czytelników Krajewskiego elementów, jak i całkiem nowych konceptów. Jest zatem kontekst i sztafaż historyczny; zahartowany w kulturze, bojach i podbojach miłosnych bohater. Jest i nad wyraz brutalna zbrodnia i czasowe skoki fabularne (spaja to wszystko syn Popielskiego – Wacław Remus). Ale jest również etyczny problem i śmiertelna pułapka, w którą niepodziewanie wpada sam Popielski. Są w końcu fragmenty, które żerują (sic!) na naszym pierwotnych lękach i obawach, z taką dosadnością i siłą, że mrozi krew w żyłach! I oto właśnie chodzi!
Krajewskiemu udało się stworzyć kawał dobrej, kryminalnej roboty. Plotka głosi, że to już ostatni tom przygód niezmordowanego i mężnego Popielskiego. Komisarz, bez wątpienia, doczekał się wspaniałego i cholernie dobrego końca swojej śledczej kariery!
Monika Długa
Oceny książki Arena szczurów
2828 użytkowników ma tytuł Arena szczurów na półkach głównych- Przeczytane 1 889
- Kryminał 25
- Kryminały 17
- 2015 15
- Marek Krajewski 13
Tagi i tematy do książki Arena szczurów
Cytaty z książki Arena szczurów
Rozczarowanie jest cieniem życia - pomyślał - i rzecz w tym, by ten cień polubić.
Żadne zwierzę nie gwałci samicy swego gatunku - myślał - tylko błaga ją, zabiega o nią albo pokornie czeka, aż ta go do siebie dopuści. Gwał...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Arena szczurów
brutalność książki mnie nie odrzuca, widać polski kryminał musi być okrutny i obrzydliwy, to kolejna pozycja, którą czytam napisana w ten sposób. wszystkie przeczytane i oddane. trochę mnie śmieszy wielki dylemat moralny. wystarczyłoby znacząco zwiększyć dawkę trucizny, tak by stała się natychmiast wyczuwalna by osiągnąć ten sam efekt denuncjacji a "niewinni"(przecież to ci widzowie areny) byliby ocaleni.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAbsolutnie znakomita powieść. Zupełnie nie przeszkadzała mi w lekturze jej brutalność. Wciągnęła mnie totalnie. Dobrze zbudowana historia. Dobre postaci. Takiego Krajewskiego pragnę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajsłabsza książka M. Krajewskiego.
Najsłabsza książka M. Krajewskiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozpocząłem lekturę trochę przez przypadek, bo na wyjeździe nie miałem niczego innego pod ręką. Dopiero po przeczytaniu prawie połowy zorientowałem się, że dawno temu zabierałem się już do "Erynie" i wtedy trochę się wynudziłem.
Tym razem autor rozpoczął lepiej, jakby nabrał trochę sprawności w operowaniu słowem i kreowaniu intrygi. Niestety im dalej, tym gorzej. Jakby tego było mało, mroczny nastrój książki jest budowany głównie przez brutalność.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem autor rozpoczął lepiej, jakby nabrał trochę sprawności w operowaniu słowem i kreowaniu intrygi. Niestety im dalej, tym gorzej. Jakby...
To pierwsza książka z serii o Popielskim, która wpadła mi w ręce i trochę się zawiodłam, po przeczytaniu serii o Mocku.
Jednakże uwielbiam ten ciężki i brutalny klimat Marka Krajewskiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednakże uwielbiam ten ciężki i brutalny klimat Marka Krajewskiego.
Bardzo ciekawie napisany kryminał. Momentami trochę bardziej wchodzi w ramy psychologicznej historii. Ta książka nie była tak krwawa jak ludzie narzekają, albo ja czytałam już za dużo kryminałów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem Edward Popielski w Darłowie. Jest zdecydowanie mroczniej, bardziej brutalnie, ohydnie, obrzydliwie niż w pozostałych historiach z komisarzem Popielskim. Jednakowoż maestria pisarska pozostaje bez zmian. Z niezwykłym kunsztem Autor opisał czasy PRL-u, (1948r. ),podłość i zwyrodnienie rosyjskich służb, namacalną wręcz atmosferę klaustrofobii. Zło w postaci "trupojada' i zło nikczemnych urzędników NKWD. A w tym wszystkim pytanie: „Czy można dla ocalenia własnego życia zabić niewinnych ludzi?”
Porażająca.
Tym razem Edward Popielski w Darłowie. Jest zdecydowanie mroczniej, bardziej brutalnie, ohydnie, obrzydliwie niż w pozostałych historiach z komisarzem Popielskim. Jednakowoż maestria pisarska pozostaje bez zmian. Z niezwykłym kunsztem Autor opisał czasy PRL-u, (1948r. ),podłość i zwyrodnienie rosyjskich służb, namacalną wręcz atmosferę klaustrofobii. Zło w postaci...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka była dla mnie trudną lekturą – nie przez złożoną fabułę, ale przez ogrom mroku, brudu i przemocy, który wręcz mnie odrzucał. Krajewski buduje bardzo brutalny świat, w którym wszystko tonie w fizyczności i okrucieństwie. W tej części jest głównie prymitywność i brutalne opisy, które przytłaczają. Za dużo tego dla mnie..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŁyssy u kresu swojej drogi, już nie tak charyzmatyczny, już zmęczony, ale wciąż czyta się dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrutalna, okrutna, pełna odchłani zła i cierpienia. I szczurów, które głodne..atakują, nie patrząc na ofiary. Mocno wciągająca, i nieprzewidywalna.Nie jest to jednak lekka lektura, i zawiera więcej brutalności, niż inne książki autora, które już znam.