Demelza

Okładka książki Demelza autora Winston Graham, 9781492622109
Okładka książki Demelza
Winston Graham Wydawnictwo: Sourcebooks Cykl: Dziedzictwo rodu Poldarków (tom 2) literatura piękna
Dziedzictwo rodu Poldarków (tom 2)
2015-06-09
2015-06-09
angielski

Kup Demelza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Demelza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Demelza

Z kontynuacją tej serii czekałam na zakończenie serialu. Ostatni sezon serialu miał miejsce kilka lat temu, a ja o Poldarkach zapomniałam, ale jak widać nie na zawsze.
Serial "Poldark" jest wybitny (przynajmniej początkowe sezony),a książka nie jest może aż tak dobra, ale nie ma co narzekać.
Akcja dzieje się pod koniec osiemnastego wieku w Kornwalii i mamy tutaj przedstawione życie arystokracji, bogatych bankierów, ale także biedoty, głównie górników, bo bohater książki jest właścicielem kopalni. Mamy wątki miłosne, radości i tragedie (tych jest więcej). Podobało mi się, że akcja nie koncentrowała się tylko na rodzinie Poldarków, ale było też wiele wątków pobocznych przez co powieść była ciekawsza. No i jest też czarny charakter - George Warleggan (syn kowala, który dorobił się gigantycznego majątku). Ciekawe, czy jego historia potoczy się tak jak w serialu. Duże wrażenie zrobiła na mnie scena z rozbiciem się statków i to co działo się potem, gdy setki ludzi przybyło grabić wraki kompletnie mając gdzieś czy ktoś z załogi przeżył, czy nie.
"Demelza" bardzo mnie wciągnęła. Czytało mi się tę powieść bardzo lekko i szybko. Uwielbiam takie klimaty. Jak klasyka, ale napisana przystępniejszym językiem.
Jedyne co mi się nie podobało to trochę urwane zakończenie. Być może autor wiedział, że będzie następny tom i zostawił niedokończone wątki, ale nieładnie z jego strony , bo kazał czytelnikom czekać aż cztery lata na kolejną część.
Polecam zarówno książki jak i serial "Poldark. Wichry losu". Serial nawet bardziej. Aż mnie naszła ochota żeby znowu obejrzeć.

Akcja dzieje się pod koniec osiemnastego wieku w Kornwalii i mamy tutaj...

To zachwycające jak Winston Graham kreuje narracje w książce "Demelza". Przedstawia fikcyjne życia Poldarków takimi, jakimi mogłyby być 250 lat temu. Raz słodkie, a raz gorzkie. Codzienne.

Aż mi w uszach świszczy nadmorski wiatr.

Aż mi w uszach świszczy nadmorski wiatr.

Tom opowiadający o dalszych losach rodu Poldarków.
W tej części związek Demelzy i Rossa przechodzi przez różne życiowe próby, raz mają wzloty, raz upadki, ale udowadniają, że do miłości trzeba dojrzeć.
Demelza musi się odnaleźć w roli damy, a Ross mierzy się z kłopotami w kopalni i z konkurencją. Szczerze przyznam, że kopalniane wątki mnie nie interesowały i się przy nich wynudziłam, bo wyjątkowo w tej części wszystkie opisy są bardzo szczegółowe. Większość jest zbędna i męcząca. Pod wzgledem ciekawości książka dorównuje poprzedniej i ma intrygującą fabułę, dużą ilość bohaterów, oraz dobre zakończenie.
Zabieram się szybko za kokejną część.

Tom opowiadający o dalszych losach rodu Poldarków.

1656 użytkowników ma tytuł Demelza na półkach głównych
456 użytkowników ma tytuł Demelza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Demelza

Winston Graham
Winston Graham
Brytyjski pisarz, autor znany ze swoich powieści historycznych z serii Poldark. Napisał także wiele innych książek, w tym thrillerów, non-fiction, opowiadań, czy sztuk teatralnych. Laureat Orderu Imperium Brytyjskiego. Graham urodził się w Mancheterze. Jego ojciec, Albert Grime miał dobrze prosperujący biznes, jako importer herbaty, dopóki nie dostał udaru. Kiedy miał 17 lat Winston przeprowadził się do Kornwalii, gdzie mieszkał przez 34 lata. Zawsze chciał pragnął zostać pisarzem, a po śmierci ojca, matka umożliwiła mu spędzanie długich godzin na pisaniu i próbach wydania swoich dzieł. Pierwszą powieść, House with the Stained Glass Windows, opublikował w roku 1934. W roku 1945 wyszła pierwsza jego książka z serii Poldark. Bohater, Ross Poldark wraca po wojnach w Ameryce do Kornwalii, gdzie usiłuje ratować podupadły biznes ojca. W sumie autor napisał 12 tomów tej sagi. Łącznie napisał ponad 40 książek. W 1939 roku ożenił się z Jean Williamson, którą znał od wielu lat. Często pomagała Grahamowi przy jego książkach. Mieli dwoje dzieci, syna i córkę. Graham zmarł w 2003 roku, w wieku 95 lat.

Cytaty z książki Demelza