Przybysz z morza

Okładka książki Przybysz z morza autora Winston Graham, 9788380157422
Okładka książki Przybysz z morza
Winston Graham Wydawnictwo: Czarna Owca Cykl: Dziedzictwo rodu Poldarków (tom 8) powieść historyczna
powieść historyczna
Dziedzictwo rodu Poldarków (tom 8)
The Stranger From The Sea
2018-01-17
2018-01-17
2008-06-06
Tomasz Wyżyński

Kup Przybysz z morza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przybysz z morza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przybysz z morza

Nadszedł rok 1810.
Trwa wojna, Ross Poldark wykonuje misję w Portugalii, gdzie na polu bitwy spotyka Geoffreya Charlesa. Jest ciągle na wyjeździe, a w tym czasie w Namparze dzieją się różne miłosne rozterki. Dzieci dorastają, Jeremy i Clowance przeżywają swoje pierwsze miłostki, a Demelza musi sprostać problemom. George Warleggan po śmierci żony wyprowadza się z Trenwith i zaniedbuje posiadłość. Pewnego dnia podczas wizyty spotyka tam Clowance, która na długo zapada mu w pamięć. Dodatkowo stara się o względy dostojnej lady Harriet.
W Namparze młodzież znajduje nieprzytomnego marynarza, wyrzuconego przez morze. Mężczyzna staje się dobrym przyjacielem, kompanem do przygód, a dla płci pięknej nawet kimś więcej...
Jeremy zaskakuje wszystkich wiedzą i zamiłowaniem do maszyn i pary wodnej. Wraz z ojcem działają w kopalni.
A wszystko to dzieje się w czasach wojny, szaleństwie króla i wielkich kłopotów finansowych.

Kolejny świetny tom.
Ten szczególnie przyjemnie się czyta, ponieważ mamy kolejne dorastające pokolenia i ich przygody. Jest dużo nowych bohaterów. Powieść jest też dobrą lekcją historii, obszernie przedstawia czasy panowania króla Jerzego III Szalonego, szczegóły jego choroby i jej skutki. W tej części jest ogrom polityki- dla miłośników idealnie.
To już ósme spotkanie z serią Poldark i nadal mnie ciekawi, wciąga i intryguje. Uwielbiam!

Nadszedł rok 1810.

Minęło 11 lat od wydarzeń z poprzedniego tomu. Przeskok ten był niespodziewany, ale za to jaki przyniósł powiew świeżości. Tym razem to Jeremy i Clowence przejęli stery. I bardzo przyjemnie się czyta o ich poczynaniach. Po prostu Poldarków nie da się nie lubić. Oczywiście reszta postaci też pozostaje interesująca. To już ósmy tom i każdy czyta się tak samo przyjemnie.

wciąż czekam na słabsze ogniowo sagi rodu Poldark i za każdym kolejnym tytułem przekonuję się, ze to jeszcze nie ten.
Jest coś ujmującego w piórze autora, który odmalowuje powieść niczym malarz. Skusiłabym się nawet na stwierdzenie : jak reżyser. Każda scena jest tak plastyczna iż widzę ją jak na dłoni oczami wyobraźni. Scenarzysta z Pana Winstona jest niezwykły.
Czyta sie, jak zwykle u tego autora, szybko ponieważ powieść pochłania swoją żywotnością. Chociaż pojawia się tutaj mały zgrzyt w postaci troszkę podartego początku. Tłumaczę sobie to tym iż jest to tom łączący to co juz znamy z poprzedników, z tym co dopiero nadejdzie. Wkraczamy w czasy jakich nie obejmował serial.
Dopracowanie całej historii jest pieczołowite i pisane z werwą i humorem, tak iż nawet polityczne wywody są tu fascynjące.

Czyta...

861 użytkowników ma tytuł Przybysz z morza na półkach głównych
236 użytkowników ma tytuł Przybysz z morza na półkach dodatkowych

Winston Graham
Winston Graham
Brytyjski pisarz, autor znany ze swoich powieści historycznych z serii Poldark. Napisał także wiele innych książek, w tym thrillerów, non-fiction, opowiadań, czy sztuk teatralnych. Laureat Orderu Imperium Brytyjskiego. Graham urodził się w Mancheterze. Jego ojciec, Albert Grime miał dobrze prosperujący biznes, jako importer herbaty, dopóki nie dostał udaru. Kiedy miał 17 lat Winston przeprowadził się do Kornwalii, gdzie mieszkał przez 34 lata. Zawsze chciał pragnął zostać pisarzem, a po śmierci ojca, matka umożliwiła mu spędzanie długich godzin na pisaniu i próbach wydania swoich dzieł. Pierwszą powieść, House with the Stained Glass Windows, opublikował w roku 1934. W roku 1945 wyszła pierwsza jego książka z serii Poldark. Bohater, Ross Poldark wraca po wojnach w Ameryce do Kornwalii, gdzie usiłuje ratować podupadły biznes ojca. W sumie autor napisał 12 tomów tej sagi. Łącznie napisał ponad 40 książek. W 1939 roku ożenił się z Jean Williamson, którą znał od wielu lat. Często pomagała Grahamowi przy jego książkach. Mieli dwoje dzieci, syna i córkę. Graham zmarł w 2003 roku, w wieku 95 lat.

Cytaty z książki Przybysz z morza