Lodowa kąpiel

Okładka książki Lodowa kąpiel autora Kjell Ola Dahl, 9788375367294
Okładka książki Lodowa kąpiel
Kjell Ola Dahl Wydawnictwo: Czarne Cykl: Gunnarstranda i Frølich (tom 8) Seria: Ze Strachem kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Gunnarstranda i Frølich (tom 8)
Ze Strachem
Isbaderen
2014-03-11
2014-03-11
Milena Skoczko - Nakielska

Kup Lodowa kąpiel w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lodowa kąpiel

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lodowa kąpiel

Kryminały czytuję nieczęsto, zwykle, żeby odpocząć od cięższej literatury, dla rozrywki, więc na kryminałach się nie znam. Nie umiem określić, czy na tle innych wypada dobrze czy też źle. Potrafię natomiast stwierdzić, czy mi się podobało, czy wręcz przeciwnie. I cóż, "Lodowa kąpiel" napisana jest płynnym, sprawnym językiem, czyta się błyskawicznie i z przyjemnością, zagadka dość przewidywalna, ale nie ma w tym nic niewłaściwego, i tak mnie wciągnęła. Sprawiło mi radość czytanie krok po kroku jak pracowali śledczy. Ogólnie bardzo mi się podobało i odpoczęłam, czyli książka spełniła swoją rolę. Dobrze jest!

Nieprzypadkowo Skandynawowie to najlepsi autorzy kryminałów. Ciekawa akcja, która nie jest zakończona tak jak chciałby czytelnik. Gorąco polecam

Kryminał dosyć przeciętny i raczej nie wywarł na mnie większego wrażenia. Miałam odczucie zbytniego upchania w fabule rozmaitych wątków, takiego nabałaganienia w celu upozorowania większej zawiłości. Dodatkowo główna bohaterka, policjantka Lena, chwilami zachowywała się po prostu głupio i nieodpowiedzialnie. Jest to zresztą według mnie postać beznadziejnie papierowa. Co prawda autor wysila się na jej pogłębienie, szpikuje więc akcję licznymi rozmyślaniami i rozterkami Leny, ale bardziej przypomina to sekretny kajecik gimnazjalistki niż solidny portret psychologiczny.

Książka do zapomnienia w dwa tygodnie po lekturze. Jedyne, co mnie naprawdę w niej zainteresowało, to nazwy kilku tradycyjnych norweskich wypieków świątecznych, które natychmiast sprawdzałam w internecie. Jak na złość to, które szczególnie mnie zaintrygowało, czyli kransekake, wymaga specjalnych kolistych form do pieczenia, których w Polsce nie uświadczysz. Podwójny pech: średniej jakości książka i niemożliwe do wykonania ciasto. :(

278 użytkowników ma tytuł Lodowa kąpiel na półkach głównych
40 użytkowników ma tytuł Lodowa kąpiel na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Lodowa kąpiel

Cytaty z książki Lodowa kąpiel

Dodaj cytat z książki Lodowa kąpiel