Wspomnienia niebieskiego mundurka

Okładka książki Wspomnienia niebieskiego mundurka autora Wiktor Teofil Gomulicki, 9788374356619
Okładka książki Wspomnienia niebieskiego mundurka
Wiktor Teofil Gomulicki Wydawnictwo: Zielona Sowa literatura dziecięca
literatura dziecięca
2008-01-01
2008-01-01

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Wspomnienia niebieskiego mundurka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wspomnienia niebieskiego mundurka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wspomnienia niebieskiego mundurka

Kolor okładki – niebieski – jest idealnie dobrany do tytułu, a tytułowa ilustracja pochodząca z drugiego wydania (1906 rok) autorstwa rysownika Konstantego Gorskiego – do treści. "Wspomnienia niebieskiego mundurka" ukazują obraz minionej epoki, w której żyje młody Wiktor Gomulicki. Akcja dzieje się w Pułtusku. Pod nazwiskiem "Sprężycki" kryje się autor – to również wyjaśnia syn Wiktora Gomulickiego w posłowiu po tytułem " Wspomnienia czułego serca" z 1968 roku. To historia szkolnych urwisów. Umoralnianie z końca powieści jest, według mnie, raczej mało realne.

2069
2069

Czy na pewno dla młodzieży ?
A nawet gdyby tak, to jestem przekonany, że dużo przyjemności z przeczytania tej książki będą miały też osoby, dla których czasy szkolne to ooodległa, prawie już zapomniana przeszłość.
Sentyment, wspomnienia, to co, że opisuje czasy ok. 150 lat temu.
Warunki się zmieniają, ale szkoła pozostaje szkołom.
Tematyka ponadczasowa.
Im starsza tym ciekawsza !!!
POLECAM dla starszych i młodych !!!

Czy na pewno dla młodzieży ?
Sentyment, wspomnienia, to co, że opisuje czasy ok. 150 lat temu.
Warunki się zmieniają, ale szkoła pozostaje szkołom.
Tematyka ponadczasowa.
Im starsza tym...

Książka dedykowana młodszym odbiorcom nie do końca może być dla nich przystępna. Moim zdaniem okazuje się dwojaka w odbiorze. Z jednej strony dostarcza wartościowych lekcji życiowych wartych przedyskutowania. W pewnym stopniu poucza i zachęca do rozważań. Z drugiej jednak strony, tej ciemniejszej, zawiera nieco treści zakłócających proces budowania światopoglądu na wczesnym etapie edukacji. Abstrahuję już od faktu, iż religijne odniesienia zwykle budzą we mnie rozczarowanie psujące ogólne wrażenie po przewróceniu ostatniej strony.
Lektura przypadnie do gustu dorosłym czytelnikom będącym miłośnikami nabywania nowego słownictwa. Ze mną kilka odkryć leksykalnych pozostanie.

1257 użytkowników ma tytuł Wspomnienia niebieskiego mundurka na półkach głównych
388 użytkowników ma tytuł Wspomnienia niebieskiego mundurka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wspomnienia niebieskiego mundurka

Okładka książki Przydroża Ostrołęcki Rocznik Literacki Wiktor Teofil Gomulicki, Karol Samsel, Maksymilian Tchoń
Okładka książki Muzyka płynąca z wierszy Adam Asnyk, Krzysztof Kamil Baczyński, Stanisław Baliński, Helena Bechlerowa, Roman Brandstaetter, Władysław Broniewski, Jan Brzechwa, Wanda Chotomska, Józef Czechowicz, Stanisław Ryszard Dobrowolski, Franciszek Fenikowski, Jerzy Ficowski, Konstanty Ildefons Gałczyński, Wiktor Teofil Gomulicki, Stanisław Grochowiak, Jerzy Harasymowicz, Marian Hemar, Zbigniew Herbert, Jerzy Hordyński, Witold Hulewicz, Kazimiera Iłłakowiczówna, Jarosław Iwaszkiewicz, Czesław Janczarski, Adam Jarzębski, Zbigniew Jerzyna, Jacek Kaczmarski, Anna Kamieńska, Jan Kasprowicz, Ludwik Jerzy Kern, Jan Kochanowski, Wespazjan Kochowski, Jonasz Kofta, Maria Konopnicka, Jan Koprowski, Ignacy Krasicki, Tadeusz Kubiak, Joanna Kulmowa, Jan Lechoń, Teofil Lenartowicz, Bolesław Leśmian, Leopold Lewin, Jerzy Liebert, Kornel Makuszyński, Adam Mickiewicz, Artur Międzyrzecki, Czesław Miłosz, Cyprian Kamil Norwid, Tadeusz Nowak, Janusz Nowosad, Artur Oppman, Maria Pawlikowska-Jasnorzewska, Marian Piechal, Kazimierz Przerwa-Tetmajer, Mikołaj Rej, Tadeusz Różewicz, Aleksander Rymkiewicz, Włodzimierz Słobodnik, Antoni Słonimski, Juliusz Słowacki, Edward Stachura, Leopold Staff, Stanisław Swen-Czachorowski, Artur Maria Swinarski, Edward Szymański, Wisława Szymborska, Julian Tuwim, Jan Twardowski, Kornel Ujejski, Kazimierz Wierzyński, Rafał Wojaczek, Stanisław Wyspiański, Elżbieta Zechenter-Spławińska, Emil Zegadłowicz, Jan Zych
Wiktor Teofil Gomulicki
Wiktor Teofil Gomulicki
Polski poeta i pisarz. Studiował w Szkole Głównej (obecnie SGH) w Warszawie, ale nie skończył nauki. Jeden z najważniejszych twórców polskiego pozytywizmu. Badacz historii Warszawy. W 1911 roku skazany przez Rosjan na rok twierdzy za napisanie przedmowy do opowiadania Adama Mickiewicza. Laureat Nagrody Literackiej im. Elizy Orzeszkowej (1918). Wybrane dzieła: "Cudna mieszczka. Obrazek warszawski z wieku XVII" (1897),"Wspomnienia niebieskiego mundurka" (1906),"Ciury" (1907),"Siódme amen IMC Pana Mokrzeckiego" (1910),"Kłosy z polskiej niwy" (1912). Żona: Franciszka Zelewska, syn Juliusz Wiktor Gomulicki (ur. 17.11.1909).

Cytaty z książki Wspomnienia niebieskiego mundurka