Wspomnienia niebieskiego mundurka

- Bellona
- literatura młodzieżowa
- 2014-10-03
- Perły Literatury Młodzieżowej
Klasyczna powieść dla młodzieży, czyta się ją z rosnącym zainteresowaniem, wzruszeniem, pełna refleksji i wartości poznawczej; młodym z epoki komputerów świat ich rówieśników sprzed przeszło stulecia może się jawić jako chwilami niewiarygodny, a chwilami zupełnie podobny.
W książce przedstawiono też pozaszkolne zajęcia uczniów. W lecie spotykali się nad rzeką, uczyli się pływać , wykonywali karkołomne skoki do wody. Odważniejsi, aby przeżyć dreszczyk emocji, wybierali się nocą na cmentarz.
Wspomnienia niebieskiego mundurka to książka, z której współczesny czytelnik może poznać, jak wyglądało szkolne życie i szkoła sprzed 150 lat
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Mydłem brzydzi się jak Źyd świnią.
Gdyby wyznał prawdę, wyśmiano by go; chcąc uzyskać uznanie, musiałby kłamać. Śmieszności lęka się; kłamstwem się brzydzi.
Ale pamięć ...
,, Sroki i papugi gadają; człowiek mówi. Tak nas uczył psor Skowroński. Więc czy ja jestem sroka albo papuga?".
Opinie [46]
Chcesz się przekonać jak wyglądała kiedyś szkoła?
Pokaż mimo toMomenty humorystyczne, przygody i ważne, ciekawie przedstawione tematy. Momentami nudna.
POLECAM!
Lektura bardziej chłopięca niż dziewczęca...
Pokaż mimo toOjciec pisze swoim dzieciom o życiu w szkole podstawowej.
Pokaż mimo toKsiążka do której się wraca po wielekroć. Po raz pierwszy przeczytana w połowie podstawówki i potem regularnie odświeżana. Dzieło Wiktora Gomulickiego ukazuje, że większość problemów, z którymi borykają się uczniowie w szkole, jest tak stara... jak sama szkoła, bo choć zmieniają się realia, to ludzka natura zostaje taka sama. Zawsze będą nauczyciele-sadyści i ci z...
więcej“Nie tylko pieniądze kradnie się bliźniemu: można mu także kraść – spokój. A są ludzie, dla których spokój to więcej niż pieniądze. On jest całym ich szczęściem. I więcej niż szczęściem, bo podstawą życia – samym życiem!” – to cytat z książki dla dzieci Wiktora Gomulickiego pt.: „Wspomnienia niebieskiego mundurka”.
więcejWybrałam ją z okazji 100-lecia Odzyskania przez Polskę...
"Wspomnienia..." porażają wręcz pięknem oraz prostotą dawnego życia w małym Pułtusku. Zachwycają otwartością, zaradnością i sprytem młodzieży tamtych lat.
więcejStrasznie wdzięczne wydało mi się dzieciństwo tych chłopców i niestety nieporównywalnie bogatsze w doświadczenia, otoczone przyrodą oraz szczęśliwsze od tego, jakie dostrzegamy w dzisiejszych czasach.
Jak się cieszę, że...
Milutkie, cieplutkie, bez nadęcia i pretensji do miana wielkiej literatury. Czyta się z przyjemnością.
Pokaż mimo toKsiążka w gruncie rzeczy o tym, że nastolatki - o ile Historia im pozwoli - są takie same bez względu na czasy, w których przyszło im żyć.
Na dodatek książka do pobrania za darmo i legalnie na wolne lektury.
Nie pamiętam czy czytałem w dzieciństwie.Moje dzieci mieszkają w Warszawie i dzięki temu udało mi się być kilka razy w Pułtusku.Zrobił na mnie duże wrażenie.Najdłuższy rynek w Europie brukowany kocimi łbami,które pamiętam z mojego rodzinnego Zgierza,szeroko rozlana Narew,jej malownicze starorzecza(Pułtusk mazowiecka Wenecja),Pałac Biskupi na skarpie,pamiatkowa tablica...
więcejGdy pisałam o „Madame” Antoniego Libery, przypomniałam sobie o „Wspomnieniach niebieskiego mundurka” Wiktora Gomulickiego, po które z przyjemnością sięgnęłam już jako osoba dorosła.
więcejDziewiętnastowieczna szkoła w Pułtusku i codzienne życie uczniów męskiego gimnazjum, o którym autor opowiedział ładnym, żywym i barwnym językiem. Ciekawie też nakreślił sylwetki nauczycieli....
Dziecięctwa wspomnień czar.