W Azji

2013-08-21

Kup W Azji w ulubionej księgarnii

Oceny książki W Azji

OPINIE i DYSKUSJE o książce W Azji

Tak się powinno pisać reportaże. Mimo, że książka jest już nieco nieaktualna- to pozwala zrozumieć Azję lepiej niż jakakolwiek inna. Bogata, różnorodna, wrażliwa i pięknie napisana. Gdy dorosnę - chcę być jak Terzani i jak on umieć patrzeć na świat.

Zbiór felietonów TT oczywiście z Azji. Ze wszystkich miejsc w jakich TT żył i pracował.

Tiziano Terzani (1938-2004) był włoskim dziennikarzem, reporterem i wieloletnim korespondentem czasopisma "Der Spiegel". Ukończył prawo na uniwersytetach w Leeds i Pizie, a także studiował sinologię na Uniwersytecie Columbia. Przez wiele lat wspólnie z rodziną mieszkał w różnych krajach Azji. Poznawał ich kultury, religie, zwyczaje oraz historie, a także był świadkiem zamachów stanu, wojen i rewolucji. Rozmawiał z ludźmi m.in. zepchniętymi na margines społeczny, przedstawicielami elit, wykładowcami, a nawet z przestępcami. Nie bał się poruszać się trudnych tematów i z ogromną starannością starał się relacjonować wydarzenia, zachodzące w krajach w których przebywał. Starał się wyjaśnić w jaki sposób przeszłość i religia oddziaływały na ich sytuacje wewnętrzną oraz ich relacje z sąsiadami. Efektem jego pracy jest zbiór reportaży napisanych w latach 1965-1997 pt. "W Azji".

Książka ta jest pełna dogłębnych treści i ukazuje nam obraz krajów azjatyckich, które dzielą religie, kultura i język, łączą zaś podobne doświadczenia, chęć pokoju i stabilizacji oraz oczekiwanie na lepszą przyszłość. Na ich sytuację wpływ miały działania mocarstw zachodnich (prawie wszystkie kraje, w których przebywał Terzani było koloniami),wojny z sąsiadami, zamachy stanu, dyktatury oraz sytuacja gospodarcza. Wiele z nich w wyniku różnego rodzaju wydarzeń mierzy się z problemami takimi jak m.in. konflikty etniczne, korupcja, rozwarstwienie społeczne, rasizm czy szowinizm.

Reasumując. Książka Terzaniego jest poruszająca i pełna dogłębnych spostrzeżeń dotyczących krajów azjatyckich. Zmusiła mnie do przemyśleń nad różnymi zagadnieniami i zaciekawiła swoją narracją. Polecam.

2314 użytkowników ma tytuł W Azji na półkach głównych
468 użytkowników ma tytuł W Azji na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki W Azji

Tiziano Terzani
Tiziano Terzani
Tiziano Terzani (1938-2004) - reporter, pisarz, podróżnik, znawca Azji. Publikował m.in. w "Der Spiegel", "Corriere della Sera" i "L'Espresso". Autor wielu książek, m.in. poświęconych Wietnamowi "Pelle di leopardo" (1973) i "Giai Phong!" (1976).

Cytaty z książki W Azji