Nowa książka Sławomira Kopra poświęcona jest kobietom tworzącym elitę artystyczną PRL. Autor nie ogranicza się jednak do tych najbardziej znanych (Osiecka, Jędrusik),przedstawia także te już nieco zapomniane (Anna German, Alina Szapocznikow, Grażyna Bacewicz). Niewątpliwym atutem książki jest rozdział o Halinie Poświatowskiej, przedstawiający poetkę w sposób odległy od stereotypów.
Porównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Koper pisze świetnie, bez lukru, konkretnie i może dlatego jego książki czyta się dobrze. Tutaj Osiecka i German bez nacisku na jeden temat i wzruszająco. O Jędrusik ciepło i bez ekscytacji erotyką. Zimińska i Czyżewska trochę wyblakłe. Miło mi było poznać Szapocznikow, niestety dopiero teraz. Poświatowska nie zdobyła mojej sympatii ale też nie o to w książce chodzi. I na koniec Bacewicz - ciekawa postać. Warto przeczytać bo pisarz zostawia przestrzeń dla oceny czytelnika, na co sobie w sumie pozwoliłam..
Książka z serii "lekka, mila i przyjemna", w sam raz na popołudnie na leżaku. Autor przybliża sylwetki ośmiu artystek okresu PRL, które związane były z różnymi dziedzinami sztuki i kultury. Niektóre z nich są dzisiaj zupełnie zapomniane (m.in. Szapocznikow czy Bacewicz),więc tym większy ukłon w stronę autora, że przywrócił je w pamięci czytelnika. Książka opiera się głównie na cytatach, jest napisana lekko i zgrabnie, ale trudno tutaj mówić o wielkiej literaturze.
OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie artystek w PRL
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna się wiele dowiedzieć.
Można się wiele dowiedzieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zwykle Koper mnie nie zawiódł. Czyta się lekko, a każda historia zachęca do tego, by poszperać w innych źródłach. Tym razem zestawiłam książkę z serialem o Osieckiej. Warto było.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPopołudnie z ploteczkami. Kojarzy się miło? To znaczy, że możesz sięgnąć po tę książkę. Może brak w niej wyrazistszego tła, może życiorysy tytułowych artystek trochę wypreparowane z problemów, które niosła sytuacja polityczna i społeczna, ale za to ile soczystych anegdotek. Cały Koper.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z serii "lekka, mila i przyjemna", w sam raz na popołudnie na leżaku. Autor przybliża sylwetki ośmiu artystek okresu PRL, które związane były z różnymi dziedzinami sztuki i kultury. Niektóre z nich są dzisiaj zupełnie zapomniane (m.in. Szapocznikow czy Bacewicz),więc tym większy ukłon w stronę autora, że przywrócił je w pamięci czytelnika.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opiera się...
♥️
♥️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z 2013 roku. Koper przedstawia życie prywatne Osieckej, German, Jedrusik, Zimińskiej, Czyżewskiej, Szaposznikow, Poświatowskiej, Bacewicz. Szczególnie przyjemnie czytało się o 3 ostatnich artystkach, bo są trochę zapomniane. Książka ciekawa, polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura lekka i jak na "pudelkowy" , plotkarski charakter przystało, wciągająca. Dużo ciekawostek, mniej lub bardziej znanych, zasłyszanych już anegdot i relacji. W sumie nic odkrywczego, ale całkiem przyjemne czytadło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Życie artystek w PRL" Sławomira Kopra to wciągająca książka, w której opisane zostały losy ośmiu gwiazd, zarówno tych najbardziej znanych (np. Agnieszka Osiecka),jak i tych o których dzisiaj mało się mówi (np. Halina Poświatowska). Jest w niej bardzo wiele ciekawych oraz zaskakujących informacji i anegdot (choć o najważniejszych faktach z życia Anny German i częściowo Elżbiety Czyżewskiej wiedziałem już wcześniej),zaś sama książka napisana jest przystępnym językiem i czyta się ją jednym tchem. Najbardziej podobały mi się rozdziały o wspomnianej Halinie Poświatowskiej oraz o Kalinie Jędrusik. Bardzo dobra lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFascynujace zyciorysy polskich artystek jak: Agnieszka Osiecka, Anna German , Kalina Jedrusik , Mira Ziminska, Elzbieta Czyzewska, Alina Szapocznikow, Halina Poswiatowska , Grazyna Bacewicz.