Dzieciństwo Jezusa

Okładka książki Dzieciństwo Jezusa autora John Maxwell Coetzee, 9788324021277
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Dzieciństwo Jezusa
John Maxwell Coetzee Wydawnictwo: Znak Cykl: Dzieciństwo Jezusa (tom 1) literatura piękna
Dzieciństwo Jezusa (tom 1)
The Childhood of Jesus

Coetzee jak wino

396 19 76

Oceny książki Dzieciństwo Jezusa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzieciństwo Jezusa

"Dzieciństwo Jezusa", to pierwsza część trylogii złożonej jeszcze z "Lat szkolnych Jezusa" oraz "Śmierć Jezusa". Na początku historii poznajemy Davida i Simona. Nie wiemy nic o ich przeszłości, David niczym biblijny Jezus został rozdzielony od swoich rodziców, a Simon ( podobnie jak św Józef) zostaje jego opiekunem; chce On znaleźć mu zastępczą matkę w myśl zasady, że dziecko powinno mieć matkę. W trakcie książki poznajemy, jak rozpoczynają nowe życie w nowym miejscu. Simon poznaje nowych ludzi, dostaje pracę w porcie a także zastępuje ojca dziecku i znajduje mu matkę. Książka jest na pozór banalna gdyby nie David - David jak każdy malutki chłopczyk nie rozumie reguł świata dorosłych o których opowiada mu Simon. Do kłopotów związanych z wychowywaniem Davida dochodzą jeszcze kłopoty związane z procedurami prawnymi, związanymi z nieprzystosowaniem się do życia w szkole podopiecznego Simona. Sama książka jest starciem dwóch idei - Simon przypomina nam o rzeczywistości pojmowanej przez dorosłych podczas David prezentuje opór przed tymi wartościami, jakby chciał na nowo tworzyć świat. Kulminacyjnym punktem książki jest konstatacja Simona, który pojmuje sposób myślenia Davida i sam zastanawia się czy mały nie ma racji. Dla tych refleksji warto przeczytać niemal całą książkę. Jest to jeden z piękniejszych wątków w książce. Niestety krótki, ale zachęcający by wczytać się w całą trylogię. Dam książce 7/10 bo naprawdę nieźle się ją czyta, a z ust Simona można poznać banalne prawidła, o których może się zapomniało

Ciekawa, ale dziwna. Najgorsze, że wydaje się udziwniana na siłę. Zwykła, dobrze napisana książka obyczajowa, którą autor stara się podnieść do czegoś wyższego poprzez dodawanie zdarzeń, które przeczą logice. Typ książki, którą poloniści bez końca rozbijaliby na kawałki, w każdym doszukując się tysiąca znaczeń.

Zapewne sensowniejsza opinie można napisać po przeczytaniu kolejnych części. I może dlatego każda z zamieszczonych opinii jest niepodobna do innych. Duża ilość ludzi, może wszyscy, nie wiemy, przyplywa do nowego życia, do novelli (tłumaczenie noweli). Pamiętają część tego co w byłym życiu osiągnęli, znają języki, umieją czytać, umieją liczyć wykonywać pracę, pamiętają jak leczyć rany, jak gotować i mnóstwo innych rzeczy. Nie pamiętają czegoś z przeszłości. Chłopiec nie pamięta twarzy mamy, za którą przypłynął do nowego kraju. Kraju miałkiego, jakby bez emocji, uczucia między dorosłymi są wyprane z większych emocji. Każdy zostaje przyjęty do społeczeństwa dostaje mieszkanie, pracę. Ma bezpłatny dostęp do leczenia i szkolnictw, dla dzieci i dorosłych jakaś odmiana komunizmu. Jednak, autor zna realia RPA, a tu brak wolności typowo komunistyczny. Myślisz i działasz nie po myśli systemu? Idziesz do poprawczaka mając 6 lat. Nie ma w tym systemie możliwości odstępstwa od normy. Chłopiec, z tytułem nie ma wiele wspólnego. Jezus był pokorny, w zniewolonym kraju. David jest zbuntowanym dzieciakiem jak z bezstresowego chowu. Rządzi przyszywanymi rodzicami. Nie zdaje sobie sprawy konsekwencji swoich zachowań. Społeczeństwo niby przychylę, ale nie przekraczające granic. Inność powoduje chęć zmuszenia dziecka przez system do przyjętych norm. Generalnie, nijakość, nuda i dziecinny, nieliczący się z następstwami bunt dziecka. Bez zachwytu przeczytała, ale jednak nie mogę zapomnieć tej książki. Sięgnę po kolejną część.

1413 użytkowników ma tytuł Dzieciństwo Jezusa na półkach głównych
318 użytkowników ma tytuł Dzieciństwo Jezusa na półkach dodatkowych