Essential: Punisher #1

Okładka książki Essential: Punisher #1 autora Ross Andru, Mike W. Barr, John Beatty, Gerry Conway, Tony DeZuniga, Jo Duffy, Mike Esposito, Frank Giacoia, Archie Goodwin, Steven Grant, David Hunt, Klaus Janson, Greg LaRocque, Bill Mantlo, Pablo Marcos, Roger McKenzie, Al Milgrom, Frank Miller, Jim Mooney, Dennis O'Neil, Keith Pollard, Frank Springer, Mike Vosburg, Len Wein, Marv Wolfman, Mike Zeck, 8360352666
Okładka książki Essential: Punisher #1
Dennis O'NeilArchie Goodwin Wydawnictwo: Mandragora Cykl: Essential Punisher (tom 1) Seria: Essential komiksy
komiksy
Essential Punisher (tom 1)
Essential
2006-01-01
2006-01-01
Krzysztof Uliszewski

Kup Essential: Punisher #1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Essential: Punisher #1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Essential: Punisher #1

Jest to białe czarne wydanie pierwszych przygód dobrze znanego bohatera Marvela Punishera. Mamy tutaj pierwsze jego pojawienie się w Spider-Manie i zeszyty z tym bohaterem gdzie również pojawiał się Punisher a także kilka innych zeszytów z nim w akcji. Mamy tutaj również dwie pierwsze pełnoprawne serię gdzie Punisher dopiero stawał się jednym z ważniejszych postaci w stajnii Marvela. Zeszyty zaczynają się od roku 1974 aż do 1987 r. Bardzo dobre kompetium o tym bohaterze minus za brak koloru.

Grube tomisko pełne prostych, oldschoolowych historii z antybohaterem w roli głównej. Świetnie się czyta tego typu proste historie.

Album Essential Tom 1 zawiera w większości zeszyty Spider-Mana w których pojawiał się Frank, najczęściej jako oponent pajęczaka, oraz zeszyty już wydane pod tytułem Punisher #1-5. Treść albumu trudno ocenić jakoś całość, ponieważ niektóre z historii są po prostu śmieszne, inne już poważne i całkiem serio. Niektóre z zeszytów są warte wyróżnienia, mi chyba najbardziej przypadł do gustu Amazing Spider-Man #175, w którym Spidey z Punisherem wspólnie próbują odbić J. Jonaha Jamesona z rąk Hitmana. Pojawia się w nim kilka ciekawych faktów z życia Franka w formie krótkiej retrospekcji, a końcówka, w której Punisher staje przed trudnym wyborem (spokojnie bez spojlerów :P) jest naprawdę świetna. Przy okazji możemy zaobserwować, że Castle śmiga na pajęczynie nie gorzej od Parkera co mnie osobiście naprawdę rozbawiło :)

Cała recenzja na naszym blogu:

Oceniał: Paweł

33 użytkowników ma tytuł Essential: Punisher #1 na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Essential: Punisher #1 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Essential: Punisher #1

Okładka książki Batman. Ziemia niczyja. Ostatnia gra (Tom 7) Jim Balent, Chuck Dixon, Dale Eaglesham, Dennis O'Neil, Greg Rucka
Okładka książki Joker: Na swoim Neal Adams, Ernie Chan, José Luis García-López, Elliot S. Maggin, Irv Novick, Dennis O'Neil, Martin Pasko
Okładka książki Batman. Ziemia niczyja. Owoce ziemi (Tom 5) Chuck Dixon, Staz Johnson, Dan Jurgens, Scott McDaniel, Dennis O'Neil, Greg Rucka
Okładka książki Batman: Ziemia Niczyja. Nowe zasady (Tom 4) Dale Eaglesham, Bob Gale, Alex Maleev, Dennis O'Neil, Roger Robinson, Greg Rucka
Okładka książki Daredevil 4 (1966) Gene Colan, Stan Lee, Dennis O'Neil, John Romita Sr.
Daredevil 4 (1966) Gene Colan, Stan Lee, Dennis O'Neil, John Romita Sr.
Okładka książki The Question Omnibus vol. 2 Denys Cowan, Dennis O'Neil
The Question Omnibus vol. 2 Denys Cowan, Dennis O'Neil
Okładka książki Batman: The 1989 Movie Adaptation Dennis O'Neil, Jerry Ordway
Batman: The 1989 Movie Adaptation Dennis O'Neil, Jerry Ordway

Okładka książki Astonishing X-Men: Obdarowani John Cassaday, Laura Martin, Joss Whedon
Astonishing X-Men: Obdarowani John Cassaday, Laura Martin, Joss Whedon
Okładka książki Batman/Judge Dredd: Sąd nad Gotham Simon Bisley, Alan Grant, John Wagner
Batman/Judge Dredd: Sąd nad Gotham Simon Bisley, Alan Grant, John Wagner
Okładka książki The Amazing Spider-Man: Powrót do domu Scott Hanna, Dan Kemp, John Romita Jr., Joseph Michael Straczynski
Okładka książki Punisher: Witaj ponownie, Frank część 1 Steve Dillon, Garth Ennis
Punisher: Witaj ponownie, Frank część 1 Steve Dillon, Garth Ennis
Okładka książki Uncanny X-Men: Mroczna Phoenix Terry Austin, John Byrne, Chris Claremont, Bob Sharen, Glynis Wein
Okładka książki Punisher: Witaj ponownie, Frank część 2 Steve Dillon, Garth Ennis
Punisher: Witaj ponownie, Frank część 2 Steve Dillon, Garth Ennis
Okładka książki Ultimate Spider-Man: Moc i Odpowiedzialność Mark Bagley, Brian Michael Bendis
Ultimate Spider-Man: Moc i Odpowiedzialność Mark Bagley, Brian Michael Bendis

Cytaty z książki Essential: Punisher #1