Oto jest Kasia

9788310119247

Kup Oto jest Kasia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Oto jest Kasia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oto jest Kasia

Fajna książka. Czytałyśmy razem z córką i bardzo się podobała.

Fajna książka. Czytałyśmy razem z córką i bardzo się podobała.

Opowieść o Kasi była czasami zabawna, czuć w książce poprzednią epokę.

Opowieść o Kasi była czasami zabawna, czuć w książce poprzednią epokę.

Zawsze się zastanawiałam, jak wśród bliskich można do dziewiątego miesiąca ukryć ciążę...ciąża wklęsła? ;-)
I to bardzo nietypowe, że rodzice nieprzygotowali swojego dziecka na pojawienie się nowego domownika, ale być może w dawnych latach tak było, poza tym to tylko książka, a w niej wszystko jest możliwe ;-) na pewno treść lektury jest przestrogą i zarazem przedstawieniem konsekwencji. O ile lektura czytana jest też przez rodziców.
Mama wyjeżdża i ma wrócić z niespodzianką. Czyli z kwilącym tobołkiem, na widok, którego ośmioletnia Kasia jest w szoku i włącza jej się mechanizm ucieczki od sytuacji niechcianej. Bo przecież do tej pory to ONA była młodszą siostrzyczką, nad którą rodzice się roztkliwiali. A tutaj masz babo placek, zjawiła się jakaś obca kulka i na dodatek brzydka, która zajmuje uwagę wszystkich i jeszcze śmie nazywać się jej nową siostrą! Kasia czuje się odepchnięta.
- mamusiu oddaj ją z powrotem.
- gdzie mam ją oddać?
- no tam skąd ją wzięłaś
Tak, bywa zabawnie ;-) oczywiście dla czytelnika, bo Kasi wcale nie jest do śmiechu. Zaczyna się buntować, chociaż na brak pokory nigdy nie narzekała, przynosić dwójki, chociaż do tej pory była najlepsza w klasie. A rodzice cóż...zamiast rozmowy - kary.
Chyba każdy by się domyślił skąd takie zachowanie, tylko nie rodzice Kasi. To następna kwestia, która w tej książce dziwi. Kasia ma przepraszać rodziców za dwójki, a to raczej oni powinni przeprosić ją za to, że nie powiedzieli jej o Agnieszce, jeszcze zanim przyszła na świat. Z trudnymi emocjami pogubiona Kasia została sama. Bardzo pokrętna historia stawiająca dziecko w nieważnej pozycji.
Dopiero starszy brat Jurek, uczeń piątej klasy załatwił cała sprawę za rodziców. Wystarczyła jedna, krótka rozmowa, aby jej punkt widzenia całkowicie się zmienił, a późniejsza choroba Agnieszki utrwaliła go.
Córce książka się podoba, to najważniejsze. Jedynie niektóre słowa muszę jej przetłumaczyć ze staropolskiego. I właśnie od niej daję 7 gwiazdek. Miało być 8, ale po zdaniu, które Kasia wypowiedziała do misia, którego karmiła "Fuj, misiu jak ty długo jesz" stwierdziła, że jednak da mniej ;-) swoją drogą...ja też próbuje rozkminić ten dziwny Kasiny komentarz.

6416 użytkowników ma tytuł Oto jest Kasia na półkach głównych
1491 użytkowników ma tytuł Oto jest Kasia na półkach dodatkowych

Okładka książki Oto jest Kasia Hanna Czajkowska, Mira Jaworczakowa
Oto jest Kasia Hanna Czajkowska, Mira Jaworczakowa
Okładka książki Skakanka Wiera Badalska, Helena Bechlerowa, Jan Brzechwa, Elżbieta Brzoza, Wanda Chotomska, Wincenty Faber, Stanisław Grabowski, Stanisław Grochowiak, Czesław Janczarski, Hanna Januszewska, Jadwiga Jasny-Mazurek, Mira Jaworczakowa, Zbigniew Jerzyna, Anna Kamieńska, Ludwik Jerzy Kern, Maria Kowalewska, Tadeusz Kubiak, Joanna Kulmowa, Irena Landau, Maria Łastowiecka, Barbara Lewandowska, Hanna Łochocka, Małgorzata Musierowicz, Joanna Papuzińska, Krystyna Pokorska, Maria Rosińska, Ewa Szelburg-Zarembina, Maria Terlikowska, Julian Tuwim, Danuta Wawiłow
Okładka książki Czy pan nie widział rudego chłopca Lech M. Jakób, Mira Jaworczakowa, Irena Landau, Barbara Lewandowska, Hanna Łochocka, Marian Orłoń, Hanna Ożogowska, Krystyna Pokorska, Ewa Skarżyńska, Małgorzata Szyszko, Maria Terlikowska, Emilia Waśniowska

Cytaty z książki Oto jest Kasia

Dodaj cytat z książki Oto jest Kasia