Zaczarowana zagroda

- 2017-01-01
- 1969-01-01
- 32 min.
- pingwiny Antarktyda
Na wschodnim wybrzeżu Antarktydy grupa polskich polarników bada życie pingwinów. Zafascynowani mało znanymi ptakami naukowcy postanawiają zapędzić pingwiny do lodowej zagrody, aby je zaobrączkować. Następnego dnia okazuje się jednak, że zagroda jest pusta…
Nowe wydanie z pięknymi ilustracjami Agnieszki Żelewskiej.
Kolorowe ilustracje, poręczny format i duża czcionka – książka idealna do samodzielnego czytania.
- 3 517
Książeczka, którą się czyta z przyjemnością i chce się więcej. Polecam
Książeczka, którą się czyta z przyjemnością i chce się więcej. Polecam
Pokaż mimo toKsiążeczka jest krótka, ładnie wydana i z odpowiednio dużą czcionką, żeby dziecko zaczynające swoją przygodę z czytaniem, nie zniechęcało się. Mój syn czyta już przyzwoicie, więc te 32 strony połykał na 1 posiedzenie. Ilustracje są wystarczająco przyjemne i odpowiednio dobrane do tekstu.
Treść jest prosta, ale ciekawa. Co prawda brakowało mi tu ciut kontekstu, ale wiem, że nauczycielka zapewnia dzieciom takie wprowadzenie. Jednak nie zmienia to faktu, że przydałoby się, jak ktoś trafi na książeczkę, wcześniej lub poza szkołą. Choć w sieci jest tyle jej opracowań, że nie jest to wielkim problemem. No, ale chciałabym jednak tą dodatkową kartkę.
Bo sam temat jest niezwykle ciekawy jest, a przynajmniej dla mnie, bo jest grupie polskich polarników badających życie pingwinów na wschodnim wybrzeżu Antarktydy. Z Profesorem Dobrowolskim, który był podróżnikiem i badaczem, na czele. Muszę przyznać, że z przyjemnością sięgnęłabym po bardziej dogłębne opracowanie ich wypraw.
Nie wiem, od kiedy była w kanonie lektur. Moją raczej nie była, chyba, że zupełnie jej nie pamiętam. Szkoda, że z niego wypadła, bo to przyjemna pozycja była. Czego nie mogę napisać o kolejnej, którą mój syn będzie czytać.
więcej Pokaż mimo toTreść jest prosta, ale ciekawa. Co prawda brakowało mi tu ciut kontekstu, ale wiem,...
Bardzo przyjemne opowiadanie z morałem. Współpraca drogą do zwycięstwa. Krótka ale treściwa. Dzieciom się podoba. Ładne ilustracje.
Pokaż mimo toStrasznie sympatyczna. A ilustracje przywodzą na myśl starsze książki, jak na przykład te z serii "Poczytaj mi Mamo", co tylko dodaje więcej uroku.
Pokaż mimo tobardzo dobra książka i bodoba misię to ork ork
bardzo dobra książka i bodoba misię to ork ork
Pokaż mimo toTo niepozornie bardzo mądra historia. Żeby ludzie robili tak jak pingwiny, świat byłby dużo lepszy.
Pokaż mimo toDobra książka, kiedyś czytałam, więc nie pamiętam zbyt dużo. Historia o pingwinkach przyjazna dla nawet najmłodszego czytelnika, jest krótka, jednak przez to, że jest lekturą szkolną, spojrzałam na nią trochę inaczej i nie spodobała mi się aż tak bardzo.
Pokaż mimo toJa naprawdę myślałam, ze te pingwiny nocą latają.
Ja naprawdę myślałam, ze te pingwiny nocą latają.
Pokaż mimo toTo pierwsza samodzielnie przeczytana lektura mojego syna i pierwsza opinia na LC.
Pokaż mimo toRecenzja Janka: "Książka jest bardzo fajna, prawdziwa historia. bardzo mi się spodobała i myślę, że profesor spodobał się Elegancikowi. Myślałem, że lew morski zje Elegancika. Tak czy siak, pracownicy profesora mieli głupie pomysły, że pingwiny wyfruwały nocą."
Uważam, że to była by niezła opowieść dla pierwszoklasistów.
Uważam, że to była by niezła opowieść dla pierwszoklasistów.