Il gioco degli specchi

Okładka książki Il gioco degli specchi autora Andrea Camilleri,
Okładka książki Il gioco degli specchi
Andrea Camilleri Wydawnictwo: Sellerio Cykl: Komisarz Montalbano (tom 18) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Komisarz Montalbano (tom 18)
2011-01-01
2011-01-01
włoski

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Il gioco degli specchi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Il gioco degli specchi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Il gioco degli specchi

Ciekawa, wciągająca, krótka bez zbędnych opisów przyrody i to mi się podoba.

Ciekawa, wciągająca, krótka bez zbędnych opisów przyrody i to mi się podoba.

„Gra luster” jest to kolejna książka z serii z komisarzem Montalbano. Spotykamy tu starych znajomych z komisariatu w Vigacie: służbistę Fazio, kobieciarza Mimi Augello i safandułowatego Catarellę i innych ciekawych znajomych z poprzednich książek z tej serii.

W centrum tej powieści znajduje się, jak zwykle – jedzenie. Wciąż jada obiady u Enza, i różne przystawki do smaku nie mówiąc już o domu, gdzie czekają na niego smakołyki przygotowane przez długoletnią gospodynię Adelinę.

W tym tomie Montalbano musi rozwiązać sprawę wybuchów bomb, a przedsiębiorcy dostają anonimy z pogróżkami, miasto huczy, od plotek. Akcja toczy się wartko, obfituje w nieoczekiwane zwroty i ma swoje smaczki. Pod koniec trup ściele się gęsto, ale to jest Sycylia ojczyzna mafii... i nie może być inaczej.

W prozie Camilleriego ujmuje mnie lekki styl, który jest okraszony dowcipem i pewną zmysłowością. Autor nie kryje umiłowania kobiecej urody. Świadczą o tym dość wnikliwe opisy wyglądu żeńskich bohaterek, elementów ich stroju czy sposobów poruszania się.

Polecać nie muszę, bo większość z nas na pewno zna autora tej serii, a innych, którzy nie znają, zachęcam do poznania

Kolejne śledztwo Montalbano i tym razem jest to prawdziwy węzeł gordyjski. Na domiar złego Montalbano z Aleksandra Wielkiego przykładu wziąć nie może, bo potrzeba tutaj inteligencji, a nie prymitywnej siły.
Zaczyna się od dziwnych ataków bombowych na dawno opuszczone magazyny, sensu w tym niewiele, a pytań jeszcze więcej. Do tego piękna sąsiadka Liliana, która zaczyna pałać gorącym uczuciem do komisarza, a ten z trudem powstrzymuje ślinotok, bo instynkt mu podpowiadania, że aż takim Don Juanem to on nie jest. Zbłąkany pocisk karabinowy w fotelu jego samochodu, zakochany młodzieniec, wiecznie nieobecny mąż sąsiadki, w tle znany przestępca, który – wydaje się – trzymać rękę na pulsie, a w finale dwa bestialskie zabójstwa. Wisienką na torcie jest „największy fan” Montalbany – pismak Ragonese, który postawił sobie za punkt honoru, żeby swoimi „faktami” spowodować wyrzucenie komisarza ze służby, a najlepiej wtrącić go do więzienia.
Nie wiem jaki miał styl pracy Camilleri, czy pisał powieść tydzień czy godzinę, ale jak chciał to potrafił, bo „Gra luster” to doskonały kryminał. Tutaj wszystko zagrało: przede wszystkim wiele nitek do kłębka prowadzi, a każda jest tak samo intrygująca, ciekawa i złożona. Świetnie napisana postać Liliany, ograniczone do minimum, uwielbiane przez autora, idiotyzmy: kłótnie z Livią, zboczony prokurator, śmigający w swojej włoszczyźnie portier zaledwie przez fabułę przemykają. Fabułę, która - od początku do końca - jest przemyślana w najdrobniejszych szczegółach. Kolejne puzzle wpadając na swoje miejsce niespiesznie, ale nieubłaganie, a mimo wszystko tajemnica trzyma się dzielnie do samego końca.

324 użytkowników ma tytuł Il gioco degli specchi na półkach głównych
66 użytkowników ma tytuł Il gioco degli specchi na półkach dodatkowych

Andrea Camilleri
Andrea Camilleri
Andrea Camilleri, włoski reżyser teatralny oraz pisarz, autor powieści kryminalnych. Twórca postaci komisarza Salvo Montalbano. Urodził się i wychował na Sycylii (gdzie wstąpił do partii komunistycznej),jednak przez wiele lat mieszkał i pracował w Rzymie. W latach 1948 - 1950 studiował reżyserię - spektakle (Beckett, Ionesco) wystawiał od wczesnych lat 50. Współpracował z telewizją RAI, wykładał na uczelniach teatralnych i filmowych. Był autorem wierszy, opowiadań i eksperymentalnych powieści, sławę przyniósł mu cykl powieści kryminalnych rozgrywających się w fikcyjnym sycylijskim miasteczku Vigata. Swego głównego bohatera, miejscowego komisarza policji, obdarzył nazwiskiem będącym włoską wersją nazwiska katalońskiego pisarza Manuela Vázqueza Montalbána. Pierwsza powieść z Montalbano ukazała się w 1994. Kryminały Camilleriego to bardzo specyficzne twory. Być może „sympatyczne opowiastki” nie są najszczęśliwszym ich określeniem, bo bez trudu można wskazać sporo przygnębiających tematów, pomijając już nawet morderstwa i prowincjonalne machlojki, pyskówki i aferki, które stanowią niejako clue jego powieści, a jednak, czy może raczej pomimo wszystko, proza Sycylijczyka ma w sobie mnóstwo ciepła i uroku. Camilleri bezbłędnie oddaje nastrój włoskiego południa. Jego powieści, okraszone przyjemną dawką złośliwości, pachną słońcem i aromatycznym jedzeniem, mają uwodzicielsko małomiasteczkowy klimat i, co nie mniej ważne (a może nawet najważniejsze) zupełnie zmyślne kryminalne zagadki. Główny bohater powieści kryminalnych - Salvo Montalbano - jest smakoszem. W każdej książce trafimy na opisy jego posiłków, a czasem nawet na skrótowy przepis na wspaniałe (i często proste) danie kuchni południowo-włoskiej. Montalbano jest w stanie nadłożyć sporo drogi do celu jeśli przy okazji odwiedzi mało znaną, ale "powalającą", lokalną restaurację. Salvo Montalbano nie jest postacią z brązu. To raczej typ budzącego sympatię everymana. W jego postaci Camilleri połączył budzącą zaufanie prostoduszność z zupełnie ludzką dawką wad, które z komisarza czynią postać bardziej wiarygodną. Salvo lubi zjeść, popić i powzdychać do kobiecych wdzięków, miewa parszywy nastrój, bywa upierdliwy i bezczelny, zdarza mu się kłamać, a frustracje z dziką rozkoszą rozładowuje na podwładnych z posterunku, a jednak jest to postać na swój sposób ujmująca. Co nie podoba mi się w powieściach Camilleriego to konstrukcja kobiecych postaci.

Cytaty z książki Il gioco degli specchi