Niedorajda, czyli co nam radzą poradniki

- publicystyka literacka, eseje
- Agora
- 2019-04-24
- 2019-04-04
- język polszczyzna poprawność językowa anegdoty poradniki
Trenerzy, doradcy, coachowie i instruktorzy, strzeżcie się! Michał Rusinek, przenikliwy i niestrudzony tropiciel pypciów językowych, tym razem bierze pod lupę język poradników. Czyni to z właściwą sobie maestrią, literackim kunsztem i intelektualną swadą, bawiąc się poradniczymi kuriozami. Jak podrywać? Jak sprzedawać? Jak się leczyć? Jak tatuować?
A jak się nie dać poradnikom, które robią z nas niedorajdy? Prosta rada: czytać Rusinka.
Cóż, bardzo rzadko są one monotonne i spokojne. Z reguły wielcy autorzy podróżowali, brali udział w wojnach, przeżywali romanse, cierpieli b...
RozwińProjekt – wszystko, co robimy, może być projektem. Kiedyś to się nazywało „praca”. Pracę można było wykonać. Natomiast projekt zrealizowany ...
Rozwiń dodaj nowy cytat
Czyta się jednym tchem, nie przepadam za reportażami, krótkimi formami, ale dobra książka zawsze się obroni. Napisana w sposób błyskotliwy, autor wybrał smaczki z poradników, obnażając ich absurdy. Tak mi się podobała ta książka, że czuję niedosyt żeby coś przeczytać autora
Pokaż mimo toMichał Rusinek w swoim „Nieporadniku” w ironiczny sposób traktuje tematykę poradników, wytykając ich absurdy i błędy. Niekiedy logiczne, innym razem tematyczne. A wszystko to opiera na nieścisłościach wynikających z niepoprawnego użytkowania języka.
„Niedorajda…” napisana jest w sposób niewybredny, zachwyca błyskotliwością stylu pisarskiego autora i wskazuje na jego inteligencję. Mamy wiele momentów, w których możemy się uśmiechnąć, pod warunkiem, że zrozumiemy jego sarkastyczne podejście.
„Niedorajda…” jest próbą uchwycenia przez autora metod zastosowania języka polskiego. Autor wskazuje na funkcję magiczną języka, która jest jedną z jego pierwotnych funkcji, umożliwiających wpływ na kogoś/coś. Można byłoby ją tutaj porównywać z funkcją perswazyjną, jednak to nie do końca to samo. Chodzi o stworzenie stanu wskazującego na chęć zmiany. Język zatem ma pełnić rolę kodu umożliwiającego ową zmianę stanu rzeczy. No cóż, może wydawać się to trochę skomplikowane, ale w rzeczywistości takie nie jest! Naprawdę. I właśnie te wszystkie użycia języka zauważa i opisuje Rusinek, niekiedy nie pozostawiając na autorach czy użytkownikach poradników suchej nitki za sprawą swojego sarkastycznego komentarza.
Michał Rusinek zwraca uwagę na poradniki, które uczą jak: być mężczyzną, być inteligentnym (naprawdę, są takie),czy jak przetrwać. Nieco trywialne, ale w tym sformułowaniu mieści się więcej treści i ciekawych pomysłów niż myślicie.
Na uwagę zasługują również przepiękne rysunki stworzone w stylu gazetowych karykatur, które wzbogacają groteskę poradników.
Z całego serca polecam wam tę książkę, jeśli tylko macie w sobie choć trochę troski o język polski, a myślenie o nim nie ogranicza się tylko do jego użyteczności. Ponadto, jeśli chcecie się pośmiać z trywialnych rad poradnikowych, to właśnie „Niedorajda, czyli co nam radzą poradniki” jest odpowiednią pozycją dla Was!
więcej Pokaż mimo to„Niedorajda…” napisana jest w sposób niewybredny, zachwyca błyskotliwością stylu pisarskiego autora i wskazuje na jego...
Bardzo zabawna, prześmiewcza książeczka o poradnikach wszelkiego typu. Podczas czytania śmiałam się głośno, bo jest to super rozrywka. Nie jestem pewna, czy rady, które przytacza w książce Pan Michał Rusinek są autentycznie wzięte z poradników, bo aż się nie chce wierzyć, że tak jest rzeczywiście. Tak, czy inaczej - świetna zabawa.
Pokaż mimo toZabawne. Dobry temat. Zgadzam się z autorem. Trochę nierówne ale warto. Można się pośmiać.
Pokaż mimo toPan Michał Rusinek bierze na warsztat wiedzę, którą przekazują nam poradniki. Z ironią i inteligentnym poczuciem humoru analizuje dziwactwa i absurdy w nich zawarte. Za pomocą zabawnych spostrzeżeń i anegdot ukazuje nam obraz tego czego nie powinno się robić i pisać w poradnikach.
Nigdy nie czytałam poradników i po poznaniu tej książki widzę, że nie mam czego żałować, bo ile poradników, tyle mądrości.
Polecam przeczytać lub posłuchać w samej autorskiej interpretacji Pana Michała Rusinka.
Uwaga! Niekontrolowane wybuchy śmiechu gwarantowane.
więcej Pokaż mimo toNigdy nie czytałam poradników i po poznaniu tej książki widzę, że nie mam czego żałować, bo...
Już wiem dlaczego nigdy nie ciągnęło mnie do wszelkiego rodzaju poradników! Po tej lekturze wiem, że niczego nie straciłam, więc wychodzi na to, że wystarczy raz na jakiś czas przeczytać takie kompendium, pośmiać się do łez, ubawić po pachy i pogratulować sobie zaoszczędzonego czasu i pieniędzy.
Pokaż mimo toDostaję gęsiej skórki na widok poradników. W kraju, gdzie każdy zna się na wszystkim wcale nie dziwi, że wychodzi ich tak wiele - ale już to, że to jedna z najlepiej sprzedających się gałęzi "literatury" daje do myślenia. Profesor Michał Rusinek wziął pod lupę te koszmarki i opatrzył komentarzem. Jedynym w swoim rodzaju :) zabawnym, ironicznym, niesamowitym. Bezlitośnie przy tym obnażając ich marność, płytkość (zarówno tychże jak i ich autorów). Już dawno się tak nie ubawiłam. Polecam - jak wszystkie inne tytuły ;) profesora.
Dostaję gęsiej skórki na widok poradników. W kraju, gdzie każdy zna się na wszystkim wcale nie dziwi, że wychodzi ich tak wiele - ale już to, że to jedna z najlepiej sprzedających się gałęzi "literatury" daje do myślenia. Profesor Michał Rusinek wziął pod lupę te koszmarki i opatrzył komentarzem. Jedynym w swoim rodzaju :) zabawnym, ironicznym, niesamowitym. Bezlitośnie...
więcej Pokaż mimo toKrokodyle i katolicy będą wyjątkowo zadowoleni z lektury tej książki. Ha, inni również. Pan Rusinek niezwykle inteligentny jest, do tego ma tak genialnie ironiczny dowcip, że aż brakuje mi słów - słuchałam szusując chodnikami miasta i śmiałam się w głos. Polecam!
Pokaż mimo toTym razem pan Michał obśmiewa poradniki ;)
Cóż - nie wszystko mnie w równym stopniu rozbawiło, ale... z poradnika 'Jak być inteligentnym' - pierwsze zdanie wywołało u mnie uśmiech na twarzy........."Żyjemy w czasach, w których bycie inteligentnym jest niemodne, niepraktyczne i raczej wstydliwe, ale gdyby ktoś jednak chciał należeć do tej wymierającej grupy społecznej, powinien nad sobą popracować".
Z kolei w rozdziale 'Jak uprawiać seks' przy poradzie i komentarzu autora dostałam prawdziwej głupawki ;))))........" 'porzucaj trochę głową z boku na bok, możesz dołączyć całe ciało' " - ale chyba nie nazbyt przesadnie, bo może to niepotrzebnie rozśmieszyć lub zdekoncentrować partnera (...)".
Kto lubi inteligentne poczucie humoru p. Rusinka z pewnością znajdzie coś dla siebie :)
Tym razem pan Michał obśmiewa poradniki ;)
więcej Pokaż mimo toCóż - nie wszystko mnie w równym stopniu rozbawiło, ale... z poradnika 'Jak być inteligentnym' - pierwsze zdanie wywołało u mnie uśmiech na twarzy........."Żyjemy w czasach, w których bycie inteligentnym jest niemodne, niepraktyczne i raczej wstydliwe, ale gdyby ktoś jednak chciał należeć do tej wymierającej grupy społecznej,...
calkiem dobra i zabawna.
calkiem dobra i zabawna.